Linkuri accesibilitate

„Limba română, şcolile româneşti vor fi strivite de regimul separatist de la Tiraspol” (România liberă)


Interviu al președintelui Traian Băsescu (Evenimentul zilei).



Cotidianul Romania libera publica un reportaj de la intalnirea directorilor ultimelor școli romanesti din Transnistria cu reprezentanti ai Uniunii Europene, la Bruxelles. „Faceţi ceva pentru susţinerea noastră, altfel vom dispărea cu totul. Limba română, şcolile româneşti vor fi strivite de regimul separatist de la Tiraspol”, au spus acolo profesorii. Din pacate, arată Dan Gheorghe, autorulul articolului, delegația a fost dezamăgită de discuțiile grăbite și de discusul reprezentantului Serviciului European de Acţiune Externă, care s-a referit la raportul UE din septembrie 2012 despre regiunea separatistă: „situaţia s-a îmbunătăţit", sunt „mai puţine cazuri de intimidare", la adresa românilor, comparativ cu anul trecut, spune raportul. Articolul exprimă temerea că urgența situației școlilor românești din Transnistria n-a prea fost înțeleasă în capitala europeană. Din câteva zeci de școli în limba română, mai sunt acum opt, și ele amenințate de legislația pe care o pregătește Chisinaul privind finanțarea școlilor în funcție de numărul de elevi.

Presedintele Traian Băsescu a acordat un interviu cotidianului Evenimentul zilei, în care se referă, între altele, la starea justiției și la intentiile sale privind desemnarea premierului, după alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii. Băsescu spune că nu va renunța la dreptul pe care i-l oferă Constituția de a desemna primul ministru personal și nu la presiunea partidelor politice, fie ele și câștigătoare în alegeri – aluzie la amenințările cu suspendarea, formulate periodic de Uniunea Social-Democrată, dacă Victor Ponta nu va fi nominalizat să alcătuiască un nou guvern. Uniunea Europeană va sancționa drastic orice derapaj de la principiile statului de drept, mai spune Băsescu, care insistă însă pe măsurile de ordin economic: viitorii guvernanți ar trebui să se preocupe urgent de crearea de locuri de muncă.

Același cotidian, Evenimentul zilei, informează despre interviul acordat cotidianului britanic The Guardian de scriitoarea de origine română Herta Müller, premiată Nobel. Ea crede că Partidul Social-Democrat este format „din staliniști care ne duc tara inapoi in trecut” și că Securitatea comunistă este încă activă în România. „40% dintre angajații din vremea comunistă au fost preluați de SRI. Restul sunt milionari care au făcut banii din privatizări”, susține Müller, citată de cotidianul românesc.

Două comentarii discută astăzi despre ura care s-a răspândit în societatea românească, și care a fost vizibilă inclusiv la sărbătorirea Zilei naționale a României. Mălin Bot scrie în România liberă despre huiduielile și fluierăturile care s-au auzit la parada militară de la București, în timp ce Mircea Mihăieș remarcă in Evenimentul zilei deversarea discursului naționalist din această campanie electorală. Dar scopul puterii nu are insă legătură cu patriotismul, arată Mihăieș. USL dorește izolarea țării pentru că refuza „să accepte regulile civilizaţiei occidentale”. Pentru „uzul amărășteanului”, „a inventat coloratul joc cu drapelele şi scoaterea de la naftalină a frumoaselor porturi populare. Ştim din istorie unde a dus întotdeauna acest joc”.
XS
SM
MD
LG