Linkuri accesibilitate

„Toată această poveste cu sfârşitul lumii e pură fantezie.”


David Morrison: „„Mulţi oameni cred că orice apare pe Internet este şi adevărat; nu au aflat că pe Internet există multă informaţie reală, dar şi multe minciuni şi neadevăruri.”


Astrofizicianul David Morrison este cercetător principal la Centrul de cercetări al NASA şi este directorul unui institut care studiază viaţa in univers, situat in Mountain View, in California. Domnul Morrison i-a răspuns prin email corespondentului nostru Eugen Tomiuc despre ziua de miine, 21 decembrie, zi despre care circulă o mulţime de speculaţii pe Internet.

Prima întrebare a fost, firesc, e ceva adevăr in toate aceste speculatii? Raspunsul omului de ştiinţă american a fost fără ocolişuri.

David Morrison: „Nici pe departe. Toată această poveste cu sfârşitul lumii e pură fantezie.”

Cu toate acestea, sunt o multime de teorii stranii care circulă pe internet. O planeta numită Nibiru care este aşezată undeva în spatele soarelui, ar fi gata să lovească pamintul. O alta teorie vorbeste despre o schimbare bruscă a rotaţiei pămîntului. Altele prezic ciocnirea pamintului cu un meteorit, un asteroid sau o cometă şi datorită impactului, viaţa va dispare de pe pămînt. Oricum, cam aşa se pare că s-a intimplat cu dinozaurii. Asa că, toate aceste teorii au iesit asa, din senin? Din nou, răspunsul astrofizicianului David Morrison a fost clar:

David Morrison: „Sansele ca aceste lucruri să se întimple pe 21 decembrie sunt zero. Nu există nici o planetă Nibiru şi cărţile de ficţiune scrise de economistul de origine azeră Zechaqria Sirchin despre existenţa unei civilizaţii pe aceasta planetă sunt o
Vîrful Bugarach în Franța
Vîrful Bugarach în Franța
păcăleală. In ultimii zece ani au existat relatari o un obiect, sau o planetă numită planeta X sau Nibiru sau Herculobus sau cometa Elenin, care a fost descoperită în 2010, că acest obiect sau cometă se va ciocni cu pămîntul pe 21 decembrie. Aceste afirmaţii nu sunt adevarate.

Dacă ar fi existat o astfel de ameninţare, acesta ar fi fost unul dintre cele mai mari obiecte din spaţiu si oamenii de ştiinţă l-ar fi descoperit de ani de zile. Dacă ar fi existat, ar fi modificat orbita planetelor Marte si a Pămîntului şi asta s-ar fi văzut. Astronomii ştiu că aşa ceva nu exista. Nu există nici o aliniere a planetelor pe 21 decembrie.

Exista, e adevarat aproape o aliniere a pamintului cu Soarele şi cu centrul galaxiei noastre la sfirşitul lunii decembrie, dar asta se întimplă în fiecare an. Si oricum, aceasta aliniere nu are nici un efect asupra Pămintului. Nu e nici o cometă sau vreun asteroid in preajmă.

Astrofizicianul David Morrison
Astrofizicianul David Morrison
In sfîrşit, nu există nimic nici cu polii magnetici ai pămîntului. Polaritatea magnetică se schimba o data la milioane de ani, dar asta nu se va intimpla acum, ci poate peste mii de ani de acum înainte. O schimbare in axa de rotaţie nu s-a întimplat niciodată şi nu e posibilă. Dacă ar exista vreo schimbare în rotaţia Pămîntului atunci ea ar apare imediat pe sistemele noastre de GPS.”

Și totuşi, a întrebat corespondentul nostru, care ar fi explicaţia că în ciuda mulţimii mijloacelor de informare, oamenii continuă să creadă teorii ciudate în ciuda argumentelor aduse de oamenii de ştiinţă? Astrofizicianul american a răspuns:

David Morrison: „Mulţi oameni cred că orice apare pe internet este şi adevărat. Ei incă nu au aflat că pe internet există multă informaţie reală, dar şi multe minciuni şi neadevăruri. Pînă cînd oamenii vor învăţa să separe adevarul de ficţiune pe internet, o să mai avem multe astfel de probleme.”

Corespondentul nostru i-a amintit omului de ştiinţă David Morrison, in finalul interviului acordat prin poşta electronică, de filmul 2012, care istorisea o poveste apocaliptică în care elitele politice şi economice ale lumii ţineau ascunse informaţiile despre sfârşitul lumii de oamenii obişnuiţi, ca sa se salveze numai ei. Unii dintre cei care susţin că sfirşitul lumii este pe 21 decembrie susţin că asta s-ar întimpla acum. Ce ar putea face guvernele si ce nu pot face într-un ipotetic scenariu catastrofic, a întrebat Eugen Tomiuc. Astrofizicianul american David Morrison a răspuns şi data aceasta limpede:

David Morrison: „Ideea unui guvern care ar ţine secret o astfel de eventualitate este o prostie. Dacă ceva de acest tip s-ar întimpla în lume, sute de mii de oameni de ştiinţă din întreaga lume ar stii. NASA si guvernele nu deţin monopolul informației despre pămînt sau despre Cosmos…”
XS
SM
MD
LG