Linkuri accesibilitate

Statele Unite doresc ca procesul constituțional din Egipt să fie continuat


Proteste la Cairo
Proteste la Cairo

John McCain: ajutorul american poate fi pus sub semnul întrebării.


La doar citeva zile dupa ce a mediat un acord de incetare a focului, intre Israel si Hamas, presedintele Egiptului, Muhammad Morsi este contestat in interiorul Egiptului. Cu reactii din Statele Unite, la microfon corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela.

Presedintele Egiptului a anuntat saptamina trecuta ca decizii prezidentiale nu pot fi puse in revers prin hotariri judecatoresti. Morsi considera puterea judecatoreasca din Egipt o ramasita a regimului Mubarak, multi dintre judecatori fiind numiti de fostul presedinte si acolitii sai. In aceste conditii, Morsi crede ca puterea judecatoareasca incearca sa-i subminize autoritatea si impiedica Fratia Musulmana sa guvernze tara, dupa ce aceasta a cistigat votul popular.

La putin timp dupa decizia presedintelui, au izbucnit proteste in Egipt, unele de mari dimensiuni. Regimul a reactionat pe alocuri in forta. Purtatori de cuvint ai Presedintiei si Fratiei Musulmane au spus ca masura lui Morsi este doar temporara. Secretarul de stat, Hillary Clinton l-a sunat pe presedintele Mosi cerindu-i sa imparta conducerea tarii cu celelalte puteri in stat.

Vesti recente arata ca Morsi intentioneaza sa-si modifice decretul care initial il punea deasupra puterii judecatoresti pina cind o noua Constitutie va intra in vigoare si un nou Parlament va fi ales.

Purtatorea de cuvint a Departamentului de Stat, Victoria Nuland a explicat ca Hillary Clinton i-a spus lui Morsi ca Statele Unite doresc ca procesul constitutional din Egipt sa fie continuat, intr-o maniera care sa nu concentreze puterea in miinile unei persoane, care sa asigure domnia legii, echilibrul puterilor in stat si protejarea drepturilor diverselor grupari din Egipt. Purtatoarea de cuvint a mai spus ca una dintre principalele idei ale revolutiei din Egipt a fost ca puterea sa fie impartita si nu concentrata. Nuland a refuzat sa-l caracterizeze pe Morsi drept nedemocratic.

Aparent, presedintele Morsi nu a avertizat-o pe doamna Clinton cu privire la intentiile sale, atunci cind aceasta s-a aflat in Egipt saptamina trecuta. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Jay Carney a spus ca decizia lui Morsi de a acapara puterea nu are legatura cu rolul pe care l-a jucat in rezolvarea conflictului dintre Israel si gruparea Hamas. Senatorul republican John McCain a spus ca ajutorul american poate fi pus sub semnul intrebarii daca Morsi continua sa-si intareasca puterea in dauna procesului democratic. El a cerut administratiei Obama sa condamne decizia lui Morsi si sa ameninte cu oprirea ajutorului.
XS
SM
MD
LG