Linkuri accesibilitate

Programul de guvernare al premierului socialist al României Victor Ponta conține și patru teme româno-moldovene


România susține o soluție în formatul „5+2” care sa nu afecteze suveranitatea Republicii Moldova.


Programul de guvernare prezentat joi de premierul socialist al României Victor Ponta prevede reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24 la 19%, o masura cu impact major asupra veniturilor bugetare, care ar putea sa fie privita cu ingrijorare de expertii Fondului Monetar International.

Socialistii si liberalii români mai propun simplificarea impozitelor si reducerea lor la jumatate, precum si introducerea cotei progresive pentru salarii cu pragul maxim de 16%.

Guvernul de centru-stinga are un program indraznet care promite de asemena scutirea de la impozitare, pe o perioada de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite in utilaje si echipamente tehnologice.

In plus, va creste plafonul de scutire de TVA la 65 mii euro pentru micii intreprinzatori. Premierul Ponta mai promite reducerea TVA pentru producatorii de produse agricole de la 24 la 9%. Vor fi in acelasi timp reduse contributiile sociale cu 5 puncte procentuale, iar angajatorii care creeaza noi locuri de munca vor fi scutiti de plata acestor contributii pentru un an de zile.

Toate aceste măsuri presupun, insa cheltuieli mari, in conditiile in care veniturile la buget nu prea au surse de crestere. Cit priveste investitiile, sumele sint mult mai mici fata de anii anteriori, astfel incit e greu de crezut ca economia poate fi pornita. Primul test va fi oricum dat de bugetul pe acest an la prima intilnire cu FMI.

Programul de guvernare prezentat de premierul socialist al Romniei Victor Ponta conține și patru teme româno-moldovene.

Politica internă a Republicii Moldova

„Continuarea sprijinului pentru reformele democratice de la Chisinau” este unul dintre obiectivele noului guvern de la Bucuresti care in Programul de Guvernare la Punctul 4 al capitolului de Politica Externa mentioneaza o serie de puncte comune in relatia dintre Romania si Republica Moldova.

Relațiile bilaterale

Se vorbeste despre instituirea unui Parteneriat Strategic intre România si Republica Moldova, pe baza Planului de Actiune, semnat de cele doua stat in 3 martie 2012). În Programul de guvernare al noului cabinet de la București se precizeaza din nou sustinerea „ferma și consecventa” pe care România o acorda liderilor de peste Prut pentru finalizarea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere cu UE, dar si liberalizarea regimului de vize.

Relațiile economice

Guvernul de centru-stinga din România mai promite punerea in opera a proiectelor comune din domeniul energetic, in special a gazoductului Iasi-Ungheni, dar si liniile electrice care leaga Fălciu de Gotești si Suceava de Bălți, precum si montarea cablurilor de fibra optica intre Isaccea si Chisinau.

Transnistria

In programul Uniunii Social-Liberale apare si promisiunea că România se va implica active in interiorul UE pentru obtinerea in formatul „5+2” a unei solutii care sa nu afecteze suveranitatea Republicii Moldova. Mai mult Bucureștiul va sustine transformarea actualei misiuni de mentinere a pacii in misiune civila cu participarea Uniunii Europene.

Politigraf

XS
SM
MD
LG