Linkuri accesibilitate

R. Moldova - invitată de onoare la Tîrgul de carte Gaudeamus, București 2012


Iulian Ciocan în dialog cu Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.


Europa Liberă: Dle Suceveanu, Republica Moldova este invitată de onoare la Tîrgul de carte Gaudeamus. Cum se simte asta în cadrul Tîrgului? Ce înseamnă la nivel de amănunte?

Arcadie Suceveanu:
„Statutul de invitat de onoare pentru Republica Moldova înseamnă mai multă vizibilitate şi mai multă responsabilitate, şi acest lucru se simte deja din primele noastre manifestări, pentru că există ceva mai mult interes decît în anii trecuţi pentru cărţile, editurile, scriitorii care reprezintă Republica Moldova. La Salon sînt prezente cele mai importante edituri, sînt prezenţi scriitori importanţi şi este şi un loc de întîlnire dintre scriitori, dintre oamenii de cultură. Deci statutul de invitat pentru Republica Moldova are o semnificaţie deosebită”.

Europa Liberă: Să înţelegem, prin urmare, că editurile şi scriitorii din Republica Moldova vor avea de profitat de pe urma acestei situaţii privilegiate la Tîrg?

Arcadie Suceveanu: „Da. Bineînţeles. În primele zile s-a înregistrat un număr diminuat de vizitatori. Începînd de azi, vineri, şi în zilele de week-end, aşteptăm să avem mult mai mulţi vizitatori şi, prin urmare, cumpărători. Deci există un interes faţă de problemele cu care se confruntă R. Moldova. Ieri am avut şi o masă rotundă intitulată „Republica Moldova – perspective şi oportunităţi” în cadrul căreia am discutat despre problemele culturii noastre, despre procesul de integrare literară şi culturală, despre relaţiile dintre uniunile noastre de creaţie ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dacă nu mă înşel, dle Suceveanu, este pentru prima dată cînd, la un Tîrg de carte organizat la Bucureşti Republica Moldova e invitată de onoare. De ce se întîmplă asta atît de tîrziu?

Arcadie Suceveanu:
„Aşa este. Nu cunosc motivele exacte, dar oricum lucrul ăsta ne bucură şi ne avantajează pentru că am preluat ştafeta de la Italia. Şi ne bucură că această ştafetă a rămas în sînul familiei latine. Am şi menţionat acest lucru în deschiderea festivă, acum două zile, a Tîrgului de carte Gaudeamus. Există interes pentru Republica Moldova şi acest lucru ne bucură”.
XS
SM
MD
LG