Linkuri accesibilitate

Modificarea Codului Penal sub semnul întrebărilor (I. Cașu/Adevărul)


Fiscalitatea în Moldova (kommersant.md).


Editorialistul Nicolae Negru căută în „Jurnal de Chişinău” explicaţii pentru noul val de tensiuni în coaliţia de guvernare. Vorbind despre încheierea încă unei „luni de miere” în AIE, dl Negru menţionează că „nu a trecut niciun an de la alegerea preşedintelui R. Moldova, economia încă nu şi-a revenit după criza şi seceta devastatoare, reforma anticorupţie, aşteptată de toată lumea, trenează, lui Filat, Lupu şi Ghimpu le-a luat o jumătate de an ca să se înţeleagă cine va conduce CNA şi CNI, şi reforma în justiţie se mişcă cu paşi de melc, dar în loc de o accelerare a deciziilor, observăm că liderii AIE se angajează într-o nouă luptă corp la corp”. „Impresia generală e că asistăm la un început de campanie electorală, că partidele AIE se grăbesc instinctiv, maşinal, să tragă fiecare jăratec la turta sa”, mai spune editorialistul de la „Jurnal de Chişinău.

Istoricul Igor Caşu analizează în Adevărul intenţia autorităţilor de a exclude contrabanda din Codul Penal şi de a introduce în schimbul răspunderii penale amenzi de peste 12.000 de lei. „Dacă sistemul e corupt, de ce se crede că decriminalizarea contrabandei va servi drept panaceu,” se întreabă autorul. „Mai multe lucruri nu se leagă aici. De parcă Vama, Fiscul şi Justiţia ar fi controlate de extratereştri, nu de PLDM şi PD, iar SIS – de PL, şi acestea ar fi neputincioase să facă ceva în sensul reformării radicale a sistemului existent. Adoptarea acestei legi este deci foarte problematică, ca să ne exprimăm eufemistic. Iar dacă e să o spunem pe şleau, este o încercare de a deresponsabiliza cetăţenii şi, mai ales, amatorii sau deja profesioniştii în domeniu,” crede Igor Caşu.

„Marţi, 27 noiembrie, va avea loc prima şedinţă grupului de lucru creată pentru examinarea problemelor cu care se ciocnesc rezidenţii zonelor economice libere care funcţionează în Republica Moldova”, scrie „Kommersant.md”. Probleme cauzate de imperfecţiunea legislaţiei, cum apreciază oficialităţile. „Grupul de lucru a fost creat la dispoziţia premierului Vlad Filat după cearta răsunătoare dintre compania germană Draexelmaier şi Serviciul fiscal de stat”, notează autorul de la „Kommersant.md”, care precizează că „motivul conflictului l-au constituit prânzurile gratuite pe care compania le oferă muncitorilor şi pentru care întreprinderii i s-au pretins de la fisc 1,56 mil de euro”. Republica Moldova ocupă primul loc în cadrul CSI după nivelul presiunii fiscale, mai notează publicaţia cu referire la un studiu al Banca Euroasiatică pentru Dezvoltare. Potrivit studiului, în 2011 volumul veniturilor din impozite în PIB-ul Republicii Moldova a constituit 31% faţă de o presiunea medie fiscală în ţările CSI de 21% din PIB”, mai precizează publicaţia.

Serghei Manastîrlî analizează într-un articol din „Moldavskie Vedomosti” situaţia în care foşti angajaţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate au fost minţiţi de o companie de construcţii care se angajase acum trei ani să le construiască apartamente în condiţii mai avantajoase. „Condiţiile privilegiate, de 350 euro per metru pătrat în loc de 650, i-au ispitit pe circa 150 de angajaţi ai organelor securităţii de stat, dar în trei ani volumul de lucru la şantier s-a redus la groapa de fundaţie şi fundamentul propriu-zis”, notează autorul care menţionează că foştii „ostaşi ai frontului secret” protestează acum şi cer intervenţia guvernului.

Mariaj democratic în interior găgăuz” – este titlul articolului Nataliei Uzun în „Moldavskie Vedomosti”. „Partidul Democrat îşi realizează consecvent promisiunea de a deveni cel mai numeros partid al ţării”, scrie autoarea şi adaugă: „sâmbăta trecută PDM a procurat încă un „activ” - mişcarea „Găgăuzia Nouă” şi-a anunţat fuziunea cu PDM, fără a-şi ascunde calculele pe care le urmăreşte prin această „afacere istorică”.
XS
SM
MD
LG