Linkuri accesibilitate

UE a pus temelia uniunii bancare europene


Traian Basescu: „La noi salariile sint foarte mici, comparativ cu Grecia, dar în România 90% suntem proprietari. “


Cu răbdare birocratică, trecand dincolo de oboseală și de sarcasmul presei, liderii celor 27 de țări ale UE au pus astazi temelia uniunii bancare europene. Au fost aprobate principiile unui mecanism, care ar trebui sa fie operațional cel mai devreme in martie 2014, și care va fi incredințat tehnic Băncii Centrale Europene (BCE).

Ideea era de a gasi mecanismul prin care să se poată evita în viitor deriva sau falimentul băncilor mari, ale băncilor sistemice, care ar putea declanșa o reacție in lanț, așa cum s-a văzut foarte des in ultimii ani.

Detaliile tehnice vor fi fixate abia de acum înainte, insa ceea ce este sigur este ca intre 150-200 mari bănci europene vor cădea sub supravegherea directa a acestui mecanism, care va funcționa în cadrul BCE.

Celelalte peste 5000 de bănci de dimensiuni mai mici vor rămâne sub supravegherea autorităților nationale. Era una din principalele exigentele ale Germaniei, care nu voia ca bancile sale regionale, ale căror performante reale rămân secrete, sa cada sub aceasta supraveghere.

Cum a spus-o la incheierea summit-ului presedintele român Traian Basescu :

„Unul din obiectivele majore pe care Consiliul European le are promovând sistemul unic de supreveghere a bancilor este ruperea cercului vicios dintre bănci și stat.“

Uniunea bancară este un exemplu fara precedent de repiditate decizionala in UE. Ea a fost discutata pentru prima oară in luna Iunie, iar astăzi, șase luni mai tarziu s-ajuns la un consens in privința condițiilor implementarii, ceea ce, pentru standardele normale ale funcționarii europene, este de o rapiditate fara precedent.

Tot Băsescu a cautat, în conferința sa de presa, sa relativizeze definitia saraciei în Europa:

„Creșterea saraciei eun fenomen generalizat in Europa. Sigur ca la noi salariile sint foarte mici, comparativ cu Grecia, de pilda, dar un grec care are un salariu de 1000 de euro plateste 600-700 euro chirie pentru un apartament cu două camere. În România, 90% suntem proprietari. “

Singura umbra in imaginea idilica a acestei reuniuni care a trasat liniile salvarii Europei a fost situația Italiei si spectrul revenirii in cursa electorală a lui Berlusconi, gata sa subrezeasca poziția Italiei in Uniunea Europeană doar pentru a-si întări șansele de a câștiga in viitoarele alegeri.

Berlusconi a fost insa indepartat la reuniunea liderilor partidelor conservatoare din PPE, unde nu si-a găsit un sprijin decât in maghiarul Viktor Orban.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG