Linkuri accesibilitate

Povestea tirului burdușit cu țigări


E de neconceput cum lucrul ăsta putea să se întîmple de vreme ce vameşii moldoveni sînt de o intransigenţă năucitoare.


În fond, episodul cu tirul burduşit cu ţigări, reţinut de vameşii români, nu ar trebui să ne mire prea tare. Aici contrabanda cu ţigări înfloreşte ani de zile. Amintiţi-vă, stimaţi ascultători, de omuleanul nefericit care s-a avîntat să care ţigări peste frontieră, cu deltaplanul, în dricul nopţii. Amintiţi-vă despre un tractor care şi el voia să treacă în Ucraina cu ţigări de contrabandă. De ţigările pitite prin microbuze şi maşini nici nu mai are rost să pomenim. De aceea, tirul ticsit cu ţigări de contrabandă e un soi de prelungire firească a poveştii.

Fireşte, multă lume s-a crucit cînd a auzit că un ditamai autocamion doldora de ţigări a trecut nestingherit prin vama moldovenească. E de neconceput cum lucrul ăsta putea să se întîmple de vreme ce vameşii moldoveni sînt de o intransigenţă năucitoare. Îmi amintesc bine cum am trecut de cîteva ori prin vămile autohtone şi cum nişte vameşi zeloşi mi-au scotocit cu rîvnă prin genţi, cum m-au pus o dată să-mi suflec pantalonii. Păi, cu asemenea vameşi harnici şi meticuloşi, cum poate să se strecoare un tir imens cu ţigări?

Acum se aud tot felul de supoziţii. Există, de pildă, părerea că vameşii aceia moldoveni erau în cîrdăşie cu contrabandiştii, că şi la vama românească ei îşi aveau complicii, şi doar un fapt neaşteptat le-a pus beţe-n roate. Păi, cine se apucă de contrabanda cu autocamioanele de mare tonaj fără să aibă în prealabil nişte înţelegeri? Iar dacă nu e aşa, dacă vameşii autohtoni nu au nici în clin, nici în mînecă cu infractorii, tot un lucru prost avem. E vorba de o neglijenţă crasă care nu se prea potriveşte cu meticulozitatea anterioară, etalată de atîtea şi atîtea ori.

De acum încolo, presa ar trebui să urmărească cu multă atenţie istoria vameşilor arestaţi. Să nu aveam de-a face cu acelaşi scenariu, unul în care totul e muşamalizat sau rămîne în coadă de peşte. Am văzut suficiente învinuiri grave şi arestări spectaculoase garnisite cu probe serioase care se terminau cu nimic, care se pierdeau în negura timpului. Să vedem care va fi finalul poveştii cu tirul burduşit cu ţigări...
XS
SM
MD
LG