Linkuri accesibilitate

Sectorul IT: mulţi chemaţi, puţini aleşi


Cele aproape 500 de companii din Chişinău nu au destui specialişti.

Cele mai cunoscute companii care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale s-au adunat la cea de-a treia ediţie a târgului de orientare profesională în domeniul IT. Fie că sunt studenţi sau sunt în căutarea unui loc de muncă, tinerii au luat cunoştinţă de propunerile angajatorilor, care au prezentat mai multe direcţii de activitate, programare, design, grafică şi i-au îndemnat să aplice pentru angajare. Cum se prezintă piaţa de muncă în domeniul informaţional şi ce aşteptări au tinerii, aflăm de la Tamara Grejdeanu:

În faţa tinerilor cu studii în domeniul tehnologiei informaţiei companiile au venit cu oferte de a se înscrie la cursuri de formare profesională dar şi propuneri concrete de angajare, îmi spune Natalia Surdu, reprezentanta unei companii ce activează în sectorul IT. Chiar dacă acest domeniu tinde să se dezvolte insistent nu doar în ţările înalt dezvoltate dar şi în Republica Moldova iar salariul este unul motivant, companiile declară cu duc lipsă de cadre. Cum se explică acest lucru, am întrebat-o pe Natalia Surdu:

Natalia Surdu
Natalia Surdu
„În acest domeniu ajung cei mai buni dintre cei buni, probabil şi de asta rata de specialişti în acest domeniu este un pic mai mică.”

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că este o selecţie mai dură în acest domeniu?

„Trebuie să vedem şi abilităţi tehnice foarte bune, trebuie să vedem şi un potenţial, adică posibilitatea de a-şi dezvolta aceste calităţi, trebuie să vedem ambiţie, să vedem entuziasm. Venim în întâmpinarea studenţilor cu un program de internship ce le oferă şansa de a învăţa, de a-şi dezvolta calităţi profesionale strategice.”

Nici jumătate din numărul de studenţi care se înscriu la facultăţile cu profil IT nu lucrează mai apoi în domeniu. Iată de ce, spune reprezentantul unei instituţii, Eugeniu Topolschi, cele aproape 500 de companii din Chişinău nu au destui specialişti. În opinia lui, o altă problemă este că tinerii nu sunt bine pregătiţi şi angajatorii se fac nevoiţi să investească în formarea profesională a potenţialilor angajaţi:

Eugeniu Topolschi
Eugeniu Topolschi
„Din 2005 până acum sistemul IT a avut o dezvoltare foarte înverşunată. Respectiv, nu s-a reuşit încă de a se face careva curriculum. Sistema încă nu este bine pusă la punct în ceea ce ţine de educaţia în IT.”

Europa Liberă: Tinerii care vin să se angajeze au o pregătire suficientă, adică sunt destul de iniţiaţi în acest domeniu?

„În cele mai multe cazuri nu sunt foarte iniţiaţi, au bază şi se pune accentul pe posibilitatea lor de a avansa pe parcurs, odată cu noi.”

Europa Liberă: Credeţi că ar trebui îmbunătăţită curricula din universităţi?

„Mai dinainte, presupun că nu din universităţi, dar chiar să se pună accentul pe informatică începând cu clasele a cincea, a şasea, e prea târziu din universitate.”

Marionela Cociug
Marionela Cociug
Stau de vorbă şi cu Marionela Cociug, licenţiată în IT. Tânăra îmi spune că nu a mai avut tentative de angajare, dar stagiile de practică i-au fost suficiente ca să înţeleagă că ar avea nevoie de o instruire suplimentară înainte de a se angaja:

„Sunt multe companii care au oferte directe, spun că uite, avem nevoie de aşa persoane care să cunoască asta şi asta, pentru aşa post, dar sunt şi companii care ne ajută deci, spun vii, încerci şi noi te mai îndrumăm, unde şi ce vrei.”

Europa Liberă: Comunicând cu angajatorii, cât de importantă este experienţa în acest domeniu, sau sunt ei gata să vă ghideze, de la început?

„Pentru a intra în proiecte mari este nevoie de experienţă, dar primesc şi studenţi pe care să îi înveţe, ceea ce eu un lucru extraordinar.”

Chiar dacă este student în anul doi, Ion Bernic este angajat şi îmi spune că anume posibilitatea de a evolua pe scara profesională şi a pleca peste hotare sunt un atu pentru acest domeniu:

Ion Bernic
Ion Bernic
„E un domeniu de perspectivă, oferă creştere, oferă posibilităţi de plecare peste hotare chiar, să lucrăm în domeniu, ca specialişti IT, în diferite ţări, în Europa sau chiar în State, salariile sunt o motivare destul de bună. Lipsa de specialişti se datorează dificultăţii, adică este destul de greu să rezişti în acest domeniu.”

Europa Liberă: Trebuie să ţii pasul cu toate inovaţiile, cu toate noutăţile?

„Trebuie să ştii mereu, ce este nou, ce apare.”

Pentru a-i determina pe tineri să alega una din specialităţile din domeniul tehnologiei informaţiei, Guvernul a oferit în acest an 1200 de burse. În opinia experţilor, domeniul IT poate asigura tinerii cu un loc de muncă bine plătit şi în Republica Moldova, întrucât salariul unui programator bun ar fi de peste zece mii de lei.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG