Linkuri accesibilitate

I. Leancă: dosarul pacificatorului rus nu e închis


Procuratura Generală a solicitat autorităţilor ruse copia ordonanţei prin care a fost încetată urmărirea penală în privinţa pacificatorului rus, care la 1 ianuarie 2012 a rănit mortal un tînăr de 18 ani la postul de pacificatori de lîngă oraşul Vadul lui Vodă.

Comentând suspendarea anchetei în Rusia, ministrul de externe Iurie Leancă a declarat Europei Libere că în Moldova dosarul nu este închis deoarece lipsesc o serie de informaţii cheie. Mai mult, el a reamintit că în Rusia s-a cercetat numai dacă pacificatorul a folosit arma conform regulamentelor. Cazul este mult mai complex a spus Leancă și a criticat lipsa de cooperare a părţi ruse:

„Consider absolut necesar în acest caz să asigurăm interactiunea deplina intre organele de anchetă din Republica Moldova și din Federatia Rusă în vedera stabilirii tuturor circumstanțelor acestui incident tragic, inclusiv pentru a nu mai admite repetarea unor astfel de drame, pe malul sting sau drept al Nistrului”.

Purtătoarea de cuvînt a procuraturii Maria Vieru e citată de Moldpres cu declarația că autoritățile moldovene au cerut repetat Procuratuii Generală din Federaţia Rusă formarea unei comisii rogatorii pentru urmărire penală, precum și transmiterea unui set de acte procedurale şi a obiectelor ridicate de la locul crimei, care ar permite procurorilor moldoveni investigarea obiectivă şi sub toate aspectele a acestui caz. Partea rusă nu a răspuns încă la solicitare.
XS
SM
MD
LG