Linkuri accesibilitate

Relaţiile moldo-poloneze sunt într-o dinamică continuă


Ambasadorul Iurie Bodrug
Ambasadorul Iurie Bodrug

Un interviu cu ambasadorul Iuri Bodrug, pe fundalul vizitei președintelui Poloniei la Chișinău.


La Chişinău se află preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski. Polonia este ţara care a jucat un rol vital în crearea Parteneriatului estic, alături de Suedia. Mai mult, Polonia este una din ţările fost comuniste care a împărtăşit constant cu Moldova experienţa tranziţiei şi a reformelor necesare pentru admiterea în Uniunea Europeană. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ambasadorul Republicii Moldova la Varşovia, Iurie Bodrug:

Iurie Bodrug: „Vizita preşedintelui Bronislaw Komorowski în Republica Moldova se înscrie într-un context mai larg al relaţiilor excelente care există între Republica Moldova şi Polonia. Relaţii excelente la nivel politic, pentru că acest lucru a fost subliniat pe durata vizitei domnului prim-ministru Vlad Filat, la sfârşitul lunii octombrie în Republica Polonă, când dumnealui a avut întrevederi atât cu premierul Donald Tusk, cât şi cu preşedintele Bronislaw Komorowski.

Acest lucru a fost subliniat şi pe durata vizitei domnului prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vladimir Plahotniuc la Varşovia. Şi eu cred că acest lucru va fi cu excelenţă subliniat şi pe durata vizitei domnului preşedinte Bronislaw Komorowski în Republica Moldova. Am făcut această scurtă trecere în revistă a doar ultimelor evenimente la nivel politic care au avut loc în relaţiile dintre ţările noastre. Şi a răsunat, de mai multe ori, cuvântul „vizită”, de parcă vizită înseamnă totul în relaţiile dintre două state. Dar o vizită încununează o activitate de mai mult timp.

Pot spune că relaţiile moldo-poloneze sunt într-o dinamică continuă, în ascensiune continuă. Şi, pentru că spuneam despre contextul mai larg al
Președintele Bronislaw Komorowski la Krynica, în septembrie 2012
Președintele Bronislaw Komorowski la Krynica, în septembrie 2012
vizitei domnului preşedinte Bronislaw Komorowski în Republica Moldova, aş fi vrut să remarc neapărat că această vizită se înscrie în contextul relaţiilor moldo-comunitare. Domnul preşedinte Komorowski vine neapărat şi cu un mesaj din partea Uniunii Europene pentru Moldova şi moldoveni, nu doar ca cel mai înalt reprezentant al ţării sale.”

Europa Liberă: Or, ne amintim, Polonia a fost una dintre iniţiatoarele Parteneriatului Estic, acest aranjament european. Şi ţara promovează extinderea Uniunii Europene spre Răsărit.

Iurie Bodrug: „Parteneriatul Estic şi acest proiect polono-suedez în cadrul Uniunii Europene nu este neapărat o anticameră a Uniunii Europene. Este doar o etapă preparatorie pentru statele din spaţiul est-european. Dar Polonia ţine atât de mult la acest proiect, încât în toate cancelariile Uniunii Europene anume Polonia, ca şi Suedia, acordă suport proiectului acesta, cere sprijin financiar, dar şi logistic, pentru toate statele participante la Parteneriatul Estic.

Cum s-a subliniat şi pe durata vizitei preşedintelui Comisiei Europene la Chişinău, Moldova care, îşi doreşte să transforme această istorie de succes într-o realitate de succes în cadrul Parteneriatului Estic, are sprijinul integral al Republicii Polone, sprijin politic, sprijin economic, sprijin logistic, sprijin prin consultanţă, prin schimbul de experienţă, prin transferul de experienţă la nivel central, dar şi la nivel local.

Adică Polonia este plenar angajată în realizarea proiectului Parteneriatului Estic. Şi prietenii noştri polonezi sincer se bucură, atunci când Moldova demonstrează disponibilitate, tenacitate în promovarea şi realizarea reformelor iniţiate, inclusiv sub acoperişul acesta, în cadrul Parteneriatului Estic.”

Europa Liberă: Dacă e să ne referim la cooperarea economică, Polonia s-ar afla printre primii zece parteneri comerciali ai Republicii Moldova cu o pondere semnificativă în comerţul total. Această colaborare economică la se rezumă?

Iurie Bodrug: „Nu putem spune că au fost epuizate toate posibilităţile pentru schimburile comerciale, dar şi pentru colaborarea economică bilaterală moldo-poloneză în context mai larg. Dar reuniune a treia a Comisiei mixte interguvernamentale pentru colaborarea comercial-economică, care va avea tot în ziua de 3 decembrie, la Chişinău sper că va da un nou impuls relaţiilor noastre bilaterale, în cele mai diverse domenii. Pentru că proiectul protocolului, care deja este elaborat în vederea şedinţei următoare, include un număr foarte mare de diferite aspecte care vizează colaborarea economică.

Noi aşteptăm nu numai schimburi comerciale, adică vinderea către partenerii noştri polonezi a unei serii de produse, o gamă destul de largă, de altfel, pe care Moldova o livrează în Polonia (mobilă specializată sau textile, sau produse vinicole). Şi nu numai să importăm din Polonia produsele tradiţionale: îngrăşăminte, legume, fructe (pe care polonezii le exportă pe piaţa moldovenească, oricât ar părea de interesant, în formă îngheţată), dar la fel şi maşini, şi utilaje. Există multe, multe posibilităţi de dezvoltare a acestei colaborări în domeniul economic. Organizarea întreprinderilor mixte ar fi una dintre aceste forme.

Dar cel mai important aspect este cel al investiţiilor poloneze în economia Republicii Moldova. Chiar dacă zona euro este în plin proces de criză, Polonia se menţine stabil, economia poloneză nu arată semne de regres şi economia poloneză, după cum afirma premierul Tusk foarte recent, este încă în stare să investească în alte ţări.

Moldova este pregătită să obţină şi să primească această investiţie. Nu numai pregătită, dar solicită investiţii poloneze în economie. Şi prima experienţă a fost întreprinderea „Moldova-Zahăr”, cumpărată de către „Polski Cukier”, companie de stat poloneză. Vrem să o considerăm cu adevărat doar un prim semnal al investiţiilor majore poloneze din Republica Polonă, care ar trebui să urmeze. Şi forul economic, forul oamenilor de afaceri, care va avea loc pe durata vizitei preşedintelui Bronislaw Komorowski la Chişinău, sper să dea un semnal foarte pozitiv oamenilor de afaceri polonezi, dar şi celor moldoveni că sunt aşteptate nişte acţiuni practice pentru extinderea colaborării economice bilaterale.”

Europa Liberă: Domnule Bodrug, dar cum i-a reuşit Poloniei să rămână unica ţară membră a Uniunii Europene care nu a intrat în recesiune?

Iurie Bodrug: „Evident, nu este uşor. Două săptămâni în urmă, a avut loc o prezentare a situaţiei economice a ţării în cadrul reuniunii Consiliului Naţional al Partidului liberal Platforma Civică, partidul de guvernământ condus de către premierul Donald Tusk. Premierul polonez, atunci, a accentuat că starea în care se află economia poloneză poate nu e prosperă, poate dinamica dezvoltării acesteia s-a încetinit (am spus că nu e prosperă comparativ cu economiile mari, mondiale), dar şi-a păstrat statutul de economie stabilă, nu este în proces de regresie.

Posibil că acest lucru se datorează şi unei gândiri pragmatice a celor care conduc Ministerul Economiei, dar şi Ministerul Finanţelor al Republicii Polone. Nu întâmplător, probabil, ministrul finanţelor al Poloniei, Jacek Rostowski, a fost numit cel mai bun ministru de finanţe din cadrul Uniunii Europene pentru anul 2011. Adică există un complex întreg de acţiuni, pe care le întreprinde guvernul polonez, întru a menţine economia stabilă, pentru a nu cădea în zona aceasta a regresului economic. Este una dintre minunile economice ale Poloniei, pe care ea o menţine cu tenacitate, chiar în condiţiile când în toate ţările învecinate regresul acesta economic este foarte vizibil.”
XS
SM
MD
LG