Linkuri accesibilitate

Jocurile video și violența în dezbatere în SUA



După tragedia din orașul american Newtown, unde un individ înarmat a ucis 20 de copii și 6 educatori, în Statele Unite ia contur o posibilă campanie fără precedent împotriva violenței armate. Printre posibilele ținte ale celor care nu mai vor masacre în școli și cinematografe se află industria de divertisment și mai ales producătorii de jocuri video cu conținut violent. Șansele de a schimba ceva în acest domeniu controversat, dar profitabil, sunt însă mici. Detalii are Mircea Țicudean.

La o săptămâna de la masacrul de la Newtown, poliția nu a spus încă ce l-a făcut pe tânărul Adam Lanza, de 20 de ani, să-și împuște mai întâi mama acasă, iar apoi 20 de copii de clasa I și șase educatori la școala din localitate. În presă s-a scris că el avea probleme psihologice și că-și petrecea timpul liber jucând pe computer jocuri video violente, cum ar fi „Chemarea datoriei”, în care jucătorilor le sunt repartizate misiuni de război.

Săptămâna aceasta, senatorul John Rockefeller a cerut să fie făcut cât de repede un studiu la scară națională despre impactul jocurilor video violente asupra copiilor și tinerilor. „Marile corporații – a spus senatorul – câștigă miliarde de dolari din promovarea și vânzarea violenței către copii”. Un apel asemănător a făcut și senatorul Joe Lieberman, care a spus că nu ne mai putem preface că violența din filme și din jocurile video nu are vreo contribuție la violența din societatea americană.

Miercuri, Asociația Software-ului de Divertisment, care reprezintă industria americană a jocurilor video, cu o valoare de piață de 78 de miliarde de dolari, a transmis condoleanțe familiilor din Newtown. Dar în aceeași declarație, Asociația spune că „orice studiu (asupra cauzelor tragediei) trebuie să ia în considerare că cercetările de până acum nu au evidențiat vreo legătură între divertisment și violența din viața reală”.

Expertul în piețe Mike Hackey este citat de Reuter cu declarația că valuri de repulsie populară față de jocurile video violente au mai fost în trecut, dar el unul nu are cunoștință ca asemenea jocuri să fi fost retrase vreodată de pe rafturile magazinelor. Chemări zadarnice la cenzurarea conținutului jocurilor video au fost de pildă după masacrul de la școala Columbine, din 1999, când s-a aflat că unul din cei doi asasini era pasionat de asemenea jocuri.

După masacrul de săptămâna trecută, industria americană a divertismentului a făcut câteva gesturi benevole de compasiune. De pildă o televiziune a anulat difuzarea unui episod din serialul „Haven” care cuprinde scene violente într-o școală, iar alt canal a anulat premiera unui show televizat numit „Cea mai bună înmormântare”. Alt reality show, despre o companie de familie producătoare de arme, a fost anulat de Discovery Channel.

Unele posturi de radio au încetat să mai difuzeze noua piesă a vedetei pop Ke$ha „Să mori tânăr”. Premierele festive ale unor filme noi cu scene violente, având în distribuție actori ca Tom Cruise și Jamie Foxx au fost anulate, dar filmele vor începe să ruleze în cinematografe potrivit programului, în zilele următoare.

AP scrie că în ciuda unor semnale de alarmă trase în ultimele zile chiar din interiorul profitabilei industrii a divertismentului, este puțin probabil ca valul de compasiune cu victimele masacrului de la Newtown să ducă la vreo schimbare importantă pe piața distracțiilor. Inițiativele trecute de introducere a unor legi mai restrictive în Congres au eșuat una după alta.

Industria divertismentului are de partea ei în primul rând Primul Amendament al Constituției americane, care garantează libertatea de expresie. Într-un verdict mai vechi, Curtea Supremă de Justiție a spus că jocurile video „au tot atâta drept să fie protejate în baza libertății de expresie ca literatura”.

Alt obstacol este lipsa unor dovezi clare că felul cum se distrează tinerii generează în mod nemijlocit violență reală. Într-un interviu acordat CNN după masacrul de la Newtown, celebrul regizor de film Quentin Tarantino, care s-a declarat zguduit de cele întâmplate, a adăugat totuși că învinuirea creatorilor de ficțiune pentru tragedii reale este veche de când lumea – dar este nedreaptă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG