Linkuri accesibilitate

Miza principala a acestor alegeri este optiunea pentru Vest sau pentru Est (Sandra Pralong/România liberă)


Un premier probabil din rîndurile liberalilor (ziare.com).


În România, cu două zile înainte de alegerile parlamentare de la 9 decembrie, presa comentează deja rezultatele sugerate de sondajele de opinie, anume că uniunea social-liberală aflată la guvernare din luna mai va obține o victorie covârșitoare. Rezumă câteva articole, Tania Radu:

Presa penultimei zile de campanie electorala preia tabloul schitat de sondajele de opinie in ceea ce priveste rezultatele votului de duminica 9 decembrie. Alegerile parlamentare vor fi categoric castigate de Uniunea Social Liberala, probabil la un scor dublu fata de cel al opozitiei din Alianta Romania Dreapta.

Se site-ul contributors, Ioan Stanomir arata ca este pe cale sa se implineasca tot ce a urmarit Uniunea Social-Liberala cand a preluat, in primavara acestui an, puterea: de la desăvârşirea blocajului mediatic la slăbirea statului de drept. El adauga insa ca aceasta campanie electorala „nu este sfârşitul, ci începutul luptei politice al cărei obiectiv este păstrarea integrităţii instituţiilor pe care le asociem cu viitorul european şi atlantic al României”.

Sabina Fati remarca si ea, in România libera, ca, pentru prima data după căderea comunismului, electoratul se împarte după criteriul ataşamentului faţă de Occident. Cei care doresc ca România sa ramana o tara europeana, atasata valorilor euro-atlantice, vor fi si votantii Aliantei Romania Dreapta, formata in opozitie in jurul Partidului Democrat-Liberal.

Unul dintre candidatii ARD este astazi interlocutorul cotidianului Romania Libera. Sandra Pralong, o figura cunoscuta a societatii civile din Romania, explica de ce a ales o candidatura sub sigla ARD, in numele Partidului National Taranesc Crestin-Democrat, condus candva de Corneliu Copos: „întâi memoria lui Corneliu Coposu trebuie pastrata vie, pentru ca niciodată românii să nu mai fie umiliţi, minţiţi, furaţi şi nedreptăţiţi cum au fost în comunism, şi în al doilea rând pentru că e inadmisibil ca România rurala să fie lăsată la marginea istoriei. Iau foarte în serios cuvântul „ţărănist" din PNŢCD”, spune Sandra Pralong. Si ea considera ca miza principala a acestor alegeri este optiunea pentru Vest sau pentru Est si exprima spreanta ca, dupa alegeri, liberalii ar putea reveni alaturi de partidele de dreapta, dupa aceasta stranie asociere in USL cu Partidul Social-Democrat, de stanga.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene scoate din nou in fata principala problema de care par preocupati alegatorii: pe cine va nominaliza presedintele Traian Basescu sa formeze noul cabinet de dupa 9 decembrie. Pornind de la criteriile pe care le-a formulat deja seful statului in cateva interventii publice, comentatoarea ajunge la urmatoarea concluzie: alta majoritate parlamentara nu se poate obtine decat prin ruperea Uniunii Social-Liberale, formata din social-democrati, liberali si conservatori. Presedintele va incerca asadar sa propuna un premier din randul liberalilor. Acestia sunt mai putin uniti decat pesedistii (multi sunt nemultumiti de prestatia liderului lor, Crin Antonescu) și pot fi dornici de o relansare pe cont propriu. Mai ales ca PSD se vede furnizand, in numele socialistilor, un candidat la prezidentialele din 2014.
XS
SM
MD
LG