Linkuri accesibilitate

După aderarea României şi Bulgariei, negocierile UE cu statele aspirante s-au înăsprit


Alojz (Lojze) Peterle
Alojz (Lojze) Peterle

Interviu cu fostul premier sloven Alojz Peterle, astăzi europarlamentar de centru-dreapta.

La începutul anului viitor, Uniunea Europeana îşi va deschide porţile pentru un nou stat membru: Croaţia. Din echipa de negociatori cu Zagrebul face parte şi Alojz Peterle, premierul primului guvern care a administrat Slovenia după desprinderea ţării din fosta Iugoslavie şi actualmente europarlamentar de centru dreapta în Parlamentul European. Despre cum au mers negocierile şi care sunt perspectivele de aderare pentru ţările, ca Moldova, care bat la uşa Uniunii, într-un interviu realizat de corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă.

Europa Libera: Dle Peterle, sunteti in echipa care a negociat din partea UE intrarea Croatiei in UE. Sunt multi sceptici care spun ca, precum Romania si Bulgaria acum 5 ani, Croatia este acceptata mult prea devreme si va aduce cu ea o povara in plus celorlalte state membre.

Alojz Peterle: Croatia este, as spune, destul de bine pregatita. Mai bine decat erau Romania si Bulgaria. Insa acum, rigoarea UE este mai mare fata de acum cinci ani. Negocierile au fost mai „stranse” fata de cele cu cele doua tari amintite de Dvs. Cu toate acestea, inca sunt domenii in care exista deficiente, de la justitie si coruptie la administrarea si functionarea porturilor.

Europa Libera: Croatia va fi, dupa tara Dvs., Slovenia, a doua tara din fosta Iugoslavie care va deveni membra a UE. Are acest lucru o semnificatie aparte pentru Dvs.?

Alojz Peterle: Fiecare noua tara din acea parte a Europei care se alatura UE este un castig pentru Europa si intregeste continentul nostru. Acesta tari apartin Europei. Interesul Sloveniei este de a-si continua dezvoltarea in interiorul UE si de a avea langa ea cat mai multe tari din fosta Iugoslavie. Aceasta va aduce nu doar beneficii economice, dar va radia in intreaga vecinatate standardele europene. De aceea avem tot interesul ca Croatia sa devina cat mai rapid membru. Stim ce dificultati intampina Bosnia si Kosovo, cunoastem bine blocajul din Macedonia dar si evolutiile pro-europene din Serbia si Muntenegru. Toate aceste evolutii sunt un pic umbrite de ceea ce noi numim „European enlargement fatigue” (oboseala procesului de extindere a UE). Insa aderarea Croatiei este mai mult decat o chestiune politica, este pur si simplu un rezultat al respectarii termenilor de negociere cu UE.

Europa Libera: Tara Dvs., Slovenia, are o disputa teritoriala cu Croatia. Nu va fi transferata o data cu intrarea Croatiei in UE aceasta disputa in interiorul UE, devenind astfel o problema europeana?

Alojz Peterle: Din pacate nu am solutionat acest conflict. Doua guverne au fost doar capabile sa cada de acord asupra manierei de rezolvare a acestuia. Asadar stim calea, dar nu si solutia, iar asta creaza probleme ambelor parti. Eu intotdeauna am fost de parere ca trebuie gasita o solutie in acord cu faptele istorice in spiritul unei bune vecinatati.

Europa Libera: Stiu ca ati fost intr-o buna relatie cu fostul premier croat Ivo Sanader. Spuneati inainte de inregistrare ca pe vremea cand erati premier ati reusit sa ajungeti cu dl Sanader intr-un stadiu foarte avansat al negocierilor pe marginea acestui conflict teritorial si ca intrevedeati chiar si o solutie. Cum percepeti acum totusi condamnarea lui Ivo Sanader pentru coruptie?

Alojz Peterle: Mai intai as vrea sa spun ca Ivo Sanader a fost un premier care a facut foarte multe pentru perspectiva europeana a Croatiei. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, sa speram ca justitia din Croatia a functionat in acest caz potrivit regulilor europene. Nu este de competenta mea sa judec daca a fost buna sau rea decizia, dar sper ca justita a fost impartiala si in acord total cu standardele europene, si daca decizia curtii exprima acest spirit, acesta este un semn bun pentru Croatia.

Europa Libera: Croatiei i-au trebuit 10 ani pentru a deveni membru. Este aceasta un termen la care se pot gandi si alte tari care bat la usa UE, cum e cazul Moldovei, o tara de dimensiuni asemanatoare si cu probleme teritoriale care aduc, mai mult sau mai putin, cu cele ale Croatiei?

Alojz Peterle: In ciuda reticentei unor state membre, Croatia va deveni cu siguranta membru al UE la anul. Aceasta va da o noua speranta celor care asteapta la rand. Trebuie spus ca fiecare candidat concureaza cu sine insusi, nu cu ceilalti. Iar din cazul Croatiei se poate invata mult, as spune. Si, in opinia mea, o data ce un candidat este gata, si UE ar trebui sa fie gata sa il primeasca in randurile sale.
XS
SM
MD
LG