Linkuri accesibilitate

„Tineretul vrea acum o viaţă plină de aventură şi comedie”


Alexandra Avram

La Librăria din Cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Alexandra Avram elevă în clasa a 9-a la liceul Gheorghe Asachi.


Alexandra Avram: „Ultima carte pe care am citit-o este Hronicul şi cântecul vârstelor de Lucian Blaga. Este un roman filosofic despre viaţa personală este un fel de autobiografie a lui Lucian Blaga. Este descrisă copilăria sa şi despre cu el se îndrăgosteşte de o domnişoară. Lui îi place nespus de mult că trăieşte la sat. El trăieşte în acea armonie, în acel farmec al satului.”

Europa Liberă: Citeşti doar ceea ce e inclus în programul şcolar, sau preferi ceea ce nu se regăseşte în lecturile obligatorii de la şcoală?

Alexandra Avram:
„Desigur, sunt la vârsta în care îmi trezeşte interes revistele. Citesc despre activitatea actorilor din străinătate. Îmi place mult să citesc bârfele, zvonurile despre vedetele internaţionale. Dar îmi place să citesc şi romane de dragoste. Recent am fost la o lansare de carte: Credo; e foarte interesantă, chiar captivantă şi deşi nu am înţeles-o foarte bine, ea atrage cititorul.”

Europa Liberă: Deseori mergi la lansări de carte?

Alexandra Avram:
„Sincer, nu am prea mult timp liber pentru al petrece la lansări de carte. Aceste evenimente sunt interesante, însă cred că pentru societatea de azi, pentru tinerii de azi romanele filosofice nu trezesc interes. Mai interesante sunt comedia, detectivul, romanul de aventură.”

Europa Liberă: Adică tinerii de azi nu mai citesc ceea ce citeau tinerii de ieri?

Alexandra Avram:
„Aşa este. Pentru că tineretul vrea acum o viaţă aventuroasă, plină de aventură şi comedie. Eu am acasă o întreagă bibliotecă de comedii. Eu le-am citit de mult. Şi de fapt, nu sunt procurate de mine, ci de părinţii mei, e biblioteca părinţilor mei. Preferinţele mele coincid în mare parte cu ale părinţilor. Mamei mele îi place să citească detectiv sau roman de dragoste şi cred că de la ea am moştenit dragostea pentru acest gen de lecturi. Ele sunt foarte interesante şi chiar utile pentru viaţă.”
XS
SM
MD
LG