Linkuri accesibilitate

NATO e pe cale să aprobe securizarea frontierei turco-siriene


Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen la conferinţa de presă de la finele reuniunii de la Bruxelles.
Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen la conferinţa de presă de la finele reuniunii de la Bruxelles.

Alt subiect de nemulțumire pentru Rusia: miniștrii de externe NATO se vor întâlni și cu omoloaga lor din Georgia, Maia Pangikidze.

Siria și Afganistanul sînt principalele teme pe meniul întâlnirii de două zile de la Bruxelles a miniștrilor de externe din NATO. Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a spus încă dinainte de începerea întâlnirii că este convins că aliații vor aproba cererea Turciei de desfășurare la frontiera ei cu Siria a unor baterii anti-rachetă de tip Patriot. Turcia a solicitat asta după ce obuze trase din teritoriul sirian au ucis câțiva civili turci la începutul lunii octombrie.

Răspunsul NATO va fi in mod cert pozitiv, cu atât mai mult cu cît Turcia a mai obținut asta, in doua rânduri în ultimele doua decenii, in momentul interventiilor occidentale in Irak.

NATO va mai discuta dosarul sirian si intr-o întâlnire bilaterală cu șeful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, Rusia ramânând principalul aliat al regimului de la Damasc. Rusia se opune desfășurării bateriile Patriot la granița Turciei, evocând riscul uneia „internaționalizări a conflictului sirian”.

Ca raspuns la obiecțiile Moscovei, Rasmussen a insistat asupra faptului că e vorba de o operațiune pur defensivă și că NATO nu va căuta să impună o zonă de interdicție de zbor asupra Siriei.

Există bănuieli serioase că Siria e aprovizionată cu armament pe cale aeriană de către Rusia și Iran. De altfel, nu doar Moscova ci și Teheranul a anunțat că dezaprobă o decizie de instalare a sistemului Patriot la granița Turciei cu Siria, cu argumentul că aceasta ar face să crească tensiunile în zonă.

In mod practic, bateriile ar putea fi instalate în următoarele săptămâni, odată luată decizia la Bruxelles. Doar trei țări din NATO: SUA, Germania si Olanda posedă acest sistem.

A doua mare temă discutată de aliați va fi retragerea din Afganistan. Retragerea ar trebui să fie în mod tehnic încheiată la sfîrșitul anului 2014, într-o perioadă foarte dificilă în care în Afganistan vor avea loc alegeri și în condițiile în care forțele locale nu sînt încă pregătite să preia releul de la cele internaționale.

O prezență militară a forțelor NATO va continua însă în Afganistan, cu efective reduse la o zecime din cele actuale. Asta înseamnă că Statele Unite vor menține doar 6000-7000 militari, iar România doar cca. 200 din cei 2000 actuali.

In sfîrșit, miercuri - alt subiect de nemulțumire pentru Rusia - miniștrii NATO se vor întâlni și cu omoloaga lor din Georgia, Maia Pangikidze. La summitul NATO de la București din 2008, Georgiei i s-a promis că la o dată neprecizată va fi primită în NATO, ceea ce a nemulțumit profund Kremlinul. Procesul aderării Georgiei a fost înghețat în urma conflictului militar dintre Georgia și Rusia din vara aceluiași an.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG