Linkuri accesibilitate

Biroul Diasporei - o nouă platformă de dialog


V. Lutenco: „Scopul este de a asigura o legătură permanentă între guvern şi diasporă şi un singur canal de intrare a informaţiei despre diasporă”.


În Republica Moldova a fost creat recent un birou pentru relația cu Diaspora. Autorităţile nu sunt la prima încercare de a instituţionaliza relaţia cu diaspora, dar tentativele de până acum nu prea au avut succes. Poate noua instituţie creată acum pentru comunicarea cu emigranţii avea mai mult succes şi cu ce anume ar trebui să se ocupe ea – încercăm să clarificăm aceste lucruri în discuţia pe care o vom avea peste câteva minute cu noul şef al biroului, Victor Lutenco, fost consilier al premierului pe probleme sociale.

Europa Liberă: Dle Lutenco, mai întâi vreau să vă propun să audiem împreună opinia unui reprezentant al diasporei, Vitali Vovc, stabilit din anul 1999 în Franţa, Paris, după care să începem discuţia.

Vitalie Vovc
Vitalie Vovc
Vitali Vovc: „Am fost categoric împotriva creării unui minister şi împotriva creării unei agenţii de stat, dar e bine că s-a făcut un birou. E o formă organizaţională mai simplă care necesită cheltuieli mai puţine. Ar trebui ca acest birou să fie în primul rând un hab de informaţie pentru toţi emigranţii Republicii Moldova şi guvernul să nu se concentreze prioritar pe relaţia cu asociaţiile.

Sunt 700 de mii de emigranţi din Republica Moldova, sau mai mulţi, nu ştiu nimeni, deci biroul respectiv ar trebui să fie un centru unde s-ar găsi informaţii de tot felul şi de la absolut toate instituţiile de stat: şi referitor la fisc, şi referitor la învăţământ, la protecţie socială, protecţia sănătăţii. Deci un punct informaţional în primul rând. Şi un punct de colectare de feedback de la persoanele plecate în străinătate.

Totuşi prioritatea principală pentru mine nu ţin de biroul respectiv. Prioritatea este liberalizarea regimului de vize şi favorizarea aşa numitei emigraţii circulare. A doua prioritate, poate fundamentală dar mai uşor de realizat este modificarea Codului electoral. Trebuie să reintroducem emigranţii în circuitul electoral, un circuit normal, democratic. Numai 10% din emigranţi, sunt estimările mele, au putut participa la alegeri. Deci, este infim de mică această cifră.

Pentru mine sarcina principală a acestui birou este menţinerea de legătură şi un punct de informaţie cu diaspora. Dacă diaspora vine cu un feedback oarecare, biroul îl trimite la organele de decizie. Am impresia din ce în ce mai mult că toate deciziile care se iau acum în Republica Moldova ţin foarte puţin cont de realitatea diasporei.

Chiar şi acelaşi proiect care nu a trecut în varianta lui iniţială, cu vinietele. I-a venit în cap unui funcţionar că se pot face nişte bani din viniete. A fost nevoie de o presiune din partea asociaţiilor diasporei ca proiectul acesta să nu treacă în varianta lui iniţială şi să aibă o variantă mai favorabilă. Deci, nu-mi pare corect procesul acesta de luare a deciziilor. Acelaşi lucru cu şcolile: au ieşit zilele recente nişte statistici îngrozitoarea despre numărul copiilor care au rămas fără îngrijire părintească, părinţii fiind plecaţi în străinătate. Păi cum în condiţiile astea statul îşi poate permite să închidă nişte şcoli, cât de mici nu ar fi acestea? Deci, îmi pare absolut aberant. Să vedem, să sperăm că biroul respectiv va constitui o punte de legătură între emigranţi şi guvernul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dle Lutenco, a fost Vitali Vovc, un moldovean stabilit la
Paris. Nu întâmplător am vorbit tocmai cu dumnealui, este unul dintre emigranţii moldoveni care comunică foarte activ cu oamenii de aici pe blog, pe facebook. Vreau să vă întreb întâi de toate vreau să vă întreb dacă domnia voastră şi acest moldovean din Paris înţelegeţi în acelaşi fel rostul biroului pe care îl conduceţi începând cu ziua de miercuri?


Victor Lutenco: „Da. Îl cunosc foarte bine pe Vitali şi am avut discuţii extensive cu dumnealui înainte de instituirea biroului, de fapt precum am avut cu foarte mulţi reprezentanţi ai diasporei, pentru că am dorit ca idea şi iniţiativa aceasta să se bazeze în primul rând pe necesităţile care vin de la diasporă, dar nu pe o viziune neapărat care vine din partea guvernului.

Cred în mare parte viziunea noastră asupra scopurilor şi obiectivelor biroului coincid cu viziunile care au fost expuse acum, atâta doar că comunicarea nu ar fi doar unicul obiectiv al biroului, dar ar fi cel primar. Într-adevăr, scopul biroului este de a asigura o legătură permanentă între guvern şi diasporă şi un singur canal de intrare a informaţiei despre diasporă; astfel ca noi să putem să particularizăm tot ceea ce ţine de guvern, fiindcă sunt foarte - foarte multe instituţii şi trebuie să cumulăm această informaţie şi oricare membru al diasporei să poată să găsească această informaţie la noi.

Pe de altă parte, atunci când avem nevoie să transmitem o informaţie în diasporă, să facem asta centralizat, şi ca oamenii să poată să afle foarte uşor despre iniţiativele guvernului, despre noile programe, despre lucrurile la care Moldova invită la un moment dat.

Totuşi, cred că blocul de bază de activitate a biroului trebuie să fie cred programele de dezvoltare. Şi ceea ce îşi propune biroul în primul rând este să creeze o serie de programe de dezvoltare atât economice, cât şi sociale, culturale, în baza cărora mai mulţi reprezentanţi ai diasporei ar putea să se implice în procesul de dezvoltare a Republicii Moldova. Cu obiectivul final de a creşte nivelul de dezvoltare în ţară, care ar permite la un moment dat şi întoarcerea moldovenilor acasă.”

Europa Liberă: Dvs. ştiţi ca nimeni altul şi care ar fi aşteptările guvernului în raport cu activitatea acestui birou, probabil, de aceea vă întreb: în ce măsură coincid ele cu ceea ce putem să presupunem şi din acest interviu că aşteaptă emigranţii?

Victor Lutenco:
„Pe partea guvernului sunt două dimensiuni. Pe de o parte este foarte important pentru noi ca fiecare cetăţean al Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, să fie sub o anumită umbrelă de protecţie care i-ar asigura drepturile în oricare loc din lume nu s-ar afla. De aceea, desigur că pentru guvern este foarte important să menţină această legătură cu cetăţenii noştri prin intermediul oficiilor consulare, asociaţiilor diasporale, de aceea desigur că o direcţie de activitate pentru noi va fi dezvoltarea acestor asociaţii.

Pentru noi este important ca câţi mai mulţi cetăţeni să fie implicaţi în aceste asociaţii. Din păcate în acest moment doar un procent din cetăţeni participă la aceste activităţi. Avem vreo 140 de asociaţii în toată lumea, dar totuşi raportat la numărul mare de cetăţeni, nivelul lor de acoperire este destul de mic.

Pe de altă parte, suntem cointeresaţi ca fiecare cetăţean al Republicii Moldova care se află peste hotare să poată şi să dorească să ofere o parte din timp, din resursele de care dispune, uneori chiar şi o parte din resursele financiare pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Dar pentru aceasta conştientizăm că trebuie să le oferim anumite canale, posibilităţi, mecanisme prin care ei să o facă. Nu să se întrebe mereu ce şi unde, dar noi să venim cu anumite propuneri, foarte clare, inclusiv în localitatea de origine.

De aceea, biroul va avea şi persoane specializate care vor crea programe speciale, nu doar la nivel de ţară, dar şi al localităţilor din care provin cetăţenii şi în dacă interesul lor major este să asigure dezvoltarea localităţilor din care ei au plecat, dar în care au rămas rudele lor, să aibă posibilitate să o facă.”

Europa Liberă: Precum aţi auzit, domnul Vovc crede că autorităţile cam nu iau în seamă diaspora atunci când îşi elaborează foarte multe politici. Ar fi exagerat să credem că de acum încolo situaţia va fi alta şi că cei de-acasă vor avea în vedere şi diaspora atunci când îşi vor elabora politicile?

Victor Lutenco:
„N-aş fi totalmente de acord cu domnul Vovc că nu s-a luat în consideraţia interesele diasporei atunci când s-a luat decizia de optimizare a şcolilor, cu toate că într-adevăr mereu se poate face şi mai bine. Pot să vă dau un exemplu: cum abia încep consultările în privinţa unui plan naţional de reintegrare şi reîntoarcere şi chiar din momentul în care această idee abia apare în guvernul Republicii Moldova, un fel de versiune Zero da?, dar acest plan deja este în diasporă şi deja au loc consultări cu diaspora vizavi de ce acţiuni ar dori ei, ce fel de măsuri aşteaptă cetăţenii dacă totuşi iau decizia de a se reîntoarce în ţară, de ce suport ar avea nevoie. Deci, vrem să implicăm cât se poate de mult şi la faza de elaborare a politicilor publice.

Vom vedea în ce măsură şi diaspora va fi gata să se implice în acest proces, pentru că el necesită şi timp, şi resurse şi nu de fiecare dată în diasporă avem disponibilitate. Pe de altă parte, există totuşi necesitatea unei informaţii mai permanente a diasporei vizavi de ceea ce se întâmplă, în ţară şi acesta ar fi un alt scop al biroului.

Eu înţeleg foarte bine atitudinea domnului Vovc faţă de anumite reforme care au loc în Moldova. Pe de altă parte noi nu avem nici o şansă absolut să dezvoltăm sistemul educaţional în momentul în care nu ne debarasăm de infrastructura învechită. Este o opinie şi este foarte bine că există această opinie şi, după mine, este foarte bine că ea este diferită de cea a guvernului. Pentru că nu ar exista o valoare adăugată a acestei opinii dacă ar coincide cu opinia guvernului.

Important că avem aceste platforme de dialog. Mai este şi Consiliul Coordonator al Diasporei, din care fac parte liderii a 46 de asociaţii – aceasta este o altă platformă de comunicare cu diaspora. Şi foarte important este că suntem foarte predispuşi să ascultăm ceea ce spune diaspora şi foarte dispuşi să urmăm sfaturile acestea pe care le primim.”

Europa Liberă: Votul la distanţă este un alt subiect pe care l-a abordat dumnealui. Poate face ceva biroul pentru ca acest vot să fie valabil şi pentru republica Moldova? Pentru mulţi emigranţi consideră că prin astfel de măsuri s-ar facilita accesul real al emigranţilor la viaţa politică, nu atât prin congresele pe care le organizăm, nu prin altceva, ci prin posibilitatea de a vota.

Victor Lutenco:
„Ultimul congres care a fost de fapt locul în care acest subiect a fost discutat extensiv, inclusiv cu domnul Ciocan de la CEC, cu viceprim-ministrul Leancă, inclusiv cu multe instituţii care sunt nemijlocit responsabile cu organizarea procesului de votare. Şi pentru reprezentanţii diasporei aceste discuţii au cont foarte mult. Eu nu cred că noi trebuie să punem semnul sau între măsuri de facilitare a votului şi congrese. Aceste activităţi sunt complementare şi ar fi bine să fie cât mai multe.

În ceea ce ţine de asigurarea votului, eu sunt absolut de acord şi cu domnul Vovc, şi cu dvs., că trebuie să existe un sistem mult mai adânc de facilitare a votului. Dar trebuie să nu uităm că sunt anumite metode care, chiar dacă se practică în altă parte a lumii, noi încă nu suntem gata. Oricare ar fi procesul de votare, există un singur pilon pe care se ţine absolut totul şi acesta este încrederea. Dacă noi afectăm acest pilon, sistemul electoral este pus la foarte multe dubii.

De aceea, inclusiv la discuţia pe care am avut-o cu diaspora, am spus: dacă noi reuşim să asigurăm începând cu 1 ianuarie, când va fi sistemul deja gata pe site-ul CEC, că majoritatea cetăţenilor care sunt peste hotare să se înregistreze în sistemul electronic, să fie prezent acolo, nu pentru scopuri cum se zvoneşte că pentru impozitare, găsite, nu ştiu ce altceva, da anume în scopul votării, păi dacă reuşim asta şi dacă vom avea un sistem electronic în care cetăţenii sunt înregistraţi şi noi putem să-i vedem foarte clar în ce state se află şi ce documente posedă, atunci desigur că putem discuta şi despre votul electronic, şi despre votul prin fax, şi despre orice.”

Europa Liberă: Câteva exemple de programe despre care vorbeaţi şi pe care le-aţi avea deja în cap aţi putea să ne daţi?

Victor Lutenco:
„Ne gândim la programe care ar facilita călătoriile, din Republica Moldova în ţările de destinaţie şi înapoi, dar şi pe orizontală, ca cetăţenii din Republica Moldova care se află de exemplu în Italia să aibă posibilitatea să călătorească şi să vadă alte ţări din UE. Ne gândim la proiecte pentru tinerii din a doua generaţie de emigranţi, cei care s-au născut peste hotare şi nu au văzut niciodată Republica Moldova.

Ne gândim la instrumente financiare şi economice care ar putea atrage cetăţenii Republicii Moldova să investească în ţară, nu neapărat implicându-se în activităţi economice, dar şi ca instrumente financiare, fiindcă există foarte multe economii care se fac în străinătate de cetăţeni, dar din păcate ele se regăsesc în băncile şi instrumentele financiare străine, nu ale Republicii Moldova, şi ele lucrează respectiv nu pentru ţara Republica Moldova, ci pentru ţările de reşedinţă.

Ne gândim la extinderea numărului de state cu care avem acorduri de protecţie socială, astfel încât să avem un cadru mult mai larg de protecţie pentru cetăţenii republicii Moldova. Avem deja două acorduri de emigraţie circulară cu Italia şi Israelul şi vom încerca să extindem şi numărul ţărilor cu care avem astfel de acorduri, încât să transferăm 100 de procente a fluxurilor migraţionale din partea ilegalităţii şi iregularităţii în migraţie legală. Şi o serie de alte proiecte pe care le vom anunţa pe măsură ce vor fi definitivate, consultate şi anunţate.”

Europa Liberă: Tot succesul să puteţi realiza şi foarte important să găsiţi şi bani pentru aceste proiecte. Vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG