Linkuri accesibilitate

Redesemnarea lui Victor Ponta premier al României


„Niscaiva fărmituri”... (Evenimentul zilei).


Prin deznodământul alegerilor parlamentare din 9 decembrie, anume desemnarea liderului social-democrat Victor Ponta ca prim ministru al viitorului guvern, președintele Traian Basescu iese din nou printre beneficiari – e de părere Ion Cristoiu, intr-un articol publicat de Evenimentul zilei. Comentatorul porneste de la asul secret, pe care si l-ar fi pregatit seful statului inainte de a pleca la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, si care l-ar fi propulsat inca o data drept unic interlocutor de incredere pentru liderii Uniunii. Ar fi vorba de un acord de coabitare, semnat doar cu o zi inainte cu viitorul premier desemnat Victor Ponta. Intelegerea ar fi fost incheiata chiar in fata colaboratorilor lui Ponta din Uniunea Social-Liberala, anume liberalul Crin Antonescu si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Nu a participat la intalnirea cu pricina, despre care s-a aflat cu destula intarziere, seful conservatorilor, Dan Voiculescu. Potrivit lui Cristoiu, reinvestirea cu incredere a lui Train Basescu din partea liderilor europeni s-ar fi facut pe baza unui rationament: in Parlamentul României, opozitia este ca si inexistenta, reprezentată de Partidul Democrat-Liberal, „un partid mort”, „pe care nu se poate conta”, si pe formatiunea lui Dan Diaconescu, care ar fi „o glumă”. Era de asteptat, mai arata Cristoiu, ca seful Comisiei Europene sa-l selecteze tot pe Basescu drept interlocutor.

Si in articolul lui Grigore Cartianu, din Adevarul, se gaseste un motiv de satisfactie: prin sfatul pe care i l-au dat presedintelui, sa nu refuze desemnarea premierului propus de alianța care a castigat alegerile, Jose Manuel Barroso va fi privit cu ochi mai buni de puterea din România, ale carei partide s-au intrecut in a demoniza rolul „interventionist” al occidentului.

„Au apărut deja teoriile privind binefacerile majorităţii solide - că astfel va exista predictibilitate, că va fi determinare politică. Încă o lună-două, şi-are să înceapă şi apologia unanimităţii”, avertizeaza Mircea Mihaies in Evenimentul zilei. Fireste ca un Parlament stabil e preferabil unuia fluctuant, in care grupurile parlamentare intregi trec de colo colo intr-o veselie, dar problema nu-i asta. Problema este ce orientare îmbrăţişează acea majoritate. [...] Deocamdată, am văzut doar agitarea unei agende furibund naţionaliste, revanşarde, populiste, anti-europeană şi anti-americană”, scrie Mihaies.

Un alt pericol sta in mentalitatea alegatorului roman: te-am votat, imi dai. Cu cuvintele autorului: „Alegatorul vede în candidat un şmecher mai bine plasat decât el, care pentru hatârul de a fi trimis în fotoliile de la Bucureşti e dator să-i lase şi lui [...] niscaiva firimituri”.
XS
SM
MD
LG