Linkuri accesibilitate

„Dvs. aveţi corupţie? Nu ştiu, noi nu avem. Când o să avem fapte şi dovezi, atunci vom vorbi despre corupţie”


Moldova - generic corruption, 30Jul2011
Moldova - generic corruption, 30Jul2011

O declarație a preşedintelui CSM Nichifor Corochi.


Judecătorii moldoveni care parcurg o perioadă furtunoasă de reforme menite să le curețe rândurile de corupți s-au convocat astăzi la o Adunare Generală la Chișinău. Judecătorii sunt împărțiți. Unii în frunte cu președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, laudă reformele. Scepticii se adună în jurul fostul președinte al CSJ, Ion Muruianu, cel pe care alianța de guvernare l-a demis în 2010 pentru c-ar fi blocat reforma. Liliana Barbăroșie a discutat și cu unul și cu celălalt.


Faimos pentru afirmaţia că jurnaliştii sunt „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”, ex-preşedintele CSJ, Ion Muruianu, a evitat până acum ostentativ orice comunicare cu presa. Astăzi însă el a acceptat fără ezitare invitaţia de a apărea în faţa camerelor şi microfoanelor, în primul rând declarându-se absolut consternat de decizia organului de autoadministrare judecătorească de a-l transfera, alături de alţi şase magistraţi, la instanţe inferioare celei pe care a condus-o vreme de mai mulţi ani:

„Când am fost ales, nu m-au numit comuniştii, ci Consiliul Superior al Magistraturii unanim a votat pentru mine, inclusiv domnul Poalelungi. Nu vă pare că e un paradox că atunci eram bun pentru a fi preşedinte, acum nu sunt bun nici pentru judecător?”

Solicitat de Europa Liberă să dea o apreciere transformărilor care se produc în justiţie şi care au fost lăudate recent şi de emisarul UE la Chişinău, Dirk Schubel, Ion Muruianu ne-a spus:

„Despre ce reforme vorbiţi? Dacă se spune că reducem ilegal numărul de judecători, asta e reformă? Dacă vor adăuga referenţi, vor ridica salariile, eu sunt pentru cu ambele mâini. Toţi aşteaptă majorarea de salarii de la 1 ianuarie. Să vedem.”

Cu câteva zile înainte de adunarea magistraţilor, CSM a anunţat o listă cu şapte judecători, inclusiv Ion Muruianu, care vor trebui să schimbe instanţa supremă de justiţie pe una inferioară în legătură cu reformarea acesteia şi reducerea drept urmare a personalului. Criteriul reputaţiei profesionale a jucat un rol important la selectarea celor care au rămas să judece la CSJ. Ion Muruianu, căruia anterior i s-a imputat nu o dată că ar fi pronunţat numeroase hotărâri condamnate la CEDO, pare să conteste acest criteriu şi spune că cel mai probabil va contesta şi decizia în sine de a-l reduce.

Nu toţi magistraţii împinşi însă spre demisia din CSJ împărtăşesc scepticismul fostului lor şef legat de existenţa sau nu a reformelor în justiţie. Iată, bunăoară, ce a declarat Europei Libere un alt fost magistrat la CSJ, Valentin Barbă:

„Doar trebuia cineva să fie în afara listei… Nu am nici o îndoială că se fac reforme. Rezultatul îl vom vedea. Eu sunt convins însă că vor fi rezultate pozitive.”

Mihai Poalelungi, cel care pentru funcţia de preşedinte al CSJ a lăsat-o pe cea de judecător la CEDO, spune însă că fără decizii mai radicale nu este posibil un salt calitativ în justiţie. Şeful magistraţilor afirmă că aceste transformări vor continua, în ciuda rezistenţei, şi le promite în schimb magistraţilor majorări de salarii şi apartamente construite de stat:

„Am selectat cu domnul primar două loturi pentru a construi două blocuri pentru judecători. Pentru că nu toţi au case. Iar săptămâna viitoare preşedintele va veni cu iniţiativa de majorare a salariilor pentru magistraţi şi s-ar putea ca această majorare să fie mai mare decât se vorbea până acum.”

Cât despre corupţie, ministrul justiţiei, Oleg Efrim, crede că lucrurile se mişcă şi în legătură cu această plagă a justiţiei:

„Avem judecători de la CSJ demişi pentru că nu şi-au declarat averile, avem judecători urmăriţi penal pentru abateri săvârşite, avem sancţiuni poate nu în măsura în care aşteaptă societatea, dar carul s-a mişcat din loc.”

Magistraţii însă, chiar şi cei din fruntea justiţiei, continuă s-o nege, aşa cum se vede clar din această declaraţie pe care a făcut-o la microfonul Europei Libere preşedintele CSM, Nichifor Corochii:

„Dvs. aveţi corupţie? Nu ştiu, noi nu avem. Când o să avem fapte şi dovezi, atunci vom vorbi despre corupţie…”
Previous Next

XS
SM
MD
LG