Linkuri accesibilitate

De ce basarabenii au votat predominant cu partidul lui Băsescu (Adevărul)


Majorarea taxelor locale (Timpul).


Într-un comentariu din „Adevărul” Igor Caşu caută să explice de ce basarabenii au preferat să voteze cu partidul lui Băsescu. „În ultimii ani s-au acordat atâtea paşapoarte româneşti basarabenilor cât nu s-au eliberat în toţi cei douăzeci de ani de la căderea comunismului”, scrie istoricul şi continuă: „De când PSD şi aliaţii săi au revenit la putere în România, ritmul de redobândire a cetăţeniei a scăzut simţitor, ceea ce arată clar cine stopează procesul şi cine are merite în a-l accelera”.

Dintr-un articol din „Adevărul”, semnat de Anastasia Nani, mai aflăm că magistraţii – colegi ai Ninei Cernat au respins cererea prin care judecătoarea solicita anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind transferul ei la o instanţă inferioară. „CSM a decis acum o lună că Nina Cernat, împreună cu fostul ei şef, Ion Muruianu şi alţi şase judecători […] vor trebui să-şi ia rămas bun de la funcţiile pe care le-au ocupat la Curtea Supremă de Justiţie”, precizează autoarea. În articol se aminteşte că magistrata Cernat „a figurat într-un scandal după ce „Adevărul“ a dezvăluit că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux din Capitală, trecut pe numele soacrei sale, o pensionară de 80 de ani”.

Investitorul nu a mai suportat controalele fiscale”, scrie „Kommersant.md” cu referire la conflictul dintre investitorul australian Shan Lian International Group SRL şi Fiscul moldovenesc. Este vorba despre compania care a construit mall-ul Molldova din Chişinău şi care s-ar fi răzgândit să facă alte investiţii similare în Moldova. Compania „a anunţat oficial că stopează proiecte investiţionale în Moldova de circa 35 milioane de euro. Managementul companiei explică această decizie radicală prin hărţuielile permanente din partea fiscului care aplică „amenzi nelegitime”, se mai menţionează în articol.

„Peste 160 milioane de lei urmează în 2013 să fie investiţi de la bugetul de stat pentru dezvoltarea unui nou domeniu, al eco-energeticii. Suma respectivă este primul pas concret şi destul de serios spre realizarea programului guvernului de valorificare şi utilizare a surselor alternative de energie”, scrie autorul unui articol din „Moldavskie Vedomosti”. Potrivit Programului energetic al Republicii Moldova, către 2020 partea eco-energiei în cadrul complexului energetic al ţării trebuie să constituie cel puţin 20 la sută”, mai menţionează autorul.

„Timpul” continuă publicarea pe părţi a interviului cu prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Interviul este întitulat sugestiv: „Nu România, ci NATO trebuie implicat în formatul 5+2!”. „Transnistria poate fi cheiţa cu care Rusia să deschidă uşa prin care devine ceea ce şi-o doreşte demult: putere regională cu incidenţă globală. Iar invitaţia va fi scrisă în limba germană, pe care Putin o cunoaşte bine”, menţionează între altele dl Dungaciu.

„Timpul” notează că în curând „consiliul municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze majorarea taxelor locale. Pe lângă cele existente, vor fi introduse două taxe noi: pentru comerțul stradal și pentru fondul rutier local” . Publicaţia mai precizează că „în 2013, Primăria mun. Chișinău speră să sporească veniturile în buget cu peste 200 milioane de lei din acumularea taxelor locale”.
XS
SM
MD
LG