Linkuri accesibilitate

Moldova își modernizează sistemul de votare


Iurie Ciocan: „Moldova este printre puţinele state în lume care are practic 1/3 din alegători în afara ţării”.


Vasile Botnaru în dialog cu Iurie Ciocan (CEC) despre modernizarea sistemului de votare și chestiunea moldovenilor alegători aflați în străinătate.

Europa Liberă: Ar fi fost mult mai simplu, dacă aţi merge pe calea obligării cetăţeanului să participe la vot. Şi atunci aceasta ar deveni foarte simplu, ar fi pe responsabilitatea cetăţeanului care este în ţară sau în afară. Ar fi obligat să meargă ca şi la Fisc, o dată la 4 ani, la alegeri parlamentare sau la locale. De ce nu se merge pe calea aceasta?

Iurie Ciocan: „Nu se merge. Şi eu personal cred că nici nu trebuie să se meargă pe calea obligativităţii participării la votare pe simplul motiv că, atunci când statul obligă cetăţeanul la efectuarea anumitor acţiuni, statul este obligat să pună la îndemâna lui şi instrumentele necesare pentru satisfacerea acestei obligaţii legale. Atâta timp cât statul astăzi nu poate oferi aceste instrumente viabile, nu este în drept statul să indice şi participarea obligatorie la alegeri.

Atunci când cetăţeanul este în drept să decidă şi decizia o ia în baza propriei cunoştinţe şi percepere a situaţiei din jurul său, noi credem că am putea modela circumstanţele informaţionale. Or, atmosfera aceasta informaţională în jurul cetăţenilor pentru a-i motiva de a participa la votare şi îndeosebi pentru a se înregistra în prealabil, dacă vorbim de cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare. Mai multe considerente putem să le aducem ca argumente „pro” înregistrarea prealabilă, inclusiv poziţia proactivă, asistenţa oferită statului în procedura de curăţire în listele electorale.

Activismul civic nu este pe ultima poziţie. Cetăţenii noştri întotdeauna au fost activi. Şi noi credem că şi de această dată vor dori să-şi ajute statul în aducerea regulii şi transparenţei şi în acest domeniu.”

Europa Liberă: Iar în diferite zone activismul cetăţenesc este diferit. Ştim că sunt foarte activi cei din Italia, de exemplu, în Franţa. În Rusia ei sunt mai puţin activi. Cum ar fi să îi treziţi pe toţi, astfel încât să aveţi datoria onorată faţă de toţi cetăţenii plecaţi din afară?

Iurie Ciocan:
„Cetăţeni noştri îşi fondează organizaţii, aşa-numitele organizaţiile diasporei nu doar în statele din Vest, dar şi în statele din Est. Noi vom utiliza aceste instituţii ca portavoce, inclusiv a CEC-ului peste hotarele Republicii Moldova, pe de o parte. Pe de altă parte, prin diversificarea metodelor de comunicare, nu doar prin internet, utilizând şi alte instrumente, cum ar fi poşta scrisă, de exemplu, obişnuită, poate fi o procedură.

Suntem în căutarea unor alte soluţii. Noi suntem acum la mijloc de mandat a unui ciclu electoral, deci la doi ani până la viitoarele alegeri, dorim pe parcursul anului 2013-2014 să extindem aceste programe, cum am zis, pe varii dimensiuni fie în format electronic, fie în format pe hârtie, fie prin intermediul prezenţei fizice la ambasade, consulate şi orice alte modalităţi accesibile şi acceptabile de lege, pentru ca cetăţeanul nostru să poată da de ştire statului său unde se află el, care sunt problemele lui. Şi statul, la rândul lui, să vină cu ajutor.

În cazul nostru, noi, ca instituţie a statului Republicii Moldova, să venim cu serviciul nostru de oferire a posibilităţii de a-şi realiza un drept constituţional, de a participa la votare.”

Europa Liberă: Se poate presupune că genul acesta de ordine în listele electorale ar fi un posibil prim pas spre votarea electronică?

Iurie Ciocan:
„Cu certitudine aşa este. Doar atunci când vom avea un registru electoral bine stabilit, un registru electoral care ne-ar permite identificarea cetăţeanului la distanţă, noi vom putea face următorul pas, în vederea lansării unor proiecte de votare la distanţă prin intermediul sistemelor informaţionale.”

Europa Liberă: Mă întorc iarăşi la mentalul omului care votează. El are în cap încă tradiţia să meargă la secţia de votare, acolo cântă muzica, se vând pateuri, adică să fie sărbătoarea aceasta tradiţională. Dumneavoastră, când veţi ajunge la votul electronic, veţi transforma într-o chestiune poate chiar uzuală. Dumneavoastră personal credeţi că a venit timpul deja să mizaţi mai mult pe partea aceasta modernă decât pe fanfara care să cânte la secţia de votare?

