Linkuri accesibilitate

Vasile Ernu: „PCRM... nu este un partid de stînga, ci unul profund conservator, deci, de dreapta. Elementele-cheie ale acestui partid sînt...: naţionalism moldovenesc, religie ortodoxă şi controlul capitalului privat.”


Celor care nu obişnuiesc să citească săptămînalul Comunistul le spun că ultimul număr al ziarului conţine un foarte curios dialog dintre politicianul Alexei Tulbure şi eseistul Vasile Ernu, stabilit demult în România. Curios e că Ernu, un intelectual de stînga, nu menajează deloc Partidul Comuniştilor, iar ceea ce zice el în Comunistul ar putea să-i bage în boale pe unii membri simpli ai formaţiunii comuniste.

Iată ce scrie în publicaţia PCRM Vasile Ernu: „PCRM, din punctul meu de vedere, nu este un partid de stînga, ci unul profund conservator, deci, de dreapta. Elementele-cheie ale acestui partid sînt (cel puţin în varianta Voronin): naţionalism moldovenesc, religie ortodoxă şi controlul capitalului privat, la un moment dat deţineau controlul unei părţi importante din capitalul privat din RM, plus ceva practici discursive şi politici populiste aleatorii cu tentă socială – ceva pensii, asistenţă socială şi Hristos e primul comunsit”.

Mărturisesc, stimaţi ascultători, că e prima oară cînd văd în Comunistul asemenea critici dure la adresa Partidului Comuniştilor. N-am mai văzut niciodată, şi citesc ziarul de ani de zile, ca în Comunistul cineva să spună că PCRM e un partid conservator, preocupat de capitalul privat, un partid care vehiculează sloganuri populiste.

Păi, ce s-a întîmplat oare în redacţia gazetei dacă autorului Ernu i s-a permis să spună aşa ceva? O fi aceasta o mostră de pluralism? E un respect deosebit pentru părerile foarte diferite ale altora? Nu prea ştiu ce să zic de vreme ce avem de-a face cu o premieră.

Ar mai fi o explicaţie. Aceea că redactorii de la Comunistul s-au lenevit, nu s-au mai chinuit să citească dialogul-fluviu dintre Tulbure şi Ernu, şi au crezut că aşa ceva nu se poate strecura într-o discuţie care e în linii mari favorabilă PCRM-ului. Şi uite că s-a strecurat ideea care pune într-o lumină foarte proastă partidul clasei muncitoare şi al ţărănimii proletare. E de-a dreptul jenant pesemne, pentru un comunist de rînd, să citească în ziarul preferat că PCRM mizează pe controlul capitalului privat.

Eu nu vreau să comentez aici ideile lui Vasile Ernu, dar un fapt mi se pare evident. Cred că simplii comunişti, oamenii cu venituri modeste, care cred în sloganurile PCRM-ului, ar avea multe de învăţat de la unii conducători comunişti care se numără printre cei mai prosperi oameni ai ţării. Unii lideri ai PCRM au însuşit bine reţeta succesului finanicar. De ce nu i-ar învăţa şi pe colegii lor cu venituri modeste cum să facă o afacere?

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG