Linkuri accesibilitate

USL actioneaza în linia discursului livrat sistematic în spațiul românesc de postul de radio Vocea Rusiei (Evenimentul Zilei)


Calea pe care a apucat România sub mirajul USL este calea naţionalismului primitiv şi a anti-occidentalismului (România Liberă)


De unde a aparut aceasta tema a României – colonie a Uniunii Europene? Cristian Câmpeanu raspunde intr-o analiza publicata de „România liberă”. El arata ca tema nu a fost lansata in timpul suspendarii de asta vara a presedintelui Traian Basescu, ci cu mult inainte, o data cu discursul tinut de Adrian Nastase, la ultimul congres al PSD. Fostul lider al social-democratilor a vorbit atunci despre „patriotism economic versus statut de (semi)colonie" si despre „sistemul poliţienesc" al lui Traian Băsescu – ca definitie data statului de drept. De atunci este practic echivalalata apartenenta la Uniunea Europeana cu un statut de „colonie”. Comentatorul descopera astfel o uimitoare relatie intre pozitiile antioccidentale ale liderilor USL Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu si postari pe blogul personal al lui Nastase. Acesta isi ispaseste in prezent condamnarea pentru coruptie.

Concluzia articolului explica pana la capat: „Calea pe care a apucat România sub mirajul USL este calea refacerii cu orice preţ a <paradigmei Adrian Năstase>, este calea salvării oligarhiei, a corupţiei generalizate, a naţionalismului primitiv şi a anti-occidentalismului, o cale pe care am numit-o <fascizarea României>. Preţul este anihilarea statului de drept şi ieşirea din Europa şi, în acest moment, 70% dintre români par să creadă că merită plătit. Ei bine, 70% dintre români se înşeală!” - scrie Cristian Campeanu in „România liberă”.

Doua articole, semnate de Vladimir Tismaneanu pe site-ul Hydepark si de Mircea Cartarescu in „Evenimentul zilei”, semnaleaza ofensiva de impunere a Rusiei ca alternativa la Uniunea Europeana. Potrivit lui Tismaneanu, liderii USL reabiliteaza poncifele stalinismului national, si anume miturile „patriei in pericol", al „neamestecului in treburile interne" si al „egalitatii depline in drepturi". Ei actioneaza, de fapt, arata autorul, in linia discursului livrat sistematic in spatiul romanesc de postul de radio Vocea Rusiei. Si nu doar România se bucura de acest subit ”interes” din partea Rusiei, mai spune Tismaneanu, ci si Polonia, Ungaria, Bulgaria, si mai ales Republica Moldova si Ucraina.

”Înainte ne doream să intrăm în Uniunea Europeană ca unica noastră şansă de a rămâne în civilizaţie. Acum cei care mai gândesc astfel sunt numiţi <slugile Europei>”, scrie Mircea Cartarescu. El crede ca minoritatea care nu s-a aliniat niciodata pozitiilor exprimate azi de USL trebuie să ramana conştienta că reprezinta dimensiunea civilizată, pro-europeană şi pro-NATO a României. ”Noi suntem cei care respectă legea şi statul de drept (...) cei care au dreptate în isteria generală. Nu trebuie să uităm acest lucru”, reaminteste comentatorul.

Un avertisment mai special gasim in revista „22”, sub semnatura lui Alexandru Gussi: generatia care voteaza pentru prima oara la 9 decembrie, si care s-a format in perioada tranzitiei, este o generatie anti-Basescu, matritata de mass-media partizane, care şi-au pus amprenta asupra interpretării evenimentelor politice. Si aceasta generatie vrea schimbarea, constata autorul, dar dorinta le-a fost deja deturnată în folosul celor care se opun schimbării.
XS
SM
MD
LG