Linkuri accesibilitate

„România este pe punctul să capoteze democratic...” (Adevărul)


„Nu va fi liniște în România nici după alegeri” (Ion Vianu/„22”)


„România este pe punctul să capoteze democratic, să se îndrepte într-o direcţie încă nedefinită dar inerent distructivă”, scrie astazi in ziarul Adevarul fostul ministru de interne taranist din guvernul condus dupa 1996 de Victor Ciorbea, Gavril Dejeu. Articolul sau se refera la doua stiri transmise simultan de televiziuni: guvernul social-liberal condus de Victor Ponta da inapoi indemnizatiile lunare ale revolutionarilor, indemnizatii retrase de fostul premier Emil Boc in urma cu un an. Imediat, organizatiile revolutionarilor anunta organizarea unei manifestatii de protest in ziua de 13 decembrie, asadar dupa alegeri, impotriva activitatii Directiei Nationale Anticoruptie și a Agentiei Nationale de Integritate.

Nu va fi liniste in Romania nici dupa alegeri”, este convins Ion Vianu. In comentariul pentru revista 22, Vianu remarca atmosfera acestei saptamani dinaintea scrutinului de duminica, „una dintre cele mai ciudate și mai neo­biș­nu­i­te pe care le-au trăit mult încercații români în ultimele decenii”. Vianu ii vede pe români in postura satenilor din Povestea unui om lenes, a lui Ion Creanga: mai bine merg la spanzuratoare decat sa se chinuie sa mestece posmagii. „Majorității electorale care se va pronunța pe 9 decembrie nu-i pasă de Europa; pen­tru CA banii europeni să fie absorbiți ar tre­bui multă agitație, or, omul nostru nu vrea decât liniște”, explica autorul acestui comentariu.

Totusi, de ce arata lucrurile asa? Raspunsul lui Dan Tapalaga, publicat pe Hotnews, dă la o parte explicatia cea mai frecventa: de vina este propaganda practicata de Antena 3, postul liderului conservator Dan Voiculescu. Nu e doar atat, spune Tapalaga, care este foarte dur la adresa lui Traian Basescu si a opozitiei reprezentate de Alianta pentru Romania Dreapta. Actuala opozitie a pierdut din pricina crizei economice, a fostului premier Emil Boc, a „arogantei” cu care presedintele Basescu l-a tratat la un moment dat pe intemeietorul SMURD, medicul Raed Arafat – ceea ce a scos oamenii in strada, in ianuarie, si a permis USL-ului sa creasca masiv in sondaje.

In tabara opozitiei, presedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, „a tradat”, spune Tapalaga, pentru ca a permis caderea guvernului condus de tanarul Mihai Razvan Ungureanu. Dar adevaratele pietee de moara de gatul opozitie sunt, in opinia lui Dan Tapalaga, cele doua femei intens promovate de presedintele Basescu: fostul ministru al turismului Elena Udrea si fiica presedintelui, actualmente europarlamentarul Elena Basescu. Dan Tapalaga analizeaza si sursele sentimentelor antioccidentale, vizibile acum in Romania. „Discursul eurosceptic a facut masa critica, fapt speculat din plin de nationalismul desuet si de agentii Moscovei, interesati sa izoleze tara de Occident”, este concluzia acestui articol, publicat de Hotnews.
XS
SM
MD
LG