Linkuri accesibilitate

E o plăcere să citeşti un ziar dimineaţa...


Cu microfonul Europei Libere la Chișinău de Ziua Abonatului.


Oficiul Central al Poştei Moldovei s-a transformat astăzi într-un târg al abonamentelor, unde redactorii ziarelor şi revistelor din ţară s-au întrecut în oferte pentru a convinge cititorii să-şi perfecteze abonamente. Ofertele? Una mai atrăgătoare ca alta: reduceri de 30 % sau posibilitatea de a câştiga un televizor...

Cît de mult cititorii de ziare se lasă ademenţi de aceste oferte am încercat să aflu de la câţiva vizitatori ai târgului?

- „Eu sunt pensionar, pentru mine o mică economie contează mult şi de aceea chiar am aşteptat Ziua Abonatului, ca să [mă] abonez [la] publicaţiile care îmi plac.”

- „Am luat 500 de lei cu gândul că abonamentele mă vor costa 200-300 de lei. Dar văd că nu îmi ajung bani. Cred că pentru o jumătate de an mă voi abona la „Timpul”, iar pe o altă jumătate la „Literatura şi Arta”.”

- „ Eu mă abonez, aşa, din satisfacţie. Nu o fac pentru premii.”

Europa Liberă: În cutia poştală primiţi ziare distribuite de partidele politice. Le citiţi?

- „Le citesc pe toate, dar aleg ce consider eu.”

Redactorii ziarelor pe care i-am întâlnit la târg spun că în era internetului le vine tot mai greu sa facă faţă concurenţei cu site-urile informaţionale şi portalurile de ştiri:

„Întotdeauna a existat concurenţa. Încercăm să facem faţă. „Ziarul de Gardă” e un săptămânal, noi nu ne axăm atât de mult pe ştiri, cît pe investigaţiile pe care le realizăm.”

Moldavskie Vedomosti” de multa vreme are în vizor această problemă. Să ştiţi că ne interesăm cum fac faţă acestei concurenţe ziarele din alte ţări. De exemplu, am aflat că publicaţiile din Statele Unite ale Americii se confruntă cu aceleaşi probleme. Însă experţii şi managerii de presă de acolo sunt de părere că partea leului din publicitate şi cititori se îndreaptă spre presa scrisă. Dacă liderul pieţei mediatice – SUA - nu exclud ziarele, nici noi nu cred ar trebui să disperăm.”

„Ziarul „Timpul”, deja arhicunoscut în Republica Moldova, reuşeşte să îşi facă loc printre nostalgicii cărora le place să citească un ziar cu un ceai în faţă, spre deosebire de cei care doresc să vâneze ştiri mondene. E o plăcere să citeşti un ziar dimineaţa şi sperăm că acest gest de cultură va rămâne permanent în Moldova.”

Chiar dacă au un computer în faţă, conectare la internet, iar distanţa dintre ei şi informaţie este la o depărtare de un singur click, se găsesc totuşi consumatori de ştiri care preferă, în continuare, presa tipărită.

- „Este o plăcere pentru mine să ţin în mâni ziarul tradiţional. Parcă am şi mai multe emoţii când îl citesc scris, decât atunci cînd îl văd în internet.”

- „Ziarele sunt pentru oamenii oleacă în vârstă. Sper cu timpul să nu dispară, deoarece sunt o sursă de informaţie şi, de exemplu, bunicul meu cumpără ziare în loc să privească televizorul, el crede mai mult în ceea ce scriu oamenii în ziare.”

Europa Liberă: Dvs?

- „Eu citesc ziare doar atunci când am nevoie să aflu ceva informaţie, dar îndeosebi folosesc sursele de internet, sunt mai comod de utilizat.”

- „Totuşi, eu cred că e mai bine de a citi pe hârtie decât în internet.”

Europa Liberă: De ce?

- „De exemplu, în troleibuz e mult mai comod şi util să citeşti ziare.”

- „Azi [m-]am abonat o revistă pentru Europa, fiindcă am nepoţel la Londra şi vreau să citească ceva în română. Până acum îl abonam la revista „Amicul”, acum am hotărât să îi schimb revista. Îi place foarte mult natura. Lasă-l să citească, să nu uite româna. Dar azi am făcut o abonare foarte frumoasă cu care vreau să mă laud: am abonat biblioteca gimnaziului din satul meu de baştină, la ediţia „Localităţile Moldovei.”

Europa Liberă: Nu prea au acces la ziare?

- „Cum să vă spun? Chiar zilele trecute la televizor arătau un reportaj despre sărăcia bibliotecilor de la sate. Nu îmi venea să cred că, într-adevăr, au pe poliţă numai câteva sute de cărţi. Cred că am făcut un lucru bun şi, ştiţi Dvs, bucură sufletul.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG