Linkuri accesibilitate

Televiziunea publică din Moldova are un nou director


Moldova, Moldovan state TV station logo
Moldova, Moldovan state TV station logo

Mircea Surdu a promis să continue reformele la Moldova 1.


Consiliul de observatori de la Teleradio Moldova l-a ales pe Mircea Surdu director al postului public de televiziune Moldova 1. Mircea Surdu, în vârstă de 49 de ani, lucrează la televiziunea publică, unde produce emisiuni și moderează de mai bine de 25 de ani emisiunea „Bună seara”. Postul de director al televiziunii publice a rămas vacant în luna martie, în urma demisiei Angelei Sârbu. Într-o declarație consemnată de InfoPrim Neo, noul director Mircea Surdu a promis să continue reformele la Moldova 1. Valentina Ursu a stat de vorbă cu noul director al televiziunii de stat de la Chișinău.


Europa Liberă: V-aţi dat şanse din start?

Mircea Surdu:
„Sigur că mi-am dat şanse din start. Cred că oricare dintre noi care a aplicat la acest concurs îşi dă şanse.”

Europa Liberă: După ce aţi câștigat acest concurs de angajare pentru funcţia de director al postului de televiziune Moldova 1, lucrând de 27 de ani la această instituţie, ce vă propuneţi să faceţi?

Mircea Surdu: „Îmi propun să modernizez această instituţie la care cu adevărat lucrez de 27 de ani. vreau să fac emisiuni noi, vreau să fac proiecte interesante. Vreau să corespundem în scurtă vreme unei instituţii publice a audiovizualului. Vreau să lărgesc aria privitorilor acestei televiziuni, pentru că tradiţional noi ne orientăm spre publicul de la ţară. Aş vrea ca tinerii şi orăşenii să se întoarcă cu faţa spre televiziunea naţională, să butoneze Moldova1.”

Europa Liberă: Reforma e una anevoioasă, cu şanse de reuşită?

Mircea Surdu:
„Eu cred că avem şanse de reuşită, altfel nu aplicam. Dar timpul va arată.”

Europa Liberă: Reforma cu cine ar trebui să o faceţi?

Mircea Surdu:
„În primul rând cu colegii mei de televiziune, actualii angajaţi ai televiziunii care ar trebui mutaţi uşor pe alte posturi, pe posturile care le corespund mai bine. Cu echipele existente nu prea avem manevră de noi cel puţin în momentul în care ne aflăm acum angajări. Poate dacă mai îmbogăţim, dacă obţinem mai mulţi bani, poate dacă obţinem mai mulţi bani şi din eventualele sponsorizări sau alte activităţi comerciale, vom putea face angajări. Compania Teleradio-Moldova are nevoie urgent de sânge proaspăt, adică de tineri.”

Europa Liberă: Iar pe de altă parte, s-a vorbit totuşi că numărul angajaţilor este unul mare.

Mircea Surdu:
„Nu cred că este unul mare. Eu ştiu foarte bine ce se întâmplă la alte televiziuni publice din alte ţări. Din punctul meu de vedere este unul mic chiar aş spune. Altceva e că cred că oamenii din televiziune sunt pe poziţii oarecum străine lor. Personalul de creaţie categoric ar trebui suplimentat, iar personalul auxiliar cred că l-am putea reduce.”

Europa Liberă: Domnule Surdu, cum şi de ce trebuie de evitat implicarea politicului în instituţie?

Mircea Surdu:
„De ce? Cred că este o întrebare retorică. El trebuie evitat. Politicul nu are ce face într-o instituţie publică. Am trăit ani buni când implicarea politicului era masivă în medii şi în Compania Teleradio-Moldova la care ai lucrat şi tu Valentina ani buni. Nu punem problema cum trebuie evitat, el trebuie evitat.”

Europa Liberă: Pe piaţa media din Republica Moldova sunt mai multe posturi de televiziune pe cât e de uşor să ţii piept concurenţei?

Mircea Surdu:
„Va fi foarte greu, dar televiziunea publică Moldova1 are un telespectator tradiţional. Noi trebuie să-l păstrăm pe cel pe care îl avem şi dacă reuşim uşor să mărim numărul telespectatorilor.”

Europa Liberă: Aşa s-a întâmplat că astăzi preşedintele Consiliului de Observatori şi-a dat demisia oricum reforma, proiectele pe care le veţi avea trebuie să le coordonaţi că acest Consiliu de Observatori.

Mircea Surdu:
„Atâta timp cât legea reglementează doar această colaborare, voi insista pe o colaborare foarte bună. Ne cred că suntem şefi şi subalterni. În primul rând trebuie să ne învăţăm să fim parteneri. Suntem responsabili în faţa publicului din Republica Moldova şi noi administraţia, şi ei, Consiliul de Observatori, ca să facem o televiziune bună.”

Europa Liberă: Primul lucru pe care îl veţi face luni?

Mircea Surdu:
„Mă voi interesa cum decurg lucrurile la proiectul Revelion. Este cam târziu şi implicarea mea va fi una mai mult formală. Dar mă voi interesa de acest proiect.”

Europa Liberă: S-a speculat foarte mult că aţi fi exponentul unui partid sau simpatizat de un partid anume. Aţi venit pe cont propriu?

Mircea Surdu:
„S-a speculat că sunt exponentul mai multor partide. Dar eu ştiu că s-a speculat mai mult că sunt favoritul Preşedinţiei Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Exact. Va deranjat acest lucru?

Mircea Surdu:
„M-a deranjat enorm de mult pentru că a fost într-un fel un atac raider la persoana mea, organizat, orchestrat. Autorii e adevărat nu-i ştiu, dar mi se pare că în Republica Moldova aceste atacuri se înmulțesc. Eu nu am considerat că este un post atât de dorit de atât de multă lume. De fapt, eu astăzi am spus când îmi apăram proiectul că fiecare din noi şi eu inclusiv ne bătătorim calea spre eşafod. Aici, în primul rând, este enorm de mult de lucru.”
XS
SM
MD
LG