Iurie Ciocan:
„La sigur a venit timpul să promovăm şi această modalitate, această componentă informaţională, sunt absolut sigur. Pentru că astăzi avem sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care deja nu-şi mai văd viaţa fără utilizarea tehnologiilor informaţionale, oameni care mai mult de 4-5 ani de zile nu mai trimit felicitări ori scrisori prin intermediul Poştei Moldovei ori altor servicii poştale clasice, folosind sisteme informaţionale, transmiţând mesaje electronice şi scrisori pe poşta electronică. Deci aceşti cetăţeni tot trebuie să se regăsească în planurile noastre de dezvoltare.

Sunt ferm convins că în timp, când generaţiile tinere vor creşte, cetăţenii care mai ţin minte acele fanfare, natural se vor micşora. Deci oricum informatizarea va merge înainte şi merge înainte. Noi nu putem neglija acest lucru. Noi avem obligaţia să asigurăm garanţii atât pentru cetăţenii care au deprinderea de a merge la biroul electoral, şi noi deschidem birouri electorale şi în afara ţării, ştiţi că în ultimele alegeri au fost 75 de birouri. Peste hotare creează anumite deficienţe asemenea modalitate de participare la votare, pentru că unii alegători parcurg sute de kilometri, pentru a ajunge la acel birou electoral şi pentru a vedea acele „fanfare”, cum aţi remarcat dumneavoastră.

Noi dorim să aducem acest serviciu cât mai aproape de alegător. Deja este absolut uzual şi cât se poate de obişnuit să trimiţi un email. Eu, dumneavoastră facem acest lucru de, cel puţin, 10 ori pe zi. Fix aşa de uzuală şi de plictisitoare poate deveni şi participarea la votare. Pentru că cetăţeanul ştie că trebuie să facă acest lucru, aşa cum ai răspunde, de exemplu, la un email, ai făcut, ţi-ai luat de o grijă şi ai bifat ca o acţiune îndeplinită pe parcursul zilei de astăzi. Este important ca cetăţeanul să ştie unde să se adreseze, pentru a beneficia de acest drept, cum sunt asigurate şi garantate respectarea acestor drepturi, securizate aceste drepturi, ceea ce avem noi obligaţia să facem.”

Europa Liberă: Mai am o întrebare pe care nu pot să nu v-o adresez.

Iurie Ciocan:
„Vă rog.”

Europa Liberă: Multora li se creează impresia că acum efortul acesta îl faceţi ca să colectaţi un anumit gen de voturi. Pentru că partidele tradiţionaliste, de stânga, au voturile acasă. Acuma dumneavoastră încercaţi să colectaţi tot ce este în afară care ab initio ar fi în favoarea democraţilor, actualei puteri, adică totuşi vânaţi nişte voturi de o anumită culoare. Este adevărată această impresie?

Iurie Ciocan:
„Nu este adevărat. Aceasta vreau cu certitudine să vă afirm, în primul rând. În al doilea rând, nu sunt de acord că partidele de dreapta nu ar fi partide tradiţionale. Eu cred că fiecare partid politic îşi are alegătorii săi atât în interiorul ţării, cât şi în afara ţării. Republica Moldova este printre puţinele state în lume care are, proporţional la numărul întreg de alegători, are practic 1/3 din alegători în afara ţării. Este un caz destul de rar întâlnit în comunitatea internaţională.

Atâta timp cât noi nu observăm doleanţele acestor alegători, atâta timp cât aceşti oameni aduc bani în ţară, atâta timp cât unii experţi chiar zic că, graţie acestor bani, Republica Moldova se mai întreţine ca stat suveran şi independent, noi nu putem neglija voinţa politică a lor. Noi avem obligaţia de a le oferi posibilitatea să voteze şi pentru noi este absolut indiferent de unde vin aceste voturi: din Este ori din Vest. Unde se deschid birourile electorale este decizia politică a guvernului şi este bazată pe oportunitate politică.

Noi avem obligaţia să informăm guvernul despre acele proceduri de înregistrare prealabilă, pe de o parte. Şi pe de altă parte, să asigurăm funcţionalitatea acestor birouri electorale. Sunt ferm convins că partidele politice, cel puţin, cele prezente astăzi în Parlament, care, într-o măsură ori alta, vor contribui la organizarea alegerilor următoare parlamentare nu vor face diferenţă între provenienţa teritorială a alegătorilor din afara ţării, fie din Est, fie din Vest. Ei toţi sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Aşa cum o facem noi, noi nu îi tratăm pe careva principii de diferenţiere.”
XS
SM
MD
LG