Linkuri accesibilitate

„Lupta cu corupția nu mai poate fi purtată cu mănuși albe” (Unimedia.md)


Activitatea și performanțele Fiscului (Timpul).


Kommersant Plus” notează că, în prezent, Republica Moldova nu este pregătită să se integreze în UE sub nici o formă, pentru că nu există o concurenţă sănătoasă în economie, nici legături externe solide, nici salarii adecvate şi nici nivel de viaţă decent. Aşa cum, în condiţiile economiei de piaţă supravieţuieşte cel puternic, Republica Moldova ar putea să calce pe urmele celor trei ţări baltice care, potrivit autorului articolului, şi-ar fi distrus economia iar acum îşi pierde încet dar sigur şi populaţia”.

Svetlana Romanţova scrie în „Moldavskie Vedomosti” despre transparenţa şi eficienţa reglementărilor pe piaţa farmaceutică. Bazându-se pe datele unui studiu, ziarista scrie că la unele medicamente, preţurile sunt mai mari cu 200 – 400% decât la poducător. În acest context, se arată în articol, salvarea ar putea veni de la producătorii interni care însă nu sunt pregătiţi să facă faţă de sinestătător pieţii.

Ala Coica de la „Timpul” observă că în ultimul timp s-au intensificat discuțiile privind activitatea și performanțele Fiscului, ba mai mult, numeroși funcționari publici și oameni de afaceri și-au declarat deschis nemulțumirile față de metodele de lucru ale inspectorilor fiscali. Iată cum a răspuns şeful Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, la acuzaţiile precum că instituţia ar fi hărţuit investitorul german, firma Draexlmaer. „Acest caz, la prima vedere, este o problemă care vizează capacitatea de administrare a Serviciului Fiscal, dar în realitate nu este adevărat. Serviciul Fiscal nu și-a depășit atribuțiile sub nicio formă. Situația este interpretată cu scopul de a induce în eroare societatea civilă, pentru că prin acțiunile demarate am constrâns la maximum schemele de spălare de bani și ar fi o rușine pentru politicieni să declare asta în public”.

Pagina electronică a cotidianului „Adevărul” scrie că amenda aplicată companiei germane Draexlmaier a fost anulată de Fisc cu titlu de excepţie. Anunţul a fost făcut de Valeriu Lazăr, ministrul Economiei. „Agentul economic trebuie să plătească acum doar TVA-ul de peste 200 de mii lei. Totul a fost catalogat ca fiind un incindent”, a menţionat demnitarul.

Ministrul a explicat şi de ce Fiscul a aplicat amenda pentru compania germană. Instituţia a considerat că firma trebuia să achite impozite pentru hrana şi transportarea muncitorilor, sumă care a fost introdusă în rapoarte ca şi ajutor material. Acesată problemă a apărut în vizorul publicului după ce „Adevărul” a scris că investitorul german este hărţuit de Inspectoratul Fiscal.

„Lupta cu corupția nu mai poate fi purtată cu mănuși albe. Suntem conștienți că acest lucru nu va fi deloc ușor. Sperăm că o să combatem acest flagel în pofida „vocilor” care afirmă că există riscul anumitor abuzuri din partea autorităților statului sau a persoanelor rău intenționate”. Declarația îi aparţine ministrului Justiției, Oleg Efrim, şi a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice privind iniţiativele legislative anticorupţie ale Ministerului Justiţiei, transmite „Unimedia.md”. „Încercăm să rămânem gentilomi în relația cu cei care nu ezită nici o clipă să se îmbogățească din contul altuia, să fure fără nici o jenă atât din buzunarul statului, buzunarul cetățenilor, cât și a agenților economici. Sper să combatem acest fenomen. Suntem conștienți că acest lucru nu va fi deloc ușor”, a declarat Efrim.
XS
SM
MD
LG