Linkuri accesibilitate

Se zvonește ca prin codrii Teleneștiului zăpada e mare...


Raisa Pădureanu
Raisa Pădureanu

Jurnalul unei săptămîni de Raisa Pădureanu.


Raisa PĂDUREANU s-a născut la 26 martie 1964. A absolvit Universitatea din Tiraspol şi a rămas să activeze în acest oras. La începutul anilor '90, odată cu începerea luptei pentru eliberarea naţională, a creat primele două grupe de copii din familii de moldoveni la o grădiniţă din Sucleia, unde se vorbea în limba română. Fost consilier municipal Chisinau. Director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din municipiul Tiraspol. Raisa Pădureanu este autoare a rubricii „Jurnal săptămânal”.

Luni

La ora 6:00, desteptarea. Primul lucru care l-am făcut: am conectat calculatorul să văd care sunt rezultatele alegerilor parlamentare din România. Bucuria a fost mare când am văzut că Eugen Tomac a câștigat în această bătălie.

Pe la ora 6:30 m-a sunat Corina Fusu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședintele PL, care m-a invitat la Conferința Internațională: „Liberalii - motorul Integrării Europene al Republicii Moldova”.

În timpul dejunului am ascultat câteva colinde, apoi plină de energie am luat sacoșa cu caiete și am plecat la școală. De dimineață am făcut o mică ședință cu diriginții unde am discutat programul Sărbătorilor de iarnă.

După ore, împreună cu membrii consiliului de elevi ai liceului, am început pregătirile pentru Sărbătorile de Crăciun.

Seara am ajuns acasă, am privit știrile si am contactat la telefon copii care la moment sunt în Chișinău si pe tatăl meu, care trăiește la țară.

Marți

Tabloul ce l-am văzut, privind prin geam, mi-a bucurat sufletul. Copacii împodobiți cu podoabe strălucitoare, iar pământul parca ar fi fost acoperit cu o plapumă de cristal.

După micul dejun am plecat spre scoală. Ajunsă în ograda școlii am fost atacată de o ploaie de bulgari de către copii care se jucau in curtea scolii.

Am intrat in clasa mea, cl. a 10-a, si i-am încurajat înainte de teza semestrială la limba română.

După ore împreună cu membrii consiliului de elevi am împodobit pomul de crăciun, apoi am făcut repetiție cu grupul folcloric. Ne pregătim de Sărbătorile de Iarnă.

Cind am ajuns acasă, am conectat calculatorul si am privit știrile online deoarece posturile de televiziune Moldova 1 si Publika.md au fost deconectate.

Înainte de somn am citi cîteva pagini din cartea „Scrisori către fiul meu” de Gabriel Liiceanu, după care am adormit.

Miercuri

Părea a fi o zi de toamnă. Ploița rece și îndesată a topit stratul de zăpadă care era atât de frumos! La prima oră am făcut pregătiri pentru lucrare de control la finele semestrului în clasa a 9-a.

În timpul pauzelor am fost ocupată cu elevii, care pictau pentru a amenaja școala de sărbători. Iar după ore am participat la o ședință cu dna Vera Ciupitu, care a venit de la Căușeni pentru a petrece un seminar cu un grup de elevi, care participa în cadrul unui proiect.

Abia seara am aflat noutatea bombă: Sergiu Sârbu a părăsit PCRM. M-am bucurat pentru că de multe ori i-am scris comentarii că-i deștept, dar trebuie să-și găsească un alt loc, nu in PCRM. Sper ca Dumnezeu sa-l îndrume pe drumul cel drept.

După serviciu am vizitat o doamnă bolnavă, cu care am făcut cunoștință in maxi taxi; mi-e străină, dar știu că are nevoie de ajutor, mai mult moral.

Ajunsă acasă am făcut o mică surpriză vecinilor care au copii mici, le-am lipit pe ușă o aplicație cu imaginea lui Moș Crăciun și le-am dăruit jucării de împodobit bradul. Nu e mare cadou, dar bucuria a fost enorma pentru micuți.

Înainte de somn am ascultat cîteva cîntece, asa a trecut ziua de miercuri.

Joi

Sfântul Andrei ne-a bătut la ușa. Am sunat si am felicitat fiul cu ocazia zilei numelui, apoi am telefonat tatălui meu, pentru că se zvonește ca prin codrii Teleneștiului zăpada e mare. Tata mi-a zis ca este bine, curăța ograda de zăpada care era aproape de 1 metru. La noi însă, stratul de zăpadă a fost mic de tot, dar m-am bucurat că după ziua de ieri avem putină zăpadă, ceea ce ne dovedește că iarna abia a intrat în joc.

În școală deja e o atmosferă de sărbătoare, copii sunt bucuroși că vin sărbătorile, unii îl așteaptă nerăbdător pe Moș Crăciun, dar alții au emoții pentru că sunt în perioada tezelor, iar o bună parte deja sunt bucuroși că vacanța de iarnă este tot mai aproape.

În cancelarie profesorii discutau despre situația politică din țară și despre circul din Rada ucraineană.

La lecția a 5-a și a 6-a am asistat la doua ore publice în clasele a III-a și a IV-a. Clasa a IV-a împreună cu dna dirigintă Ludmila Sucitu, au pregătit ora publică cu genericul „Obiceiuri și tradiții de Sfântul Andrei”. A fost o oră veselă cu multă informație unde copii au aflat cine a fost Sfântul Andrei. Mi-am aminti și eu de copilăria mea, cînd sărbătoream împreună cu colegii de clasă, furam porțile de la vecini și le aruncam în rîpă, legam gardurile, făceam plăcințele, de gustoase ce erau, nici cîinii nu le mâncau.

Seara am ajuns acasă, l-am contactat pe Dumitru Melnic, Președintele Rotary Club Chișinău, care trebuie să vină zilele acestea cu o donație de carte și cu multe cadouri pentru copii din liceu.

Vineri

Am urcat în maxi taxi, doi bărbați discutau despre actuala conducere de la Tiraspol. Puterea s-a schimbat, dar în realitate, nimic. Se revoltau că preţurile cresc, iar numărul de şomeri este mult mai mare decat pe timpul lui Smirnov.

Deoarece e perioda tezelor pentru clasele liceale, am asistat la teză în clasa a XI-a real. În sala de clasă a fost o liniste mortală, iar în hol se auzea gălăgie deoarece din lipsa unei săli de sport, elevii sunt nevoiti să petrecă ora de cultură fizică în holul liceului.

După teză am fost vizitată de un domn securist din partea Tiraspolului; l-am trimis acasă, apoi am facut repetitie cu grupul folcloric. Ulterior, am plecat spre gara auto de la Tiraspol sa ajung la Chisinau. Prietenii m-au întîlnit si m-au ajutat să ajung la Europa Libera; e o seara minunată, doresc tuturor SĂRBĂTORI FERICITE si vreau să vă spun că vă iubesc. Cu toate că viața e complicată.Trebuie să o trăim asa cum ne este dat de la Dumnezeu.
XS
SM
MD
LG