Linkuri accesibilitate

Reformarea Academiei de Științe (Kommersant.md)


Reforma funciară (Moldavskie Vedomosti).


„Reforma funciară va începe cu o ieftinire considerabilă a procedurii de cumpărare a terenurilor mici. Autorităţile sunt hotărâte să ajungă la consolidarea deplină a terenurilor agricole”, scrie în „Moldavskie Vedomosti” Serghei Manastîrlî. „În acest scop în parlament au fost elaborate şi adoptate în prima lectură amendamente la Legea despre preţul normativ şi procedura de vânzare – cumpărare a pământului”. Observatorii sunt îngrijoraţi că această iniţiativă va consolida doar pe oligarhii funciari”, apreciază între altele autorul.

„Sovietul suprem al Transnistriei va examina la 12 decembrie, în lectura a doua, proiectul de lege a bugetului pentru 2013. Chestiunea-cheie din acest proiect va fi preţul la gaze pentru întreprinderile transnistrene: guvernul a propus majorarea acestuia cu 70% - până la 250 de dolari pentru mia de metri cubi”, se menţionează într-un articol publicat de „Kommersant.md” . Autorul precizează că „majoritatea parlamentară, controlată de partidul „Obnovlenie” şi aflată în opoziţie faţă de preşedintele Şevciuk, propune majorarea preţului la gaz doar cu 17%, adică până la 163 dolari”.

Tatiana Gâscă, autoarea unui articol din „Kommersant.md” apreciază că „noua reformă a sistemului ştiinţei în Republica Moldova este considerată nechibzuită de către toţi, cu excepţia autorilor acestei reforme”. Cu referire la „reforma cardinală a Academiei de Ştiinţe şi a organizării activităţii de cercetare ştiinţifică”, autoarea menţionează că „liberal-democraţii propun transmiterea gestiunii ştiinţei de la Academiei unei agenţii naţionale, iar liberalii în general consideră că în competenţa Academiei să fie lăsate doar domeniile lingvisticii şi istoriei”, se spune între altele în articol.

„Guvernul nu a reuşit să vândă patrimoniul de stat pentru suma planificată. Deşi nu există încă date oficiale, am constatat că până la obiectivul de 260 de milioane de lei din vânzarea patrimoniului de stat în 2012 nu s-a ajuns”, scrie autorul unei analize din publicaţia „Panorama”. „Şi asta în condiţiile în care la ultima licitaţie au fost scoase proprietăţi ale statului evaluate la 1,3 miliarde de lei, cu circa 400 de milioane de lei mai mult decât în mod obişnuit”, mai spune autorul.

„Posturile de televiziune din Rusia vor fi „în afara legii din 1 ianuarie” – titrează portalul „Omega” considerat agenţia de ştiri portavoce a PCRM. „La 1 ianuarie 2013 intră în vigoare amendamentele la Codul audiovizualului conform cărora operatorii de televiziune prin cablu vor fi obligaţi să excludă din pachetele sale toate posturile străine cu blocuri de publicitate”, explică „O”. „Conform noilor norme, stipulate de Legea nr. 165 din 11 iunie 2012, operatorii tv prin cablu sunt obligaţi să excludă publicitatea din emisia canalelor TV retransmise. Uimitor este că este interzis totodată să fie umplute „golurile” apărute”, se menţionează în ştirea comentată. Potrivit agenţiei, „prevederile respectivei legi nu se răsfrâng asupra ţărilor membre ale Convenţiei europene cu privire la colaborarea transfrontalieră, deoarece prevederile acestei convenţii prevalează asupra legislaţiei naţionale. În acest fel, posturile de televiziune ale altor ţări vor fi excluse din pachetele operatorilor prin cablu”. „O” precizează că sub „interdicţie” ar nimeri astfel mai multe posturi „ruseşti, belaruse, georgiene şi americane”.
XS
SM
MD
LG