Linkuri accesibilitate

De ce sînt subreprezentate femeile în structurile de luare a deciziilor din Republica Moldova


„Să înceapă să se promoveze singure, dacă nu sînt acceptate şi promovate de sistem.”



Aproximativ 80 de femei din zona rurală care au reușit să devină lidere în politica locală, în afaceri sau alte domenii s-au adunat astăzi la o conferință la Chișinău pentru a face schimb de experiență și a încuraja alte femei să le urmeze exemplul. Femeile formează mai mult de jumătate din populație, dar sunt subreprezentate în structurile de luare a deciziilor și la nivel central, și la nivel local. Așa cum inițiative serioase de îndreptare a situației de sus în jos lipsesc, participantele la conferința de astăzi ar dori să promoveze schimbarea de jos în sus. Relatează Tamara Grejdeanu.

Faptul că bărbaţii decid soarta ţării o confirmă statisticile care arată minoritară prezenţa femeilor în structurile de conducere. Una dintre cele care au reuşit să se afirme ca lider în comunitate este primăriţa satului Năvârneţ, Lidia Siminciuc. Cu toate că este la al doilea mandat, ea recunoaşte că se bucură mai mult de încrederea femeilor, pe care le îndeamnă să iasă din umbră şi să fie active în comunitatea lor:

„Totuna-i neacceptarea femeii la posturile de conducere, bărbaţii nu ne mai acceptă chiar aşa, să zicem că ne bat din palme. Managerii de instituţii publice sunt numai femei, bărbaţii, nu prea, este greu. Foarte bine comunică cu autorităţile şi apoi îs receptive la toate problemele, începând de la asistenţa socială, acolo unde bărbaţii, poate ar merge aşa pe deasupra. Eu tot una le transmit să înceapă să se promoveze singure, dacă nu sînt acceptate şi promovate de sistem.”

În opinia preşedintei Asociaţiei Femeilor de Afaceri, Tatiana Puga pe lângă politic femeile rămân a fi puţin reprezentate şi în sectorul economic, întrucât creditorii nu recunosc că businessul nu are sex. Cu toate acestea, dacă au susţinere, ne spune preşedinta asociaţiei, femeile reuşesc să se afirme:

Tatiana Puga
Tatiana Puga
„Pledăm pentru prezenţă echilibrată în toate domeniile, inclusiv economic social şi politic, în acest caz noi promovăm femeile pentru că ele sunt puţin mai modeste, au capacităţi foarte mari, sunt perseverente dar le lipseşte puţin poate acel curaj, unele spun că bărbaţii sunt favorizaţi dar am reuşit să avem la moment peste 68 de femei care au deschis o afacere proprie.”

Unicul domeniu în care se atestă o prezenţă aproape egală între femei şi bărbaţi este agricultura, spune Aurelia Bondari, directoarea Federaţiei Naţionale a Agricultorilor, dar şi aici femeia este departe de a fi la conducere şi a lua decizii:

Aurelia Bondari
Aurelia Bondari
„Dar şi în agricultură ele sunt ca muncitori, adică lucrul cel mai greu în agricultură este făcut de femei, atunci când ne uităm în câmp noi spunem că agricultura are faţă bărbătească, dar când te duci în teren şi în câmp vezi practic numai femei, mai puţini bărbaţi ies la prăşit pe arşiţă foarte mare.”

Despre cum ar putea femeile să îşi facă mai vizibilă activitatea şi să se impună la nivel de luare a deciziilor am discutat cu directoarea unei întreprinderi agricole din raionul Ocniţa,Tatiana Pavliuc:

„La noi în sat aproape 60 de procente din consilieri sunt femei şi am dori ca în parlamentul nostru să fie un procent cât mai mare de femei care să dezvolte mai departe republica noastră şi să rămână tinerii să lucreze, să nu migreze. Acum recent am pus în gând să facem organizaţia femeilor din sat unde să promovăm foarte multe probleme a dezvoltării satului. Femeile nu trebuie să stea în spatele bărbaţilor dar trebuie să ia în mâinile lor conducerea şi să meargă înainte.”

Cu toate că femeile alcătuiesc majoritatea în societate, în opinia lor, politicile ce ţin de drepturi, implicare şi oportunităţi sînt adoptate fără implicarea lor în procesul decizional, lucru care pune la îndoială egalitatea de gen în societate.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG