Linkuri accesibilitate

Ideea fixă că desemnarea lui Ponta ține de respectarea esenței democrației e falsă (ziare.com)


Noul guvern de la București ar trebui format de premierul demisionar al Italiei, Mario Monti (Evenimentul zilei)



După ce miercuri cam toata presa de la București era de acord că președintele Traian Băsescu nu are încotro, trebuie să-l numească premier pe Victor Ponta, astăzi șeful statului primește sfatul contrar.

Iulian Leca, unul dintre comentatorii site-ului ziare.com, îi reamintește lui Băsescu că are cel puțin 1001 motive să nu-l nominalzeze pe Ponta: primul, e un plagiator dovedit, care și-a și recunoscut fapta: „Așa suntem noi plagiatorii, mai votați”, a spus premierul social-democrat după alegeri, făcând aluzie la teza sa de doctorat copiata intr-o proportie covarsitoare.

Ideea fixă care a prins rădăcini în România, si anume ca desemnarea lui Ponta ține de respectarea esenței democrației, e falsă, arata Iulian Leca, si adaugă: „Ca și cum, daca Traian Basescu ar numi pe oricine altcineva din randul PSD, asta ar fi un gest tiranic si un atac la fundamentul statului de drept.”

Comentatorul e de acord ca situatia lui Basescu este foarte ingrata: daca nu-l nominalizeaza pe Ponta, declanseaza razboiul cu Uniunea Social-Liberala, care a castigat alegerile.

Daca o face, citam din nou, „isi inghite toate cuvintele de ocara pe care le-a tunat si fulgerat in ultimele iesiri la adresa lui Ponta. Ar insemna sa ne dea un premier „iresponsabil”, un „mincinos”, un „mitoman”, un „plagiator” si pentru a doua oara un „copilot care face precum o maimutica”.

Sorin Ionita, semnatarul unui articol din „Evenimentul zilei”, ii sugereaza presedintelui Basescu sa joace tare, in stil Zorba Grecul. Mai precis, sa-l insarcineze cu formarea viitorului guvern de la Bucuresti pe premierul demisionar al Italiei, Mario Monti. Figura politicianului italian ar corespunde perfect portretului robot facut recent de Traian Basescu viitorului sef al executivului. Monti este, il citam pe Sorin Ionita, „un om care a mai condus guvern şi înainte, plus alte instituţii importante (a fost comisar UE), e proeuropean şi pro-atlanticist. E (...) serios, moderat, vorbeşte puţin dar face mult, fiind numit „prusacul italian”. A guvernat (bine) o ţară cel puţin la fel de neserioasă şi enervantă ca România. N-are şmenuri şi afaceri la Bucureşti şi pun pariu că în trei luni ar vorbi o română mai bună decât jumătate din actuala noastră clasă politică”.Nu inainte insa de a cita si finalul acestui articol: „Hai băieţi, un pic de viziune şi îndrăzneală, la înălţimea generaţiilor trecute, ce naiba. Vă mai amintiţi de 1866 şi sosirea lui Carol I de Hohenzollern?”
XS
SM
MD
LG