Linkuri accesibilitate

Pe termen lung Victor Ponta va fi o povară pentru România (România liberă)


USL pune totul la bătaie, inclusiv aruncarea României de pe orbita europeană, ca să ajungă la putere şi să scape de Băsescu (22)

Majoritatea moldovenilor vor ca limba oficiala a tarii lor sa se numeasca limba moldoveneasca, informeaza site-ul ziare.com citand portalul Unimedia. Informatia are la baza barometrul de opinie publica, potrivit căruia 65% dintre moldoveni fac aceasta optiune, dar numai 7,6% ar dori ca ea sa fie consemnata ca atare in Constitutie.

Declaratiile anti-europene ale premierului român Victor Ponta sunt si astazi foarte comentate, mai ales ca presedintele Traian Basescu se va afla maine la Consiliul European, care discuta bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Premierul, inclusiv prin majoritatea USL din parlament, il santajeaza pe presedinte cu o noua suspendare din functie daca nu va opune veto proiectului de buget european. O alta declaratie a lui Victor Ponta priveste directia europeana a politicii României. Daca in 2007 am fi stiut ca aderarea nu ne va aduce drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in vest, ci Departamentul National Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate, poate ne mai gandeam, a spus premierul. Laurentiu Mihai comenteaza azi in „România liberă” aceasta pozitie gravisima. Citam: indiferent din ce motiv spune aceste lucruri, „pe termen lung Victor Ponta va fi o povară pentru România”.

„USL pune totul la bătaie, inclusiv aruncarea României de pe orbita europeană, ca să ajungă la putere şi să scape de Băsescu”, scrie Andreea Pora in saptamanalul „22”. Ea considera ca ”fragila coabitare a lui Ponta cu Băsescu ”s-a sfârşit aşa cum a început, adică într-o baie de sânge, doar că acum pretextul este sângele albastru european” (a fost de asemenea un citat). Comentariul explică de ce este absurdă și periculoasă pozitia premierului: acest Consiliu European este menit sa nemultumeasca pe toata lumea, pentru ca e criza. Cu cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor structurale din toată Uniunea - doar 14,7% -, cu suspiciuni şi chiar dovezi de corupţie masivă, pentru care patru programe de finantare europeana fost blocate, România nu e in situatia sa puna conditii Europei. Isi asuma USL riscul ca tara sa fie exclusa de la masa negocierilor? E greu de spus, dar e cert, mai arata Andreea Pora, ca liderii aliantei aflate la putere vad chestiunea strict ca o batalie politica interna, cu Traian Basescu, si ignora total consecintele in plan extern.

Daca asa stau lucrurile, de ce nu l-a lasat presedintele pe premierul Victor Ponta sa mearga la Bruxelles si sa scoata singur castanele din foc? - se intreaba Andrei Cornea, de asemenea in revista „22”. Raspunsul se leaga de neincrederea in experienta internationala a acestui politician, ale cărui declarații, citam, „sînt mereu suspecte de duplicitate și pe al cărui cuvânt s-a văzut că nu te poți baza”.
XS
SM
MD
LG