Linkuri accesibilitate

Politicon: Cei mai populari politicieni din luna noiembrie


Primul Ministru Vlad Filat - cel mai influent politician în 2012, potrivit Politicon.
Primul Ministru Vlad Filat - cel mai influent politician în 2012, potrivit Politicon.

Un nou top al politicienilor moldoveni.

Ca în fiecare lună, Politicon face un top al politicienilor moldoveni. Premierul, ministrul de externe şi preşedintele Moldovei sunt în această lună în capul listei. Relatează Alla Ceapai.

Primul Ministru Vlad Filat are toate şansele să ajungă cel mai influent politician al anului, poziţionându-se de 11 ori pe prima poziţie în clasamentul realizat de Politicon. Dintr-un maxim de 380 de puncte, câte putea obţine din partea experţilor, premierul a acumulat 318 de puncte. Cu 19 mai puţine, se menţine în noiembrie pe a doua poziţie ministrul de externe Iurie Leancă, urmat de preşedintele ţării Nicolae Timofti. Pe poziţia a patra, la fel ca în octombrie se menţine primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă. Directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă politică „Politicon” Anatol Ţăranu califică drept una firească, stabilitatea primelor poziţii ale clasamentului:

„Cine dintre politicienii Republicii Moldova este capabil să se asemene domnului Filat după calitatea activităţii sale şi după intensitatea apariţiilor inclusiv în spaţiul mediatic, în viaţa politică din exterior, dar şi din interior? Practic puţini, dar practic nimeni, nici Timofti nu se manifestă aşa, cu toate că are funcţia respectivă care i-ar permite acest lucru.”

Începând însă cu locul cinci, clasamentul pentru luna noiembrie arată puţin diferit de cel din octombrie. Pe locul liderului PL Mihai Ghimpu, care în luna octombrie a ocupat poziţia a cincea, a urcat preşedintele Parlamentului Marian Lupu, de pe locul şase în luna anterioară. Mihai Ghimpu a fost devansat şi de Vlad Plahotniuc, care a urcat 4 poziţii comparativ cu luna trecută, ocupând locul şase. Anatol Ţăranu vede ascensiunea lui Vlad Plahotniuc nu doar prin faptul că acest politician deţine controlul mai multor televiziuni, care îi asigură vizibilitate mediatică. În loc să fi cedat din poziţii în urma scandalului mediatic despre presupusa monitorizare de Interpolul din Italia, Plahotniuc dimpotrivă a fost avantajat de acest scandal, şi asta pentru că tentativa comuniştilor de a-l demite a eşuat, crede Anatol Ţăranu:

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu
„Comuniştii au încercat să-l demită, nu le-a reuşit. Cine a câştigat partida? Domnul Plahotniuc. Un plus indiscutabil. Al doilea – popularitatea publică. Doar Filat poate să se compare cu Plahotniuc reieşind din această dispută permanentă care există în societate când despre un politician se vorbeşte în permanenţă. Tot timpul undeva în subconştient apare acest nume. Că el este deseori asociat cu semnul minus - mai puţin contează. Contează că el are popularitatea respectivă. O popularitate negativă tot este o popularitate. Acest rating negativ, sau antirating pe care îl are Plahotniuc îi periclitează perspectivele politice. Dar, iarăşi, totul depinde de faptul cum se va manifesta şi cum va reacţiona opinia publică.”

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin deşi continuă să fie creditat cu mare încredere din partea cetăţenilor potrivit ultimului barometru de opinie publică, în clasamentul realizat de Politicon experţii l-au clasat a treia lună consecutiv pe poziţia a 8-a. Comparativ cu partidele din AIE, PCRM este cel mai subreprezentat în acest clasament. Doar patru comunişti se regăsesc printre cei 50 cei mai influenţi politicieni ai lunii noiembrie. În opinia lui Anatol Ţăranu PCRM rămâne fără lideri marcanţi, ceea ce este periculos pentru un partid care a guvernat ţara timp de 8 ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG