Linkuri accesibilitate

„Moscova este un actor important în procesul de reglementare a problemei transnistrene”


Andrei Galbur.
Andrei Galbur.

Valentina Ursu în dialog cu Andrei Galbur, noul ambasador al Moldovei la Moscova,



Andrei Galbur este noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova. A fost director al Departamentului cooperare multilaterală din cadrul externelor de la Chișinău, a lucrat la ambasada Moldovei de la Viena, şi la misiunea diplomatică moldovenească din Washington. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Andrei Galbur: „Priorităţile în relaţiile bilaterale dintre Moldova şi Federaţia Rusă derivă din programul de guvernare, unde este clar stipulată importanţa și necesitatea dezvoltării parteneriatului strategic cu Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Vreţi să deschideţi paranteza, ce înseamnă „parteneriat strategic”?

Andrei Galbur:
„Parteneriatul strategic are mai multe elemente: dialogul politic bilateral. Pe parcursul ultimilor doi ani s-a produs o deschidere, s-a avansat în dialogul bilateral şi aceasta este caracterizat şi de schimbul de vizite, şi de nivelul contactului dintre liderii politici, caracterul deschis şi sincer al discuţiilor. Mai este elementul relaţiilor comercial-economice, Federaţia Rusă este actualmente principalul partener comercial al ţării noastre şi este o tendinţă în dezvoltare, o tendinţă în creştere. Cifrele vorbesc foarte clar despre asta. Producătorii de mărfuri din Republica Moldova văd piaţa din Federaţia Rusă drept una cu potenţial mare, crescând. Acesta ar fi încă un element al parteneriatului strategic. La fel există aspectul cultural-umanitar. Există foarte multe legături între ţările noastre. Şi eu cam m-aş opri la aceste trei elemente.”

Europa Liberă: Se creează impresia că Moldova insistă mai mult pe acest parteneriat strategic. Nu le-am auzit pe autorităţile ruse să vorbească despre un parteneriat strategic cu Moldova.

Andrei Galbur: „Şi da, şi nu. Atunci când auzim liderii din Federaţia Rusă făcând anumite declaraţii, putem sesiza, putem observa existenţa acestor referinţe la construirea unor relaţii de parteneriat. Atunci când spun „strategic”, din nou, mă refer la necesitatea dezvoltării acestui dialog şi a acelor legături care există între noi la o etapă mai avansată, care ne va permite să soluţionăm acele probleme care există pe agenda dialogului bilateral.”

Europa Liberă: Interesul din partea Federaţiei Ruse pentru Republica Moldova ar fi mai degrabă unul geopolitic, geostrategic?

Andrei Galbur:
„Federaţia Rusă este un stat mare, este un actor important pe scena relaţiilor internaţionale şi dezvoltă parteneriate cu multiple state. Este greu de afirmat că Republica Moldova este în topul priorităţilor pentru Federaţia Rusă. Putem specula foarte mult referitor la aspectul intereselor geopolitice, când este vorba despre actori mari ai politicii mondiale. Ar fi absurd să excludem, să eliminăm acest aspect. Dar revin din nou la importanţa acestui dialog constructiv deschis, pe care autorităţile moldoveneşti îl construiesc cu autorităţile Federaţiei Ruse şi cred că anume faptul că din acest dialog se elimină factorul emotiv şi se pune accent, şi prioritate pe pragmatism, pe deschidere, deci pe punctarea problemelor, chiar şi a celor mai dificile. Dar faptul că este un dialog, că pe marginea acestor probleme este o discuţie este deja un semn pozitiv.”

Europa Liberă: Diplomaţia de la Moscova, dar şi conducerea Federaţiei Ruse, insistă pe ideea că Moldova trebuie să fie şi să rămână un stat independent, suveran şi integru teritorial. Pe de altă parte, nu puţine sunt vocile care spun că, dacă nu ar exista sprijinul Federaţiei Ruse pentru regiunea transnistreană, această reintegrare a Moldovei s-ar fi realizat de mută vreme.

Andrei Galbur:
„Este important că, atât documentul care stă la baza relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă - tratatul politic de bază, semnat în 2001 şi prelungit anul trecut pentru încă o perioadă de 10 ani - stipulează clar principiile la care aţi făcut referinţă, dar avem şi declaraţiile persoanelor oficiale ale Federaţiei Ruse: ministrul de externe, prim-ministrul şi preşedintele ţării, şi avem la pachet şi recenta decizie a Consiliului de Miniştri al OSCE de la
Moldova este deja un factor pozitiv, care cimentează platforma pentru soluţionarea problemei transnistrene.

Dublin, unde, de rând cu alte 56 de state, vocea Federaţiei Ruse, la fel, a fost în favoarea principiului de suveranitate şi integritate teritorială ale Republicii Moldova este deja un factor pozitiv, care cimentează platforma pentru soluţionarea problemei transnistrene. Soluţia care urmează a fi identificată deja în cadrul dialogului în formatul „5+2”, vom vedea care va fi ea. Deci care va fi soluţia care va definit statutul regiunii transnistrene în cadrul Moldovei reîntregite. Dar este deja cert şi clar că alternativă pentru platforma respectivă nu există. Acesta este elementul principal.”

Europa Liberă: Totuşi cheia soluţionării conflictului transnistrean s-ar afla la Moscova?

