Linkuri accesibilitate

Cum a fost ales Mircea Surdu în funcția de director la Moldova 1


El a fost la a treia încercare de a cuceri funcţia de directoral televiziunii publice.



Pentru şefia postului public de televiziune, Moldova 1 s-au înscris şase persoane, Ion Terguţă, Nicu Scorpan, Alexandru Grosu, Ghenadie Brega, Mircea Surdu şi Tatiana Bordeianu. Cele mai multe voturi ale membrilor consiliului de observatori, cinci la număr au fost date moderatorului emisiunii ,,Bună seara” Mircea Surdu, care şi-a asigurat victoria din primul tur de alegeri. Unul din voturile pro a fost al membrei consiliului Aurelia Peru. În opinia ei, cele 5 voturi au fost date pentru profesionalism verificat în timp:

„Am votat un jurnalist puternic care a lucrat o viaţă în televiziune, ştie ce trebuie să facă ca să avem o televiziune frumoasă, modernă. Noi am avut deja trista experienţă când am adus pe cineva din exterior mizând că va face management eficient. Din păcate au fost numai conflicte în colectiv şi doar atât. Până la urmă noi am delegat în colectiv un om care cunoaşte lumea, pe care lumea îl cunoaşte şi sperăm să fie înţelegere în colectiv şi o colaborare frumoasă între consiliul de observatori şi noul director al televiziunii.”

Alte două voturi la concursul de astăzi au mers către Ion Terguţă şi unul pentru Alexandru Grosu. Eugeniu Râbca, preşedintele consiliului de observatori nu a susţinut candidatura câştigătorului, iar după ce Mircea Surdu a fost ales în funcţia de director, Eugeniu Râbca şi-a anunţat demisia:

„A fost decizia mea să votez pentru Alexandru Grosu, la moment mă abţin de la comentarii, cred că este cazul să respectăm o regulă general valabilă, să aşteptăm epuizarea celor o sută de zile, regulă care este valabilă în cazul primului ministru în orice ţară. În ceea ce priveşte demisia mea, m-am abţinut până la urmă la începutul anului să merg până la urmă cu demisia pentru a ajunge la evenimentul de astăzi. Astăzi, după ce s-a ales directorul, m-am văzut în situaţia de a reveni la decizia de demisie din funcţia de preşedinte.”

Mircea Surdu este la a treia încercare de a cuceri funcţia de director la Moldova1. În proiectul său de intenţie pentru reformarea televiziunii publice, realizatorul emisiunii „Bună Seara” insistă ca serviciul public de televiziune să fie modern, competitiv şi pluralist. Iată cum vedea el schimbarea la Moldova 1:

„Îmi propun să modernizez această instituţie la care cu adevărat lucrez de 27 de ani. Vreau să fac emisiuni noi, vreau să fac proiecte interesante, să corespundem în scurtă vreme unei instituţii publice a audiovizualului. Vreau să lărgesc aria privitorilor acestei televiziuni pentru că tradiţional noi ne orientăm spre publicul de la ţară, aş vrea ca tinerii şi orăşenii să se întoarcă cu faţa spre televiziunea naţională, să butoneze Moldova 1.”

Candidaţii la funcţia de director al televiziunii publice au fost apreciaţi în baza unor proiecte de intenţie despre cum văd ei strategia de dezvoltare, dar au trebuit să corespundă şi unor rigori, cum ar fi 10 ani de activitate în mass-media, 5 ani în audiovizual şi 2 ani dedicaţi televiziunii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG