Linkuri accesibilitate

Interviu președintele Timofti cu „Die Presse” (Evenimentul zilei)


Scepticism despre perspectivele guvernului Ponta pe plan economic (România liberă).


Interviul acordat de presedintele moldovean Nicolae Timofti publicatiei austriece Die Presse a fost anuntat ieri, ca stire, in ziarele de la Bucuresti. Astazi, Evenimentul zilei rezumă interviul, dar il intregeste cu opinii formulate de Timofti la inceputul lui decembrie pe aceleasi teme: parcursul european al tarii si relatia cu Rusia. „Republica Moldova cedează prea mult în faţa Rusiei, în special din cauza gazului livrat de Gazprom”, spunea atunci preşedintele Republicii Moldova, subliniind că procesul de integrare europeană a Moldovei nu este îndreptat împotriva Moscovei. „Noi ţinem foarte mult la relaţiile bilaterale cu Rusia şi o să le dezvoltăm în interesul ambelor părţi, ca sa nu aibă de câştigat doar o parte din aceste relaţii. De aceea, căutăm alternative la rezolvarea problemelor energetice” - citeaza Evenimentul zilei. Ziarul românesc reaminteste ca Nicolae Timofti a refuzat organizarea unui referendum referitor la aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Tema consultarii „contravine vectorului european” al Moldovei, obiectiv asumat de actualul guvern, a explicat la vremea respectiva liderul de la Chisinau - si reaminteste in editia de astazi cotidianul Evenimentul zilei.

Doua comentarii din presa de la Bucuresti avertizeaza asupra problemelor mari cu care va veni anul 2013 pentru Romania. Ele sunt in primul rand de ordin economic. Stefan Vlaston scrie pe site-ul contributors.ro ca guvernul condul de Victor Ponta ajunge sa decopere ceea ce toata lumea stia deja. „Vor fi decizii care vor supara oamenii”, spune acum premierul, care, in acelasi timp, inca promite cresterea pensiilor cu 4%, scaderi de taxe si impozite si altele asemenea. Stefan Vlaston crede insa ca Ponta stie foarte bine ce va constata misiunea Fondului Monetar International in ianuarie, cand va veni la Bucuresti: ca tara nu se mai califica pentru incheierea unui nou acord standby, care i-ar asigura imprumuturi externe la dobanzi suportabile. Or, spune comentatorul, una este sa te imprumuti cu 3% dobanda si alta cu 6 pana la 12%.

Si Cristian Campeanu vede dezastrul aproape, in articolul sau din Romania libera. Chiar daca ar exista cai de redresare a economiei - cresterea veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii fiscale, de pilda, sau absorbtia fondurilor europene - e limpede ca ele nu vor functiona nici sub guvernarea Uniunii Social-Liberale. In schimb, povara cheltuielilor statului va creste o data cu regionalizarea, care va crea din 2013 un nou palier de functionari publici ce trebuie platiti. Nici pe plan extern, mai arata Cristian Campeanu, perspectivele nu sunt incurajatoare, in special peste Ocean, unde economia Statelor Unite se afla intr-un moment de cumpana, cu consecinte asupra crizei economice mondiale.
XS
SM
MD
LG