Linkuri accesibilitate

CNA a început să-și selecteze lucrătorii care ar urma să-i găsească pe funcționarii ce iau mită


Tudor Gabura: vor fi minuţios analizate declaraţiile de venituri şi proprietăţi ale angajaţilor CNA.



Doar acei lucrători din fosta instituţie care vor dovedi integritate morală și imunitate față de orice încercari de a fi mituiți vor fi reangajati in institutia reformata, numită acum Centrul Naţional Anticorupţie. Cum vor fi testati cei 400 de lucrători care vor trebui sa lupte cu corupţia la nivel înalt, ne spune Alla Ceapai.

Dintre cele 400 de persoane care aspiră la funcţii în cadrul instituţiei reformate, cel puţin 50 nu vor fi reangajate, pentru că potrivit unei hotărâri parlamentare CNA va avea 350 de angajaţi.

Mai puţine şanse să revină în birourile lor le au acei care în ultimii trei ani au cercetat mai puţine cazuri de corupţie, a precizat şeful de direcţie a CNA Tudor Gabura care este şi preşedintele comisiei de evaluare a colaboratorilor:

„O prima etapă a evaluării performanţelor va consta în examinarea raportelor de activitate pe perioada ultimilor trei ani, ulterior vor fi supuşi unui interviu în cadrul căruia comisia va verifica cunoştinţele angajatului despre reforma centrului şi obiectivele acesteia. În cazul angajaţilor cu funcţii manageriale un accent deosebit se va pune pe comportamentul în diferite situaţii inclusiv cele de criză.”

Tudor Gabura spune că vor fi minuţios analizate şi declaraţiile de venituri şi proprietăţi ale angajaţilor CNA. Acei colaboratori care vor fi selectaţi de comisia de evaluare urmează să fie testaţi psihologic, dar şi la detectorul minciuni.

În cazul în care evaluatorii vor decide că unele persoane nu-şi merită funcţia în CNA, acestora li se va propune o funcţie mai inferioară. În caz de refuz, conform codului muncii, aceştia ar urma să se concedieze.

Preşedintele Centrului de resurse pentru drepturile Omului Sergiu Ostaf spune că trebuie văzut dacă acest proces de selectare a angajaţilor nu va rămâne unul formal:

„Trebuie să vedem cât de adecvat va fi aplicată această procedură şi totodată dacă vor fi respectate toate rigorile pentru procesul de angajare. Dacă atitudinea va fi una formală şi doar aşa de dragul respectării anumitor cerinţe nu vom avea substanţă şi nu vom avea un proces adecvat realizat.”

Sergiu Ostaf îşi exprimă speranţa că la Centrul Anticorupţie vor fi angajaţi doar cei care vor da dovadă de integritate morală. Ostaf este de asemenea convins că procedura de triere a lucrătorilor anticorupţie va fi una transparentă, din moment ce în Comisia de evaluare participă şi reprezentanţi de la două ONG specializate în monitorizarea acţiunilor de prevenire şi de combatere a corupţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG