Linkuri accesibilitate

V. Putin: Statul nu va mai tolera corupţia, mai ales între înalţii funcţionari


Discursul despre starea națiunii al lui Vladimir Putin în direct pe tableta unui copil rus care doarme, 12 decembrie 2012.
Discursul despre starea națiunii al lui Vladimir Putin în direct pe tableta unui copil rus care doarme, 12 decembrie 2012.

„Nu vă bucuraţi prea devreme, s-ar putea să vă atingă şi voi.”.



Corupţia, evaziunea fiscală, sentimentele şi coeziunea naţională, renaşterea Rusiei căreia să nu-i mai dea nimeni lecţii – în mare acestea au fost temele atinse de preşedintele Vladimir Putin în primul discurs despre starea naţiunii, ţinut la şase luni de la realegea sa pentru un al treilea mandat. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor de presă.

Putin a fost aplaudat de deputaţi pentru declaraţia că statul nu va mai tolera corupţia, mai ales între înalţii funcţionari, sau evaziunea fiscală. Ceea ce l-a făcut să remarce, uşor ironic „nu vă bucuraţi prea devreme, s-ar putea să vă atingă şi voi”.

Mai mult, Putin a anunţat că înalţii funcţionari de stat, membri ai guvernului şi ai Parlamentului nu vor mai avea voie să deţină conturi bancare sau propietăţi în străinătate.

După care preşedintele a atacat marile firme care evită să plătească impozite, înregistrându-se în paradisuri fiscale sau care îşi „exportă” câştigurile în străinătate. În acest moment se estimează că anual, 80 de miliarde de dolari părăsesc Rusia. „Avem nevoie de o serie de măsuri, a declarat Putin în discursul despre starea naţiunii, prin care să luptăm împotriva tentaţiei de a plasa totul în firme offshore”.

Preşedintele nu a dat amănunte dar evident această ofensivă ar putea derapa într-un val de renaţionalizări. Cum se întâmplă acum cu cea mai mare firmă de exploatare petrolieră, ruso-britanică TNK-BP. După ce partenerul britanic a fost marginalizat de partea rusă, acţiunile acesteia au fost acum cumpărate de firma majoritar de stat Rosnef cu 28 de miliarde de dolari. Sumă plătită cash, cu banii pe masă.

Discursul despre starea naţiunii, ţinut astăzi de Putin a avut însă şi o importantă componentă naţională, la limita naţionalismului:

„Rusia trebuie să rămână in stat suveran şi puternic, să-şi apere identitatea naţională şi morală.”

Mai mult, trebuie să-și recâştige relevanţa geopolitică şi coeziunea socială.

„Nu mai avem compasiune, eleganţă, înţelegere pentru cei apropiaţi, răbdare” calităţi despre care Putin spune că ar trebui să stea la bazele unei naţiuni puternice.

Şi unite, pentru că preşedintele pare să vadă mereu pericolul dezbinării naţionale, mai ales pe criterii interetnice. Sau ca urmare a amestecului altor ţări în treburile interne ale Rusia. O temă care a devenit leit-motivul acestor prime luni de preşedinţie.

Motiv pentru care, fără baze legale, cel puţin în acest moment, Vladimir Putin a declarat că nici o persoană sprijinită din afara graniţelor nu poate aspira să fie politician în ţara sa.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG