Linkuri accesibilitate

O nouă structură de protecție la fosta centrală nucleară Cernobîl


Noul sarcofag va reține radiația emanată de reactorul explodat și va proteja de contaminare radioactivă Ucraina și întregul continent european.


La centrala nucleară de la Cernobîl, în Ucraina, a fost ridicată săptămâna aceasta prima secțiune a unui nou sarcofag - învelișul de protecție împotriva radiației care va acoperi reactorul explodat în 1986. Alexandru Eftode:

Sarcofagul nou este construit peste cel vechi care se deteriorează. Marți, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care gestionează finanțarea proiectului, a anunțat că a fost ridicat arcul estic al sarcofagului. Când va fi gata, acesta va avea forma unui semicilindru înalt de peste 100 de metri și aproape 260 de metri lățime.

Vince Novak, directorul BERD pentru securitate nucleară le-a spus jurnaliștilor invitați marți pe șantier că ridicarea arcului este o fază crucială. Aproximativ cinci mii de tone de elemente de oțel au fost asamblate la șantierul de la Cernobîl, a spus Novak.

Se muncește deja de șapte luni, iar primul arc a fost ridicat deocamdată la o înălțime intermediară de 22 de metri.

Șeful adjunct al proiectului, Victor Zalizetsky a spus că noul sarcofag trebuie să rețină radiația emanată de reactorul explodat cu peste 16 ani în urmă și să protejeze de contaminare radioactivă Ucraina și întregul continent european.

„Totul este prevăzut să țină 100 de ani. Aceste condiții tehnice au fost stipulate încă la organizarea tenderului, iar termenul de exploatare a construcției este un secol”, a spus Zalizetsky.

Bugetul lucrărilor este estimat la 1 miliard și jumătate de euro, dintre care 1 miliard pentru sarcofagul propriu zis, iar restul pentru lucrări conexe. Banii au fost colectați de la 40 de țări donatoare și sunt gestionați de BERD.

Lucrările trebuie să se încheie în octombrie 2015, dar există multe incertitudini. Nu se știe, de exemplu cât de rapid și cum va decurge cea mai periculoasă operațiune: demolarea cuptorului reactorului care trebuie să aibă loc înainte de instalarea sarcofagului. Cuptorul este înțesat cu resturi radioactive care se pot răspândi în atmosferă.

După catastrofa din 1986, deasupra reactorului numărul 4 care a fost deteriorat a fost construit în grabă un sarcofag pentru a opri radiația, dar descoperirea unor fisuri în structura lui a trezit îngrijorări.

Bilanțul oficial al avariei din 1986 spune că atunci au fost uciși 31 de oameni, dar mult mai mulți au murit ulterior de maladii cauzate de radiație inclusiv cancer. Cel mai tare a fost contaminată zona pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei avariate.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG