Linkuri accesibilitate

Dialogul permite promovarea, fie și lentă, a unor valori și idei


Catherine Ashton adresîndu-se Parlamentului European, la Strasbourg
Catherine Ashton adresîndu-se Parlamentului European, la Strasbourg

Catherine Ashton: „îi voi spune premierului Ivanișvili că Bruxelles-ul se bucură că el este hotărât să-și dedice energia problemelor economice cu care se confruntă țara”.


Săptămâna aceasta înaltul reprezentant al UE pentru relații internaționale și politici de securitate, Catherine Ashton, face un turneu în fostul spațiul sovietic, începând astăzi cu o vizită în Georgia și continuând cu vizite în republicile Asiei Centrale, Kazahstan, Kirghistan, Tajikistan și Uzbekistan. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a discutat cu Catherine Ashton despre obiectivele turneului, începând cu vizita în Georgia, prima de la recenta schimbare de putere de la Tbilisi și de la și mai recentele arestări numeroase ale unor foști oficiali ai vechii gărzi guvernamentale.

Corespondentul nostru a întrebat-o mai întâi pe Catherine Ashton ce mesaj va transmite celor doi rivali de la Tbilisi: premierul Bidzina Ivanișvili și președintele Mihail Saakașvili la întâlnirile de astăzi din capitala georgiană.

„În Georgia – a spus Ashton - am asistat la o decizie politică majoră, la o tranziție democratică, în linii mari, așa că îi voi spune premierului Ivanișvili că Bruxelles-ul se bucură că el este hotărât ca premier să-și dedice energia problemelor economice cu care se confruntă țara. Îl voi îndemna să dea atenție sporită unor chestiuni internaționale importante pentru Georgia și îl voi sfătui ca tot ceea ce întreprinde – mai ales în domeniul justiției – să întreprindă într-un mod deschis și transparent.”

„Iar președintelui Saakașvili – a continuat Ashton – îi voi spune că eforturile lui au dat deja rezultate în Georgia și că acum este important să coopereze îndeaproape cu noua guvernare, promovând în continuare obiectivele lui de mare importanță, inclusiv apropierea țării de structurile europene, un proces cu mari semnificații atât pentru Georgia, cât și pentru UE”.

După Georgia, șefa politicii externe și de securitate europene va merge în țările Asiei centrale pentru a discuta ceea ce se numește „strategia UE” în acea regiune. Corespondentul Europei Libere a întrebat-o pe Catherine Ashton dacă lista de cerințe și probleme cu care merge în Asia Centrală nu i se parte prea stufoasă ca să poată fi realizată punct cu punct.

„S-ar părea că am într-adevăr o listă de cumpărături lungă” – a recunoscut Ashton, adăugând însă că dialogul cu Asia Centrală a început mai demult și multe aspecte trebuie continuate, nu luate de la capăt. Asthon crede că în Asia Centrală, unde cooperarea nu este așa de avansată ca în cazul țărilor din Parteneriatul Estic, UE încearcă să identifice măcar domeniile unde există șanse de succes: de pildă colaborarea transfrontalieră sau modernizarea sistemului de învățământ.

În Asia centrală, ne-a mai spus Ashton, UE sprijină, de asemenea, societatea civilă și încurajează dezvoltarea economică – aspecte pe care le va discuta săptămâna aceasta la fața locului.

Noile republici independente din centrul Asiei nu excelează în general în ce privește democrația și respectarea drepturilor omului, iar redactorul Europei Libere de la Bruxelles a întrebat-o pe Catherine Ashton dacă va aborda în discuțiile cu gazdele central-asiatice asemenea subiecte adesea incomode pentru ele.

Catherine Ashton ne-a răspuns că întotdeauna ridică problema drepturilor omului în dialogul cu țările din Asia centrală încercând de fiecare dată să abordeze aspecte practice, concrete: de pildă, cum să facem ca femeile din regiune să nu aibă doar drepturi politice, ci și drepturi economice? Asthon crede că economiile funcționează mult mai bine când femeile se împlică în economie. Apoi, a sugerat oficialul european, în Asia centrală va ridica probleme poate chiar mai delicate, cum ar fi libertatea religiei, drepturile persoanelor cu dizabilități și ale „persoanelor care vor să sărbătorească faptul că sunt diferite, dar vor să trăiască în mijlocul societății”, o aluzie posibilă la minoritățile sexuale oprimate în fostele republici sovietice.

Europa Liberă a întrebat-o pe Catherine Ashton dacă în dialogul cu țările din Asia centrală, conduse în general de lideri autoritari, sunt și lucruri considerate tabu, care nu pot fi abordate pe față.

Catherine Ashton spune că atunci când diplomația occidentală abordează țări cum sunt cele din Asia centrală se pune adesea problema dacă funcționează mai bine izolarea sau angajamentul și că ea personal consideră că în general dialogul este preferabil, iar izolarea este doar o reacție de caz extrem. Catherine Ashton spune că nu este ușor să convingi lideri din țări mai puțin democratice că nu merg pe calea cea mai bună, dar spune că ea explică de fiecare dată cu răbdare care sunt avantajele funcționării democratice a societății, fără să impună din afară o soluție sau un model țărilor respective. Dar, a spus Catherine Ashton în finalul interviului acordat Europei Libere înaintea turneului ei în Georgia și Asia centrală, dialogul permite promovarea, uneori poate prea lentă, ce-i drept, a unor valori și idei „dragi Uniunii Europene”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG