Linkuri accesibilitate

„Cu roșii stricate împotriva dovlecilor aflați la putere”


În Bulgaria a început ...revoluția roșiilor împotriva actualei guvernări, acuzată de autoritarism.



Unul din disidenții regimului comunist – Nikolai Kolev zis „Descălțatul”, și-a anunțat în blog intenția de a protesta aruncând cîte o roșie în principalele 6 instituții de stat.

În fața parlamentului el a fost așteptat de 40 de polițiști, a aruncat roșia stricată și a fost arestat. Gestul său a provocat o reacție fără precedent în rețeaua Facebook. S-a format foarte repede un grup de peste 10.000 de amatori de aruncat cu roșii în instituțiile compromise.

Publicația „Financial Times” a constatat joi că după revoluția oranj din Ucraina și cea a rozelor din Giorgia, într-un alt fost stat comunist a început revoluția... roșiilor.

Noii revoluționari își exprimă nemulțumirea față de corupția, față de controlul exercitat de omul forte Boiko Borisov asupra instituțiilor și față de problemele tot mai grave cu libertatea de exprimare despre care avertizează comisarul european Nelly Cruz și organizația „Reporteri fără frontiere”.

Reacția promptă a poliției la intenția disidentului exprimată în internet a demonstrat că organele puterii urmăresc ce se întîmplă acolo.

După ce a fost eliberat din arestul poliției „Descălțatul” a constatat că dacă ar fi fost mai deștepți guvernanții puteau să-l lase în pace să-și arunce roșiile stricate.

Calificarea acțiunii de protest drept huliganism a amplificat reacția societății civile. Avalanșa a pornit și în următoarele zile vor trebui mobilizați mii de polițiști contra sutelor de aruncători cu roșii.

„Descălțatul” a dat drept exemplu pentru situația din țară faptul că pe Google apar peste 120.000 de legături cu fraza „au mulțumit lui Boiko Borisov”. De la cluburi de fotbal, primari și gospodine pînă și la un grup de ecologiști care au mulțumit pentru intervenția premierului care a salvat 1600 de papagali confiscați la vama.

Într-un interviu pentru canalul german de televiziunea ARD ministrul justiției Diana Kovaceva a apărut cu portretul lui Borisov în față. Cum era de așteptat imaginea liderului, arătatî într-un adevărat stil nord-corean, a atras atenția cameramanilor.

A fost nevoie de un ordin special ca funcționarii de stat să-și scoată din birouri calendarele cu Borisov.

Primul în apărarea disidentului anticomunist Nikolai Kolev a sărit liderul foștilor comuniști și președinte al Partidului Socialiștilor Europeni Serghei Stanișev. De la acțiunea solitară de protest a profitat și opoziția de dreapta care nu mai vrea să fie asociată cu centriștii lui Borisov.

Sâmbătă în Piața Parlamentului de la Sofia va avea loc un miting sub lozinca „Cu roșii stricate împotriva dovlecilor aflați la putere”.
XS
SM
MD
LG