Andrei Galbur:
„Moscova este un actor important în procesul de reglementare a problemei transnistrene, este un mediator, un participant în formatul „5+2” şi, de rând cu toţi actorii internaţionali, care fac parte din acest format, joacă un rol cheie în procesul de identificare a soluţiei. Astfel, eu cred că cheia acestei soluţii este anume în formatul dat, la care participă şi Chişinăul, şi Tiraspolul, un format care oferă platforma deschisă pentru toţi participanţii să-şi expună viziunile referitor la modalitatea de depăşire a crizei respective. Pentru noi important este ca poziţiile Federaţiei Ruse, viziunile lor, dar şi acţiunile lor să fie raportate şi la viziunile, acţiunile celorlalţi actori ai formatului, celorlalţi mediatori internaţionali.”

Europa Liberă: Voinţa politică a Rusiei este una sesizabilă în reglementarea, în soluţionarea problemei transnistrene?

Andrei Galbur:
„Noi ne conducem de declaraţiile făcute la nivel oficial şi în ele noi vedem anume această dorinţă de a contribui la soluţionarea crizei, cu respectul pentru caracterul suveran şi teritorial integru al statului nostru.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, avem o statistică clară despre câţi moldoveni astăzi lucrează în Federaţia Rusă? Am auzit chiar de la domnul Rogozin o cifră, spunând că numărul acestora se apropie de un milion.

Andrei Galbur:
„Conform Biroului Relaţii Interetnice, cifra este în jur de două sute de mii de moldoveni. Cifrele oficiale ale colegilor din Federaţia Rusă sunt patru sute şi ceva de mii, deci nu putem vorbi nicicum de un milion. E posibil ca această cifră să fi fost corelată cu volumul remitenţelor la care a făcut referinţă și domnul Rogozin, precizând că e vorba de aproximativ un miliard de dolari. Dar sunt chestiuni de statistică şi cunoaştem că statistica diferă, în funcţie de organizaţiile care se ocupă de statistici.”

Europa Liberă: Ar trebui să existe un acord care să protejeze cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă?

Andrei Galbur:
„Desigur. Şi acţiuni în direcţia respectivă deja sunt întreprinse. Sunt discuţii la diferite nivele, cu organele federale şi locale din Federaţia Rusă. Este pregătit pentru semnare Acordul privind readmisia, privind migraţiunea. Deci, este un proces cu o dinamică şi sperăm că în viitorul apropiat vor apare mai mulţi piloni din cadrul juridic al relaţiilor bilaterale, care se vor adresa problemelor cetăţenilor. Mai mult ca atât, protecţia drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova în străinătate, în general şi în Federaţi Rusă în cazul particular, este una
Interesul cetăţeanului este pe primul loc.

din principalele sarcini în activitatea ambasadei şi desigur eforturi considerabile vor fi direcţionate anume în sensul respectiv, indiferent dacă ei se află acolo la muncă, indiferent de motivul şederii lor, interesul cetăţeanului este pe primul loc.”

Europa Liberă: Deşi vectorul politicii externe al Republicii Moldova spune clar: prioritatea ţării rămâne a fi integrarea europeană, sunt iarăşi voci şi pe interior, şi pe exterior care spun că Moldova ar trebui să rămână şi în CSI. Alţii vociferează şi ideea că ar trebui să adere la inexistenta Uniune Euroasiatică. Se mai zbate Moldova între Est şi Vest?

Andrei Galbur:
„Pentru noi obiectivul prioritar este integrarea în Uniunea Europeană. Totodată, eu nu cred că integrarea în Uniunea Europeană trebuie privită neapărat ca un obstacol în dezvoltarea relaţiilor de cooperare şi de parteneriat cu Federaţia Rusă şi cu partenerii din Est. Republica Moldova participă la dimensiunea economică în cadrul CSI-ului, participăm la şedinţele comisiilor de profil. Mai mult ca atât, eu cred că integrarea europeană a Republicii Moldova ar aduce şi o
Atâta timp cât Federaţia Rusă ne recunoaşte în calitate de astfel de stat, ei recunosc şi interesul sau vectorul politicii şi externe, şi interne care a fost adoptat în mod suveran.

serie de avantaje pentru Federaţia Rusă atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere economic. Noi am putea servi acea punte de legătură între Est şi Vest, deoarece ne aflăm la această răscruce interesantă de drumuri şi de interese. Şi liderii Federaţiei Ruse au declarat de mai multe ori că priorităţile sunt stabilite în mod suveran de fiecare stat. Şi atâta timp cât Federaţia Rusă ne recunoaşte în calitate de astfel de stat, ei recunosc şi interesul sau vectorul politicii şi externe, şi interne care a fost adoptat în mod suveran.”

Europa Liberă: O vizită în Republica Moldova a premierului rus, aşa cum s-a anunţat, ar putea să aibă loc pe parcursul anului 2013?

Andrei Galbur:
„Atunci când vorbeam despre importanţa consolidării dialogului politic, desigur, schimbul de vizite, în mod special la nivel înalt, este un element important. Invitaţia a fost lansată. Am înţeles că răspunsul a fost unul de principiu pozitiv. Urmează deja pe canalele respective de serviciu să stabilim exact nu doar perioada vizitei respective, dar şi conţinutul vizitei, substanţa. Or, aceasta este important, atunci când este pregătită o vizită la un nivel atât de înalt.”
XS
SM
MD
LG