Linkuri accesibilitate

„Cum va deschide Rusia un consulat la Tiraspol?” (Jurnal de Chișinău)


„Ce se suportă mai greu: sărăcia sau umilința?” (Timpul).


Într-un interviu pentru „Adevărul”, Gheorghe Manolache, şeful secţiei de Cardiochirurgie a viciilor cardiace dobândite, la Spitalul Republican, a menţionat că reumatismul, hipertensiunea arterială și bolile infecțioase netratate la timp sunt cauzele pentru care sute de moldoveni ajung, anual, sub bisturiu. „Până la 58% din decesele care au loc la noi sunt cauzate de cardiopatiile vasculare. De aceea, oamenii trebuie să înţeleagă că măcar o dată pe an trebuie să meargă la medic. Foarte mulţi neglijează acest lucru şi ajung la doctor doar când îi doare ceva”, explică medicul.

„Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice” scrie că preşedintele Judecătoriei Râşcani din Chişinău, Ion Timofei, locuieşte într-o vilă cu trei nivele şi mansardă, trecută în declaraţia de avere abia în 2010, ca proprietate a soţiei sale, care a primit-o cadou de la feciorul lor, căruia tot ea i-a donat-o, formal, cu un an înainte. Totuşi, Ion Timofei spune că nu a ascuns nimic şi că a indicat de-a lungul anilor în declaraţii toate averile. „Nu are importanţă cine declară, soţul sau soţia. La mine absolut totul e declarat. Ce importanţă are faptul că am scris casa pe numele băiatului? Important e că a fost declarată. Eu nu mai am alte averi decât cele declarate. Cu doi ani în urmă noi am fost verificaţi şi totul a fost în regulă”, a declarat pentru „Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice” magistratul.

Cum va deschide Rusia un consulat la Tiraspol?” se întreabă Petru Bogatu în editorialul său din „Jurnal de Chişinău”. „O misiune diplomatică în stânga Nistrului i-ar da posibilitate Rusiei să aibă asigurat un coridor legal spre Tiraspol. La ora actuală, acesta lipseşte şi Putin trebuie să se milogească în faţa lui Ianukovici ca ucrainenii să le ofere căi de acces spre contingentul militar rus de la Nistru”, e de părere editorialistul. Petru Bogatu crede că Federaţia Rusă va purcede la recunoaşterea latentă a autoproclamatei republici nistrene, fapt ce va pregăti terenul pentru o recunoaştere oficială.

În „Moldavskie Vedomosti” Svetlana Romaţova notează că pentru terenurile agricole neprelucrate, proprietarii de pămînt riscă să fie amendaţi. Guvernul a adoptat modificările respective la codul contravenţional şi cel funciar. Potrivit ministrului agriculturii, Vasile Bumacov, sancţiunile au fost „aprobate la insistenţa muncitorilor înşişi”. Agrarienii şi experţii susţin, pe de altă parte, că reforma este una necesară, doar că realizarea acesteia să nu o compromită, aşa cum deseori s-a întîmplat în Republica Moldova.

Postul de televiziune „Publika TV” notează că după ce compania germană Draexlmaier a anunţat că renunţă la intenţia de a construi încă o uzină la Bălţi, Guvernul Republicii Moldova s-a interesat de problemele întreprinderii. Premierul Vlad Filat a convocat joi, 22 noiembrie, o şedinţă cu conducerea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi a Grupului german Draexelamier, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia creată în ceea ce ţine de activitatea companiei prin prisma acţiunilor organelor fiscale. „Publika TV” relatează că în timpăul şedinţei s-a convenit că neînţelegerile între Fisc şi companie să fie înlăturate, astfel încît să fie asigurate condiţii optime pentru activitatea investitorului.

Ce se suportă mai greu: sărăcia sau umilința?”, se întreabă editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul”. E un lucru știut din istorie, aminteşte autorul, când o guvernare nu le poate asigura cetățenilor o bucată de pâine, găsește piste false spre care îndreaptă nemulțumirea celor flămânzi. „Da, o ducem prost, avem multă sărăcie, corupție, birocrație ș.a.m.d., dar principalul eșec al actualei guvernări în acești trei ani e altul, și anume: nu a reușit să le redea moldovenilor convingerea că ei sunt la ei acasă. Această guvernare nicidecum nu poate înțelege că umilința se suportă mai greu decât sărăcia”, conchide autorul.
XS
SM
MD
LG