Linkuri accesibilitate

Bulgaria: cu roșii stricate împotriva corupției


Câteva sute de cercetători au aruncat cu roșii stricate în clădirea Ministerului învățământului și au cerut demisia ministrului.


Corupția în sectorul științei a provocat o reacție fără precedent în Bulgaria – câteva sute de cercetători au aruncat cu roșii stricate în clădirea Ministerului învățământului și au cerut demisia ministrului Ignatov. Declarația de protest a fost semnată de 1200 de doctori în științe.

Protestatarii au ridicat în semn de protest izmene murdare sub care putea fi citit următorul text „Lenjeria ca discurs”. Credeți sau nu, este chiar titlul unui proiect finanțat cu 150 000 de euro de stat.

Directorul Institutului de mecanică, profesorul Vasil Kavardjikov, a declarat că cercetătorii cer nu bani ci corectitudine. El a spus: „Știm foarte bine că se fură din fondurile și așa mizere ale științei”.

Protestatarii afirmă că cea mai mare parte din cele 95 de proiecte aprobate aparțin unor persoane apropiate ministrului. Motivele comisiei care au stat la baza alegerii proiectelor câștigatoare din 1024 rămân secrete.

Au picat proiectele unor catedre universitare care realizează 70% din producția științifică națională. În schimb au fost aprobate proiecte ce vor fi realizate de companii înregistrate cu câteva zile înainte de concurs de oameni cu studii medii. Modelul este perfect legal în condițiile Bulgariei. Proprietarii firmelor cu proiecte aprobate angajează docenți sau profesori care vor face cercetarea în schimbul a căteva mii de euro. Restul banilor – de ordinea zecilor sau chiar sutelor de mii, reprezintă profitul al organizatorilor.

Justiția nu vede nimic rău în acest model. Liderul partidului turc, Ahmed Dogan, doctor în filozofie, a încasat 1,5 milioane de euro drept onorariu pentru un studiu în domeniul energeticii. Experții în materie care au elaborat studiul au primit onorarii mizere. Încercarea de a fi judecat filozoful devenit peste noapte expert în energetică a eșuat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG