Linkuri accesibilitate

Ambasadoarea SUA la ONU audiată asupra cazului Benghazi


Ambasadoarea Susan Rice
Ambasadoarea Susan Rice

Senatorii republicani intenționează să blocheze o eventuală numire a lui Susan Rice în funcția de secretar de stat.


Ambasadoarea americana la Natiunile Unite, Susan Rice, s-a intilnit ieri cu membrii republicani ai Congresului care o contesta din pricina unor declaratii pe care le-a facut la putine zile dupa atacul asupra unei reprezentante americane la Benghazi in Libia. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Sa reamintim ca in zilele care au urmat atacului de la Benghazi, de la 11 septembrie, care a costat viata ambasadorului american, Susan Rice a spus ca atacul ar fi fost urmarea unei demonstratii spontane si nu a unui atentat terorist, asa cum s-a dovedit a fi in cele din urma.

La intilnirea cu trei senatori republicani, Susan Rice a spus ca cele declarate dupa incident au fost bazate pe informatiile avute, la vremea respectiva, de la serviciile de informatii si nu au fost menite sa induca populatia in eroare. Teoria unor republicani, enuntata in campania prezidentiala, este ca administratia Obama ar fi incercat sa ascunda faptul ca la originea atacului s-a aflat un afiliat Al Qaeda, pentru a nu diminua din avantajul presedintelui Obama legat de uciderea capeteniei teroriste Osama Bin Laden.

Senatorii au parasit intilnirea cu mai multe indoieli decit avusesera initial, conform declaratiilor facute. „Sintem preocupati intr-o maniera semnificativa de multe dintre raspunsurile pe care le-am primit si unele pe care nu le-am primit” – a spus ziaristilor senatorul John McCain. Senatorul de Carolina de Sud, Lindsey Graham a declarat, „Sint mai ingrijorat decit era inainte”, opinie cu care s-a declarat de acord si colegul sau din New Hampshire, Kelly Ayotte.

Obiectivul lui Susan Rice a fost sa faca un gest de bunavointa care sa ii convinga criticii sa accepte o eventuala nominalizare a sa pentru functia de secretar de stat. Graham si Ayotte au spus ca dupa ce au auzit sint dispusi sa blocheze numirea lui Rice, daca presedintele o nominalizeaza. „Nu voi vota pentru nimeni care a fost amestecat in degringolada de la Benghazi pina cind obtin raspunsuri pe care astazi nu le am” - a spus senatorul Graham.

Intr-o declarative data publicitatii, Susan Rice a spus ca a explicat senatorilor ce informatii a avut atunci cind a facut declaratiile si ca acele informatii s-au dovedit false. Senatorul Graham crede insa ca ambasadoarea Rice ar fi trebuit sa faca o declaratie mai nuantata tocmai tinind cont de faptul ca informatiile erau inca incomplete.
XS
SM
MD
LG