Linkuri accesibilitate

Autonomia financiară a instituțiilor de învățământ superior se va extinde de la 1 ianuarie


Loretta Handrabura: „Statul va plăti pentru formarea studenţilor de care avem nevoie în piaţa locurilor de muncă.”



De la 1 ianuarie, autonomia financiară a instituțiilor de învățământ superior se va extinde. Legea bugetului pentru 2013 prevede că universitățile, de exemplu, vor putea gestiona direct banii câștigați din contratele cu studenții și alte servicii pe care le prestează, fără a mai trece aceste venituri prin ministerul Finanțelor. Răspunzând unor îngrijorări din mediul profesoral, ministerul Educației a explicat astăzi că extinderea autonomiei financiare a universităților nu înseamnă că ei își pierd statutului de bugetari. Relatează Tamara Grejdeanu.

Începând cu luna ianuarie, 2013, instituţiile de învăţământ superior vor trebuie să combine responsabilitatea pentru calitatea instruirii şi formării profesionale cu cea a gestionării calitative a resurselor financiare.

Universităţile vor fi libere să dirijeze resursele financiare proprii, în paralel cu banii veniţi de la stat pentru pregătirea studenţilor bugetari. Viceministra educaţiei, Loretta Handrabura, a ţinut să precizeze că autonomia financiară nu le va permite universităţilor să mărească taxa de studii, întrucât acestea vor trebui să respecte în continuare metodologia cadru, stabilită de Ministerul educaţiei ce are la bază costul per student. Totodată profesorii vor avea salariul minim garantat plus suplimentele, care rămân la decizia universităţii:

Loretta Handrabura
Loretta Handrabura
„Statul va plăti pentru formarea studenţilor de care avem nevoie în piaţa locurilor de muncă. Aceste transferuri nu vor avea caracterul de susţinere a instituţiilor, cum era până în prezent, ci va fi exact mijlocul de plată pentru procurarea serviciilor educaţionale de la instituţiile care oferă aceste servicii, pe salarizare, deci minimul garantat rămâne minimum garantat, fiindcă universităţile rămân în continuare instituţii publice. Guvernul îşi propune să încurajeze calitatea, încurajând universităţile , încurajând efortul stafului managerial din universităţi după următoarea formulă, echitabilă, conform volumului de muncă.”

Dacă acum statul cheltuie 15.600 de lei pentru un student timp de un an, indiferent de specialitate atunci, odată cu aplicarea acestui mecanism se vor stabili cheltuielile reale şi diferenţiate pentru fiecare specialitate în parte, a mai adăugat viceministra:

„În primul rând, nu se diminuează salariile, nu se diminuează bursele. În aceşti doi ani noi vom simula formule de plată per student, corelate cu coeficientul domeniului profesional şi costul real al unui student. Peste doi ani de zile ne propunem deja abordarea să fie diferenţiată, fiindcă într-adevăr cheltuielile sunt mai mari în auditoriul de viitori actori sau muzicieni, unde infrastructura, unde infrastructura trebuie să fie una mai complexă, decât poate la pedagogie.”

După doi ani, atât timp cât în cadrul modelului de autonomie financiară se va simula formula de alocare a mijloacelor per student vor fi instituite două structuri cu membri din afara universităţilor. Aceştia vor stabili pe cât de bine universităţile şi-au asumat libertatea financiară şi vor decide dacă se gestionează şi se cheltuie corect banii de care dispun.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG