Linkuri accesibilitate

Israelul amenință Autoritatea palestiniană cu represalii


Cartierul israelian Har Homa construit pe înălțimile Ierusalimului răsăritean
Cartierul israelian Har Homa construit pe înălțimile Ierusalimului răsăritean

Statele occidentale cer guvernului Netanyahu să nu pună în aplicare un nou plan de construcții de așezări israeliene în vecinătatea Ierusalimului.


Israelul ameninţă să contruiască 3 mii de aşezări noi în Cisiordania şi estul Ierusalimului, plan care dacă se materializează va face imposibilă, geografic, crearea unui stat palestinian unic, cu capitala la Ierusalim Est. Dacă planul este pus în aplicare, ar putea lăsa şi Israelul aproape total izolat pe scena diplomatică. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe israelian a confirmat zvonurile că ambasadorii Israelului la Paris, Londra şi Stockholm au fost chemaţi pentru a asculta plângerile oficiale ale celor trei guverne. Ce nu a confirmat este că cel puţin două din aceste ţări s-ar gândi, ca o ultimă soluţie, să-şi recheme ambasadorii din Israel în semn de protest faţă de planul israelian de a ridica noi aşezări.

Germania a cerut, de asemenea, guvernului de la Tel Aviv să dea dovadă de reţinere în timp ce secretarul general ONU Ban Ki-moon a vorbit despre o „lovitură fatală” dată negocierilor de pace. Pe simplul motiv că palestinienii nu vor mai avea ce negocia dacă practic nu pot avea un stat, alături de Israel, cu capitala în Ierusalimul de Est.

La est de Ierusalim este o zonă deluroasă, nepopulată, cunoscută între strategi şi diplomaţi drept zona E1. Dacă este colonizată, taie Cisiordania de Ierusalimul de Est, motiv pentru care, la insistenţele Statelor Unite, Israelul nu a construit nimic acolo.

Lucrurile au stat așa până la votul de joi noapte de la Naţiunile Unite, când teritoriile palestiniene au primit statutul de „stat ne-membru”, similar cu cel al Vaticanului. Când s-a întors la Ramallah, preşedintele autorităţii palestiniene Mahmud Abbas a declarat, în faţa unei mulţimi entuziaste, „da, avem un stat”.

Este desigur o exagerare, aproape nimic nu se schimbă în statutul internaţional al teritoriilor palestiniene, cum a ţinut să precizeze şi premierul Benjamin Netanyahu, imediat după vot:
Mai mult, el a afirmat că votul din ONU va bloca practic procesul de negocieri, care ar fi pus conduce la crearea unui stat palestinian.

Pe lângă planul de a construi noi aşezări, guvernul israelian a anunţat ieri că reţine circa 100 de milioane de dolari din banii de impozite pe care îi colectează în numele administraţiei palestiniene, pentru o zonă atât de săracă cum sunt teritoriile palestiniene, o pierdere greu de suportat. La care s-ar putea adăuga sancţiuni financiare din partea Statelor Unite.

Aşa că singura soluţie, pentru ambele părţi, rămâne în negocierile de pace, un drum pe care l-au abandonat în 2010, tot ca urmare a unei dispute legată de politica de colonizare a Israelului.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG