Linkuri accesibilitate

„Legea bugetului nu are acoperire financiară...”


Zinaida Greceanâi: „prognozele care au fost făcute nu s-au adeverit nici pentru 2012, nici pentru 2013”.


Deputata socialistă Zinaida Greceanîi vede un semnal „foarte prost” în anunțul de miercuri al Fondului Monetar Internațional că amână până la primăvară finalizarea programului actual de colaborare cu Moldova. Emisarul FMI, Nikolai Gheorghiev, a spus miercuri la Chișinău că va mai evalua o dată performanțele guvernului moldovean în primele luni ale lui 2013, înainte ca Moldova să primească ultima tranșă de 76 de milioane de dolari dintr-un împrumut total de peste jumătate de miliard. Cu alte cuvinte tranșa nu va sosi anul acesta, cum aștepta Chișinăul. FMI explică într-un comunicat că amânarea are loc din două motive. Guvernul n-a reușit schimbări structurale ale cadrului bugetar, care ar mări încasările și ar face mai eficiente cheltuielile. De asemenea, n-a reușit să promoveze legi care să aducă transparență în sistemul bancar. Amintind de atacurile raider din sistemul bancar în 2011, FMI cere adoptarea unor legi care să clarifice cel târziu până în 2014 cine sunt adevărații proprietari ai băncilor moldovene.

Zinaida Greceanîi a negociat de multe ori cu FMI în trecut și ca șefă a guvernului și ca ministră a finanțelor. Într-un interviu cu Liliana Barbăroșie ea spune că guvernul Filat n-a reușit să adoarmă vigilența FMI în privința stării economiei, trecând rapid prin Parlament un buget pe anul viitor bazat pe o așteptare exagerată de creștere economică
.

Zinaida Greceanâi: „Asta înseamnă că guvernarea nu şi-a îndeplinit obligaţiunile pe care şi le-a asumat. Asta înseamnă că situaţia financiar-economică în ţară este foarte rea şi de aceea FMI nu poate să acorde acum tranşa respectivă de credit şi să încheie monitorizarea fiindcă programul se încheie. Nu poate să încheie monitorizarea să iasă la bord, dar neplecarea la bord asta sunt probleme pentru stat. De aceea prelungirea cu trei luni de zile doar cumva întinde boala, dar nu o tratează.”

Europa Liberă: Doamna Greceanâi, dar poate autorităţile nu au nevoie acum de bani, dar au nevoie la anul şi de asta s-a prelungit?

Zinaida Greceanâi: „Nu. Asta este exclus. Nu se întâmplă lucruri de acestea, în general, în practică nu a fost niciodată aşa. Dacă nu au nevoie de bani asta e o altă etapă a programului cu FMI. Noi am avut o asemenea etapă în 2008, 2009 când noi de la FMI nu primeam bani, fiindcă programul era de alt gen. Era vorba de monitorizarea din partea FMI, dar fără finanţare, fiindcă noi atunci nu aveam nevoie de bani. Dar era vorba de un program de acest gen. Acum noi avem un program cu finanţare cu FMI. De aceea varianta aceasta nu este valabilă.”

Europa Liberă: Cum credeţi de ce au plecat nemulţumiţi membrii acestei misiuni?

Zinaida Greceanâi:
„Dar ce nu este clar? Ne este foarte clar. Fiindcă bugetul a fost aprobat cu o gaură destul de mare în buget care nu are suport şi nu are surse de acoperire, fiindcă creşterea economică în rezultatul şi a ceea ce s-a întâmplat anterior şi acum cum s-a adoptat Legea bugetului, nu are acoperire financiară. De aceea şi au plecat nemulţumiţi.”

Europa Liberă: De ce nu au spus-o pe şleau?

Zinaida Greceanâi: „Asta trebuie să îi întrebaţi pe ei. În culoare ei au menţionat acest lucru – că proiectul bugetului nu este realist, că el trebuie urgent revăzut. Unde s-a mai văzut aşa ceva? Ca un buget recent votat să fie revăzut până la sfârşitul anului. De aceea cred că au şi ajuns la o înţelegere, că rectificarea de buget va fi în primele luni ale anului viitor, promisiunile de cheltuieli s-au făcut. Acum oamenii ce o să facă? Au bugetul aprobat, care trebuie să fie executat. Se începe anul. Şi acest buget nu este realist. Cum îl realizează? O să taie din nou din cheltuielile sociale, aşa cred eu.”

Europa Liberă: Asta la anul, dar anul acesta o să avem probleme de la faptul că nu primim tranşa?

Zinaida Greceanâi: „Vedeţi cum, banii care erau nu erau pentru suportul bugetului, erau pentru suportul stabilităţii valutei naţionale şi mergeau la Banca Naţională. Dar indirect va afecta.”

Europa Liberă: Ce impact ar putea avea? La ce am putea să ne aşteptăm?

Zinaida Greceanâi: „Cred că impactul va fi poate tangenţial şi asupra bugetului, pentru că nu vor fi sursele respective. Dar când pleacă FMI din ţară şi nu finalizează monitorizarea programului este un impact şi asupra externului. Ce vor face acei care poate se gândeau să vină în Moldova să facă nişte investiţii? Nu vor veni, pentru că toţi se uită la monitorizarea FMI.”

Europa Liberă: Deci Moldova a rămas restanţieră?

Zinaida Greceanâi: „Moldova a rămas restanţieră la direct şi foarte clar. Un nou program poate să obţină doar când se finalizează monitorizarea la cel existent. El a fost prelungit cu trei luni de zile, ca să vină în februarie să vadă cum s-a schimbat situaţia. Ce poate fi schimbat în trei luni? Nu cred că se pot schimba prea multe.”

Europa Liberă: Deci FMI ne-a spus acum aşa - nu vă dăm următoarea tranşă pentru că nu aţi făcut ce v-aţi asumat?

Zinaida Greceanâi:
„Da. Principalul este situaţia economică - prognozele care au fost făcute nu s-au adeverit nici pentru 2012, nici pentru 2013.”
XS
SM
MD
LG