Linkuri accesibilitate

Avem aşteptări foarte mari de la anul care vine...


Igor Corman: „aşteptăm ca până la summit-ul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, să se încheie negocierile și să trecem la implementarea Acordului de Asociere”.


Astăzi se încheie vizita preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la Chişinău, o jumătate de zi plină de întrevederi cu liderii ţării. Barroso va tine şi un aşa-numit discurs programatic la Palatul Naţional, în sine un gest simbolic. Prin urmare, ce spune această vizită despre stadiul relaţiilor Moldovei cu Uniunea Europeană, l-a întrebat Valentina Ursu pe Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare de politică externă?

Europa Liberă: Domnule Corman, prin ce este importantă pentru clasa politică şi cetăţenii statului R. Moldova această vizită a preşedintelui Comisiei Europene?

Igor Corman: „Confirmă faptul că avem un sprijin în parcursul nostru european. Vine să confirme calitatea relaţiilor pe care le avem noi acum
Igor Corman în studioul Europei Libere la Chișinău
Igor Corman în studioul Europei Libere la Chișinău
cu Uniunea Europeană. Este pentru prima dată când preşedintele Comisiei Europene întreprinde o astfel de vizită, ca să se informeze la faţa locului despre realizările noastre, să vedem unde am ajuns. Dar şi mai important: cred că va fi o oportunitate, ca să discutăm agenda noastră pe care o avem în continuare.

Or, noi avem aşteptări foarte mari de la anul care vine, legate de încheierea negocierilor asupra Acordului de Asociere. Şi aşteptăm ca până la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna noiembrie la Vilnius, să se încheie negocierile propriu-zise, ca să trecem deja la implementarea acestui Acord de Asociere, a cărui parte componentă foarte importantă este zona de comerţ liber cu Uniunea Europeană. Aşteptăm ca deja, până în septembrie, negocierile privind zona de comerţ liber să fie încheiate, astfel încât acest acord să fie ratificat de parlamentele naţionale ale Uniunii Europene. Şi să purcedem cât mai repede la implementare.

În paralel, sigur că un subiect foarte sensibil este liberalizarea regimului de vize. Noi am încheiat prima fază, am adoptat toate legile. Am primit lumină verde pentru a trece în faza a doua. Este vorba de implementarea acestui cadru legislativ deja adoptat.

Dar foarte important este ca să existe această deschidere politică din partea Uniunii Europene. Nu doar din partea Comisii Europene, nu doar din partea Parlamentului European. Foarte importante aici sunt şi poziţiile parlamentelor naţionale ale ţărilor membre ale Uniunii Europene. În ultimul timp, avem o agendă pe dimensiunea parlamentară foarte activă. Vom continua şi pe parcursul anului următor, astfel ca, până la summit-ul care va avea loc la Vilnius, să creăm această atmosferă prielnică pentru Republica Moldova, ca să fie luată respectiva decizie politică.”

Europa Liberă: Cum explicaţi, pe de o parte, acest efort pe care îl depune actuala guvernare pe calea eurointegrării şi creşterea euroscepticismui în rândul populaţiei. Pentru că avem acest ultim sondaj de opinie care arată că tot mai mulţi moldoveni ar pleda mai degrabă pentru Uniunea Euroasiatică. Şi apoi şi din partea opoziţiei comuniste se lasă să se înţeleagă că Moldova nu ar avea şanse de aderare la UE.

Igor Corman: „Sigur că factorul politic joacă aici un rol important. Şi eu aş pune invers accentele, nu aşa cum le-aţi pus dumneavoastră. Dar anume faptul că Partidul Comuniştilor şi-a schimbat cu 180 grade orientarea, vorbeşte despre aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, la Uniunea Euroasiatică care, de fapt, nici nu există...

Această poziţionare a Partidului Comuniştilor sigur că explică într-o anumită măsură şi datele sondajului, fiindcă cei care încă îi mai sprijină la ora actuală, ţin cont, probabil, de poziţia partidului. În paralel, există anumite probleme care ţin de criza din cadrul Uniunii Europene. Avem şi noi mulţi cetăţeni în ţările membre ale Uniunii Europene, remitenţele scad. Şi această stare de spirit din cadrul Uniunii Europene este, într-un fel, exportată şi în Republica Moldova.

Dar foarte mult depinde de aceste rezultate concrete pe care le vom obţine noi în viitorul apropiat. Ceea ce vorbeam eu: şi de încheiere a Acordului de Asociere şi de obţinere a regimului liberalizat de vize. Şi atunci când cetăţenii noştri vor vedea că există această deschidere din partea Uniunii Europene şi noi avem nişte rezultate concrete, putem să circulăm liber în Uniunea Europeană, când vor vedea că există un sprijin financiar mai puternic din partea Uniunii Europene şi acest principiu mai mult pentru mai mult este favorabil Republicii Moldova.

Şi deja pentru anul 2014 vom simţi şi acest sprijin financiar. Atunci când cetăţenii vor vedea şi calitatea guvernării în Republica Moldova, nu doar că vor fi construite drumuri mai de calitate, că vor fi reconstruite şcoli, grădiniţe, dar şi când se va îmbunătăţi situaţia materială a majorităţii cetăţenilor, prin creşterea salariilor, creşterea pensiilor, atunci guvernarea va avea argumente foarte bune şi va avea un sprijin, un suport şi mai mare din partea cetăţenilor noştri vizavi de opţiunea noastră de integrare europeană.”

Europa Liberă: Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a anunţat că ei vor boicota momentul când preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso va susţine discursul public.

Igor Corman: „Este un fapt regretabil, fiindcă, dacă ne uităm la experienţa altor ţări, care au aderat la Uniunea Europeană, a existat un consens politic al tuturor forţelor de bază. De acest consens avem şi noi nevoie. Este în interesul nostru ca şi opoziţia, chiar dacă este mai puţin constructivă, aşa cum se arată la moment Partidul Comuniştilor, dar sigur că este în interesul nostru ca, cel puţin, să nu blocheze procesul, dacă nu vor să-l sprijine, procesul de integrare europeană.

Comuniştii, prin ultimele acţiuni, poziţiile lor că ei de acum încearcă să pregătească o campanie geopolitică electorală, la următoarele alegeri parlamentare. Ei încearcă ca să creeze o astfel de situaţie în ţară când partidele proeuropene vor împărţi o parte a electoratului proeuropean, iar ei încearcă să strângă voturile cetăţenilor, care încă se află sub influenţa lor, cu anumite lozinci populiste, cei care încă nu văd, nu simt la modul concret care sunt beneficiile procesului de integrare europeană, ei fac special, politic acest lucru. Eu nu cred că, dacă ar fi fost comuniştii la guvernare, ar fi avut această poziţie. Ei o fac strict, reieşind din conjunctura politică, În primul rând, se discreditează pe ei înşişi, fiindcă atâta timp cât din 2004 până în 2009 s-au menţinut, cel puţin, declarativ pe linia integrării europene şi acum şi-au schimbat poziţia, fără argumente, că n-a intervenit, de fapt nimic. Doar cu aceste promisiuni de preţuri ieftine la gaze, eu cred că, în primul rând, pe ei se discreditează. Şi rolul nostru, al partidelor proeuropene este să convingem în următorii ani cetăţenii noştri de corectitudinea deciziei luate doar prin rezultate concrete.”

Europa Liberă: În ultimul timp, se vorbeşte şi despre această asistenţă financiară care vine din exterior. Mulţi îşi pun întrebarea de ce fondurile Uniunii Europene ar fi atât de consistente şi de ce atât de puţin sprijin financiar din partea Estului?

Igor Corman: „Noi nu putem să aşteptăm asistenţă din partea Ucrainei, de exemplu. Din partea Rusiei asistenţă nu înţeleg pe ce dimensiune ar putea să vină. Asistenţa o oferă Uniunea Europeană pentru ţările care şi-au propus drept scop aderarea la Uniunea Europeană. Pentru aceasta a fost creată şi politica de vecinătate a Uniunii Europene şi a fost dezvoltată prin Parteneriatul Estic.

Trebuie să utilizăm la maximum toate aceste instrumente pe care le oferă Uniunea Europeană, aceasta fiind interesată ca să păstreze uşa deschisă pentru vecinătatea estică, fiind interesată ca la hotarul Uniunii Europene să fie stabilitate, bunăstare. Avem şanse bune ca anume Republica Moldova, prin faptul că este un lider regional în cadrul acestui Parteneriat Estic, prin faptul că suntem apreciaţi pentru reformele pe care le implementăm, să obţinem cât mai mult din aceste instrumente care sunt disponibile.”

Europa Liberă: Fondurile europene cum sunt gestionate?

Igor Corman: „Acest principiu, mai mult pentru mai mult prevede ca decizia în cadrul Uniunii Europene să fie luată astfel, încât cei care îşi fac mai bine temele pentru acasă să obţină mai mult, să nu fie o repartizare egală pe cap de locuitor, cum se făcea anterior. Noi deja am ajuns în acest an la vreo 120 de milioane sprijin financiar prin aceste instrumente pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi se planifică încă o sută de milioane de euro pentru anul viitor.

Igor Corman: „Şi sunt programate sume şi pentru anul viitor. Dacă vom menţine acest curs, vom păstra calitatea de lider în cadrul Parteneriatului Estic, atunci sigur că, în comparaţie cu alţii, vom avea un sprijin mai mare.

De fapt, această istorie de succes este şi în interesul Uniunii Europene. Ei înţeleg că Moldova fiind o ţară mică, aici cu mijloace mai puţine, poţi să obţii rezultate mai mari. Este incomparabilă situaţia Moldovei cu situaţia ţărilor vecine, cum ar fi Ucraina, de exemplu. Acest lucru ne favorizează şi avem şanse bune în cazul în care vom menţine stabilitatea politică în ţară, în cazul în care consecvent vom promova aceste reforme, ca pe termen scurt să vedem şi rezultatele concrete ale procesului de integrare europeană, care cred că este foarte important pentru obţinerea unui sprijin al majorităţii cetăţenilor. Fiindcă fără un sprijin din partea întregii societăţi, fără un sprijin plenar încă nicăieri nimeni nu a reuşit să parcurgă această cale europeană şi să ajungă să devină membru.”
XS
SM
MD
LG