Linkuri accesibilitate

Consilierii de Dubăsari cer demisia preşedintelui Policinschi (Ziarul de Gardă)


2013 - un an decisiv pentru R.Moldova şi România (adevărul.md)

„Ziarul de Gardă” scrie astăzi despre un conflict între reprezentanţii autorităţilor publice locale din raionul Dubăsari, unde consilierii cer demisia preşedintelui de raion, Grigore Policinschi, după ce Curtea de Conturi (CC) a identificat mai multe nereguli şi încălcări financiare care ar fi afectat procesul bugetar al raionului. Potrivit rezultatelor de audit ale Curţii, bugetele locale din Dubăsari au suportat cheltuieli neregulamentare de peste 6 mil. de lei. Pe lângă acest audit, consilierii din opoziţie şi câţiva din PCRM îi reproşează preşedintelui de raion că a încasat prime în mărime prea mari din salariu şi a organizat recepţii prea luxoase, cheltuind pe asta peste jumătate de milion de lei. Preşedintele raionului Dubăsari este citat în articol cu declaraţia că raportul CC este parte a unei campanii de demitere din funcţii a preşedinţilor de raion care au candidat pe listele PCRM.

Editorialul din acelaşi ziar semnat de Petru Grozavu analizează anul politic 2012 şi se încheie cu întrebarea: Ce va prevala la guvernare în 2013: inteligenţa, intuiţia sau viclenia? Comentatorul scrie că „nealegerea îndelungată a şefului statului nu poate fi speculată la nesfârşit ca motiv de nerezolvare a problemelor ordinare cu care se confruntă R. Moldova: sărăcia, injustiţia, cămătăria, mita, corupţia. Nici „criza economică” nu mai poate fi o scuză. Problemele vin nu din criză, ci din rachetul politic, din contrabandă, din inactivitatea sau, mai degrabă, din subordonarea politică a organelor de control. Crizele în R. Moldova, dacă şi există, sunt de ordin politic.”

Ediţia electronică adevărul.md preia un fragment din interviul pentru România Liberă a lui Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei României, în care acesta spune că 2013 ar putea fi un an decisiv pentru România, dacă UE hotărăşte să ridice vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova.

În acest caz, cel mai probabil Chişinăul se va despărţi de Transnistria, susţine expertul român. „E singura soluţie pentru ca Republica Moldova să facă paşi spre UE. 2013 va fi un an foarte important atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România. Nu ştim ce se va întâmpla când Republica Moldova va hotărî să traseze frontiera pe Nistru şi care vor fi consecinţele”, precizează Dan Dungaciu în interviu.

În opinia lui Dungaciu, România va trebui să fie pregătită pentru toate scenariile, atât pentru cele pozitive, în care ar putea prelua, de pildă, aprovizionarea cu alimente a Republicii Moldova, în detrimentul Ucrainei, cât şi în cele negative, în care răspunsul Tiraspolului şi al Moscovei ar putea fi surprinzătoare, iar Bucureştiul ar fi nevoit să asigure frontiera euro-atlantică.

În subiectul condamnării fostului şef al Direcţiei operativ-tehnice din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ruslan Ţurcan, la trei ani de închisoare pentru interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice, adevărul.md preia un comentariu plasat pe Facebook de către Alexandru Tănase, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, unul din subiecţii interceptărilor. „Îmi pare rau pentru acest om, care a fost scos ţap ispăşitor pentru a-l salva pe fostul director SIS. Dacă Reşetnicov ar fi avut elementară demnitate de om, nu mai vorbesc de onoare de ofiţer, n-ar fi stat ca un şobolan ascuns în spatele imunităţii de deputat, în timp ce fostul său subaltern e băgat la puşcărie. Eu n-am nici o pretenţie la acest om, pe care îl durea în cot despre ce şi cu cine discutam eu. Alţii ar fi trebuit să stea pe banca acuzaţilor”, a comentat dl. Tănase.
XS
SM
MD
LG