Linkuri accesibilitate

Vremea rea nu-i împiedică pe români să iasă la vot


Chiar şi Armata a participat astăzi pentru a-i ajuta pe oameni să ajungă la secţiile de vot, deşi nu era vorba chiar de o situaţie de urgenţă.


Prezenta la vot pina la ora 14.00 sugereaza ca vremea rea din Romania nu va influenta masiv absenteismul. Potrivit datelor de la Biroul Electoral Central 20,56 la suta dintre romani au votat deja, fata de 19,84, citi votasera la alegerile parlamentare din 2008. Mobilizarea cea mai mare are are loc, deocamdata, in judetele din sudul Romaniei: Teleorman, Gorj si Olt, ceea ce-i avantajeaza mai mult pe cei din alianta de centru-stinga. In schimb, in vestul tarii, in fiefurile democrat-liberalilor, prezenta la vot a fost mult mai mica, situatie neplacuta pentru alianta de dreapta, care mizeaza mai ales pe electoratul din Transilvania.

Unii sociologi spun deja ca pina la inchiderea urnelor prezenta la vot va fi de peste 40 la suta, adica ceva mai mare decit a fost cea de la scrutinul din 2008: 39,26 la suta. Altfel spus ninsorile abundente nu afecteaza serios prognozele institutelor de sondare a opiniei publice, desi in zonele de deal si de munte s-au blocat drumurile si unii oficiali au decis chiar sa inchida miine scolile in judetele din Nord-Estul Romaniei.

Premierul socialist Victor Ponta a stat toata ziua in legatura cu prefectii si reprezentantii Ministerului de Interne pentru a se asigura ca prezenta la vot va fi suficient de mare. Uniunea Social Liberala si-a propus un scor de peste 60 la suta, dar acest lucru devine improbabil, daca tinem cont de datele actuale. Totusi chiar si Armata a participat astazi pentru a-i ajuta pe oameni sa ajunga la sectiile de vot, desi nu era vorba chiar de o situatie de urgenta.

O serie de incidente au fost depistate, dar nu atit de grave ca altadata, cel putin pina la aceasta ora. Au aparut, insa, probleme de alt gen din cauza codului galben de vreme rea care s-a prelungit pina miine la prinz. Astfel 181 de sectii de vot au ramas fara curent electric si unele dintre ele au fost dotate cu lantere, iar ministrul de Interne a ordonat un control la Compania Nationala Electrica. In plus peste 4000 de militari sint pregatiti sa intervina la cererea Ministerului de Interne, daca vremea se inrautateste.

Politigraf

XS
SM
MD
LG